ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Μοίρασε το

Ένα ιδιότυπο παζάρι στις πλάτες καταναλωτών και κατόχων πιστωτικών καρτών διαδραματίζεται παρασκηνιακά τις τελευταίες μέρες μεταξύ τραπεζιτών και ορισμένων κυβερνητικών στελεχών. Σημείο «τριβής» μια ύποπτη νομοθετική ρύθμιση που προσπαθούν να περάσουν οι τραπεζίτες, προς όφελος, υποτίθεται, των δανειοληπτών. Αφορά στην επιβολή πλαφόν στα επιτόκια, ίσο με το μέσο όρο των επιτοκίων που ισχύουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Με το μαθηματικό αυτό τύπο οι τράπεζες εξασφαλίζουν «νόμιμο» επιτόκιο πάνω απ’ το 15-16% (κοντά στα σημερινά ισχύοντα), για να αντιμετωπίζουν τις ενοχλητικές προσφυγές των καταναλωτών στα δικαστήρια.
Το πρόβλημα για τις τράπεζες ξεκίνησε το 2001 όταν ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 1219/2001 επί της συλλογικής αγωγής της ΕΚΠΟΙΖΩ, έκρινε εκτός νομιμότητας τις περισσότερες απ’ τις τραπεζικές χρεώσεις στην καταναλωτική πίστη. Ήταν και το 2003 όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως καταχρηστικά τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών κρατών. Οι δυο αυτές αμετάκλητες αποφάσεις, έκριναν ως παράνομη την επιβάρυνση των δανειοληπτών με επιτόκια υψηλότερα απ’ τα ισχύοντα δικαιοπρακτικά. Ήταν οι αποφάσεις που εξασθενούσαν τα επιχειρήματα των τραπεζών κάθε φορά που στα δικαστήρια επικαλούνταν γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία τα δικαιοπρακτικά επιτόκια δεν έχουν εφαρμογή στον τραπεζικό δανεισμό.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπο να απαλλαγούν απ’ την απειλή ποινικών διώξεων των στελεχών τους για τοκογλυφία. Και το κυριότερο να σταματήσουν την πρακτική δανειοληπτών με σωστή νομική καθοδήγηση να ακυρώνουν διαταγές πληρωμής κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι οι επιβαρύνσεις πάνω από 6,75% (ή το 8,75% για την υπερημερία) είναι νομικά «μετέωρες».

Η προσπάθεια αυτή δεν σταμάτησε με την άνοδο στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πιέσεις προς την υπουργό Οικονομίας είναι αφόρητες. Πόσο μάλλον που η Λούκα Κατσέλη ετοιμάζει την ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών. Το κόλπο με το «μαθηματικό τύπο» εκ πρώτης όψεως δείχνει φιλικό προς τον δανειολήπτη. Πλην όμως αν περάσει το επιτόκιο θα κατοχυρωθεί στο υπερδιπλάσιο του δικαιοπρακτικού.

Φαίνεται όμως ότι η υπουργός δεν θα ενδώσει, προκαλώντας τριβές με το καταναλωτικό κίνημα, που πολιτικά θέλει στο πλευρό της, στη δύσκολη μάχη για την μείωση της ακρίβειας. Το πιθανότερο λοιπόν είναι τελικά να αφήσει τα δικαστήρια να αποφασίζουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου