ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μοίρασε το

Τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα θα εκπέμπουν, κατά μέσον όρο, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η βενζίνη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science. Όμως δεν είναι η πρώτη έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα βιοκαύσιμα, Αλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπερέβαλαν την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα, αγνοώντας την αποδάσωση και άλλες αλλαγές στη χρήση γης.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, την οποία υπογράφει ο Τζέρι Μελίλο του Marine Biological Institute τις ΗΠΑ, τα καλούμενα «κυτταρινικά» βιοκαύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα από ξύλο και γρασίδι – για την εξέλιξη των οποίων κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια – θα οδηγήσουν πρακτικά σε υψηλότερες ανά μονάδα ενέργειας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τη βενζίνη, στο χρονικό διάστημα 2000-2030.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τις εκτάσεις που θα φιλοξενήσουν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες λεύκες και το τροπικό χόρτο θα εκτοπιστούν οι καλλιέργειες τροφίμων, δίνοντας ώθηση στην αποψίλωση με στόχο την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα απαιτούν αζωτούχα λιπάσματα, πηγή δύο αερίων του θερμοκηπίου, του διοξειδίου του άνθρακα και του πολύ ισχυρότερου οξειδίου του αζώτου.

«Εκτιμάμε ότι υπάρχει χώρος στον πλανήτη τόσο για τις καλλιέργειες σιτηρών όσο και τα βιοκαύσιμα αλλά θα υπάρξουν συνέπειες από αυτή τη χρήση» και αυτές θα είναι η απώλεια δάσους, είπε ο κ. Μελίλο.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας της δεύτερης μελέτης κ. Στιβ Χάμπουργκ, επικεφαλής επιστήμονας στην περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Defense Fund, ανέφερε: «θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για μετατροπή της βιομάζας στον πλανήτη σε πηγή ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ανταγωνισμός με τη γεωργία, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα κι αυτό δεν ωφελεί την ατμόσφαιρα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου