ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ… ΒΑΡΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ “ΤΣΑΡΩΝ”

Μοίρασε το

– ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΠΟΣΥΡΣΗ, ΕΤΑΚ

– ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

Άστραψαν και βρόντηξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, με αιχμή την φορολογική πολιτική. Οι πρώτες γκρίνιες και κριτικές που διατυπώνονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα από θεσμικά όργανα και διαδικασίες, αφορούν πρωτίστως επιλογές του Οικονομικού Επιτελείου και δη του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η αρχή έγινε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομίας, όπου μετέχουν πολλά επώνυμα στελέχη (Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Δ. Μακρυπίδης, Δ. Κουσελάς κ.α). Κατ’ αρχήν άσκησαν έντονη κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους βουλευτές για το τι θα πράξει και τα έμαθαν από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις. Στη συνέχεια επικέντρωσαν την κριτική τους σε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα.

-Ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως το ύψος του επιδόματος αλληλεγγύης θα έφτανε το 1δις 650 εκατομμύρια, ενώ τώρα αναγγέλλεται «περικομένο» καθώς το ύψος του ανέρχεται σε 1δις ευρώ.
– Ότι δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για χορήγηση του Επιδόματος Θέρμανσης, ενώ όταν ήταν στην Αντιπολίτευση κατηγορούσε την Ν.Δ ότι δεν το έδινε και είχε μάλιστα καταθέσει και σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο τότε είχε απορρίψει η «γαλάζια» κυβερνητική πλειοψηφία. Παράλληλα επεσήμαναν πως αν υπάρξει, όπως ακούγεται νέα έμεση φορολογία στα καύσιμα, τότε οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι κοινωνικά ασθενέστεροι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο.

Πάντως ιδιαίτερα κριτικός ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος (για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονιθκά μετείχε Προεδρος της Βουλής σε συνδρίαση του Κ.Τ.Ε), επικέντρωσε την κριτική του στα εξής σημεία:

– Δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται οι βουλευτές και να μαθαίνουν από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις τα Νομοσχέδια, αλλά αυτά πρέπει να έρχονται πρώτα στα αντίστοιχα Κ.Τ.Ε

-Αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση αδικεί τους έχοντες αυτοκίνητα με μικρό κυβισμό. Στάθηκε κριτικά στο μέτρο της απόσυρσης και επεσήμανε ότι  δεν πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα κατά των ασθενέστερων στρωμάτων. «Το χαράτσι στα ΙΧ περισσότερο αδικεί παρά βοηθάει τα ασθενέστερα στρώματα» είπε ο κ. Πετσάλνικος.
-Αναφέρθηκε στην συνέχεια τους αγρότες προτείνοντας το επίδομα  για όσους έχουν ανήλικα παιδιά να επεκταθεί και για οικογένειες αγροτών με παιδιά άνω των 21 ετών, που δεν εργάζονται.

Η κα Βάσω Παπανδρέου  αναφέρθηκε  συνολικά στην δημοσιονομική κατάσταση λέγοντας ότι είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται, εκτιμώντας ότι πρέπει να  ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα τους.
Βουλευτές επεσήμαναν επίσης στον υπουργό Οικονομικών ότι η προσοχή του  δεν πρέπει να στραφεί  μόνο στην δημοσιονομική πειθαρχία αλλά στην λειτουργία της αγοράς. Ο Β. Παπαχρήστος  επεσήμανε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις είχε τονίσει τοι χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην αγορά.
Άλλοι βουλευτές έθεσαν θέμα για το επίδομα θέρμανσης, υποστηρίζοντας  ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρότατη κριτική στην ΝΔ επειδή δεν έδωσε επίδομα θέρμανσης. Όμως τώρα ούτε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  προχωρά στο μέτρο. Ο αντίλογος ήταν  ότι το επίδομα αλληλεγγύης καλύπτει και την θέρμανση.
Ετέθη και το ζήτημα με το ΕΤΑΚ, αφού ορισμένοι βουλευτές προβληματίζονται αν  τελικώς ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα αφορά μόνο τους πλουσιότερους ή και τα μεσαία στρώματα.
Ετέθη και πάλι το θέμα των μισθών των περίφημων golden boys στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να προβληματίζεται με τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων από τους υπουργούς, ειδικά δε της οικονομικής πολιτικής.
Ολ αυτά δυο 24ωρα πριν από  την έγκριση του προϋπολογισμού.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου