ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Μοίρασε το

Σε «γόρδιο δεσμό» έχει εξελιχθεί για την αγορά, την κυβέρνηση και τους εργαζομένους το θέμα της παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. στην Cosco, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει τον Γιώργο Ανωμερίτη (ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ) για να τον λύσει. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, μετά από τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή και αποχή από την υπερωριακή εργασία του Σαββατοκύριακου, οξύνοντας την αντιπαράθεση όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με την αγορά που απειλεί με προσφυγές αφού ενόψει εορτών η αγορά κινδυνεύει να μείνει χωρίς προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι δεκατριών φορέων της αγοράς και των εμπορικών επιμελητηρίων αποφάσισαν να ζητήσουν ευθύνες από τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις τους.

Οι λιμενεργάτες θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι απεργοί ζητούν το πάγωμα της συμφωνίας με τη Cosco για δύο μήνες ακόμη, όσο θα διεξάγεται ο διάλογος μέσα από τον οποίο επιδιώκουν να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η κυβέρνηση αν και εκφράζει την έντονη ενόχλησή της για την τροπή που έχει πάρει το θέμα αποκλείει, τουλάχιστον προς το παρόν, το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών.Αμέσως μετά όμως την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ αρχίζει, ο διάλογος μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ, της ΣΕΠ (θυγατρικής της Cosco) και των εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, την ερχόμενη Τρίτη συγκαλείται το ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, προκειμένου να εκλέξει στη θέση αυτή τον κ. Ανωμερίτη σε αντικατάσταση του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου Νίκου Αναστασόπουλου.

Ο ορισμός του κ. Ανωμερίτη στη θέση και του προέδρου του Οργανισμού θα επιβεβαιωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, η οποία θα συνέλθει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 20 ημερών και θα αντικαταστήσει και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ.

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης ζήτησαν από την κυβέρνηση το «πάγωμα» για δυο μήνες της εισόδου της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, από κοινού το ΕΒΕΑ, η ΟΜΥΛΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι κατά την εορταστική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως θέμα που «ταλανίζει την κοινωνία τις τελευταίες μέρες», τη νέα απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι «η μόνη εφικτή λύση περνά μέσα από το διάλογο». Τόνισε, ότι το ζήτημα είναι «σύνθετο» και πως «απαιτούνται λεπτές και ισορροπημένες κινήσεις». Τέλος, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι «συνεπέστατη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου