ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Μοίρασε το

Βάζουν μυαλό τελικά οι συντηρητικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά τον προσανατολισμό της οικονομίας εν μέσω κρίσης; Η στροφή, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών της Άνγκελα Μέρκελ, πιθανά να σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή όχι μόνο για την ίδια την Γερμανία, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συνεπώς δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, ώστε οι Βρυξέλλες να πουν “ναι” στο κοινωνικό πακέτο του Γιώργου Παπανδρέου για την αναθέρμανση της Ελληνικής Οικονομίας. Η νέα γερμανική κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, δίνει πλέον απόλυτη προτεραιότητα  στην επιστροφή της γερμανικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο την ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων και προσαρμογής στο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Αυτό θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το όριο του περιβόητου 3% καθιερώθηκε στην Ε.Ε για να γίνει το χατήρι της Γεμανίας και να πεισθεί να πει ναι στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Όπως υπογραμμίζουν οι  «Financial Τimes» η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ δεν προτίθεται να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα, ώσπου η γερμανική οικονομία να εξέλθει από την ύφεση, απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατεύθυνση που έδωσε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών της νέας κυβέρνησης είναι η εξής:

«Πρέπει να συνεχίσουμε το αναπτυξιακό μονοπάτι, γιατί διαφορετικά δεν θα δημιουργήσουμε την απαραίτητη αποταμίευση». Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους αν, έτσι, η Γερμανία εγκαταλείπει τον στόχο των ισολογισμένων προϋπολογισμών, ο Σόιμπλε είπε ότι τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να συμβεί στη σημερινή κυβερνητική θητεία, δηλαδή ως τα τέλη του 2013.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 προβλέπει ομοσπονδιακό έλλειμμα 86 δισ. ευρώ για τον ίδιο χρόνο, πράγμα που θα αποτελεί μεταπολεμικό ρεκόρ.

Η συμφωνία ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, κυρίως CDU και Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, προβλέπει σημαντική περικοπή φόρων για τους επιχειρηματίες και ελάφρυνση της φορολογίας για τους καταναλωτές, ύψους 24 δισ. ευρώ ετησίως, κατά τα τέσσερα επόμενα χρόνια, αλλά ελάχιστα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή περιστολή δαπανών.

Επίσης ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να «παγώσει» τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών τα τέσσερα επόμενα χρόνια, αλλά η κυρία Μέρκελ δεν απέκλεισε αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων μετά το 2011.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη και πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σε συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Κομμισιόν κ. Μπαρόζο και και τον Επίτροπο κ. Αλμούνια, θα τους θέσει το θέμα της άμεση υλοποίηση του προγράμματος αναθέρμανσης της Ελληνικής Οικονομίας, ύψους 2,5-3 δις ευρώ.

Κατά ορισμένες πληροφορίες οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να απορρίψουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείματος, ωστόσο θα χρειαστεί να γίνει μια σκληρή διαπραγμμάτευση και κυρίως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιμείνει ώστε στη Σύνοδο Κορυφής, να μην βρεθεί μόνος, αλλά να συμπτύξει μια συμμαχία με άλλα κράτη που παρουσιάζουν και αυτά αντίστοιχα μεγάλα ελλείμματα. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα αφού στην Ε.Ε κυριαρχούν ακόμα οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και οι συντηρητικές κυβερνήσεις, ωστόσο αυτή η συμμαχία μπορεί να γίνει βάση «κοινών συμφερόντων», δηλαδή της ανάγκης να μην υπάρξει άμεση πίεση για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες το κείμενο των Συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής ην Παρασκευή, θα επισημαίνεται ότι «δεν έχει έλθει η ώρα να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των Ευρωπαϊκών οικονομιών» και πως αυτό θα αρχίσει να γίνεται όταν, πλέον θα έχει εμπεδωθεί ότι η ύφεση υποχωρεί και οδεύει προς το τέλος της και αφού έχει γίνει η επεξεργασία μιας συντονισμένης στρατηγικής από την έξοδο από την κρίση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου