ΨΗΦΙΣΤΕ…ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ

Μοίρασε το

– ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

– ΒΟΥΒΗ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΘΕΑΤΗ Η ΒΑΣΗ -ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

– ΜΟΝΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

– ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΑΜΑΡΑ – ΝΤΟΡΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

– ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ Η ΣΤΑΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Με απόλυτα συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο  φαίνεται πως θα διεξαχθεί το κρίσιμο συνέδριο της Ν.Δ για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Η όλη εξέλιξη πυροδοτεί αντιδράσεις στην οργανωμένη βάση και στα στελέχη, ενώ τις ίδιες ώρες καταγράφονται οι πρώτες κόντρες ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την Νόρα Μπακογιάννη, για διαδικαστικά όμως θέματα και όχι για την  πολιτική ουσία.

Το κλίμα στη Ν.Δ βάρυνε ακόμα περισσότερο το βράδυ της Τετάρτης καθώς άρχισαν οι μετωπικές συγκρούσεις  των επιτελείων των κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά. Με απόφαση του κ. Καραμανλή, πρόεδρος του Συνεδρίου ορίστηκε ο κ. Δημ. Σιούφας και μέλη ένα διευρυμένο σχήμα που αποτελείται από το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., πλην Γ. Βουλγαράκη, και στελέχη με θεσμικό ρόλο, όπως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου, ο γραμματέας της απερχόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Ι. Τραγάκης, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Παναγιωτόπουλος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Μ. Δασκαλάκης. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει ως αποτέλεσμα να μετέχει η κ. Μπακογιάννη στην Επιτροπή Συνεδρίου και να εξαιρούνται οι κ.κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση από την πλευρά του πρώην υπουργού Πολιτισμού. «Φαίνεται ότι συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει η βάση μας. Παρ΄ όλα αυτά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Επιτροπή που ανακοινώθηκε θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», σχολίαζαν στελέχη του επιτελείου του κ. Σαμαρά, μεταφέροντας ουσιαστικά την έντονη ενόχληση του πρώην υπουργού. Λίγο αργότερα από το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη γνωστοποιούσαν ότι από τη στιγμή που θα επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών θα υποβάλει την παραίτησή της από την Επιτροπή για τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου.

Πάντως ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επανέφερε το αίτημα για εκλογή αρχηγού από τη κομματική βάση, τονίζοντας με έμφαση ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας η συμμετοχή» και πως «πρέπει να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε όλοι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. να αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος». Όταν ρωτήθηκε, όμως, εάν αυτός θα είναι υποψήφιος, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «όλα αυτά θα ειπωθούν στην ώρα τους». Με δεδομένο ότι η πρόταση για ανοικτό Συνέδριο έχει απορριφθεί από τον κ. Καραμανλή και τη Ρηγίλλης, κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν η εξέλιξη αυτή να αποτελέσει και το επιχείρημα του κ. Αβραμόπουλου στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί τελικά από την κούρσα της διαδοχής.

Ο κ. Σαμαράς, επίσης, απέφυγε μια κατηγορηματική δήλωση για την υποψηφιότητά του, αλλά εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ότι θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία, καθώς τόνισε πως «η παράταξη θα δείξει ότι έχει και ιδέες και δύναμη και ανθρώπους για να την πάνε και πάλι μπροστά και ψηλά». Ερωτηθείς δε για τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, σχολίασε ότι «είτε είναι από το συνέδριο, είτε από τον λαό, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη δεν πήρε δημοσίως θέση για τη διαδικασία εκλογής, αλλά συνεργάτες της τόνιζαν ότι θα συμφωνούσε με όποια απόφαση κι αν έπαιρνε το κόμμα ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα από εσωκομματικές κάλπες σε όλη τη χώρα θα ήταν ακόμη πιο ευνοϊκό για την ίδια. Παρά την απόφαση του κ. Καραμανλή για το έκτακτο Συνέδριο, εξάλλου, η πρόταση για μια ανοικτή διαδικασία μπορεί, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, να επανέλθει και να αλλάξουν οι όροι της εκλογής εάν το συναποφασίσουν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί.

Στο μεταξύ με απόφαση του ο Κώστας Καραμανλής , ανακοίνωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου , ενώ απόρριψε την πρόταση για ανοιχτό συνέδριο  και εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Πάντως είναι πολύ πιθανό στη μάχη της διαδοχής να μπει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος καθώς δεκάδες κομματικά στελέχη φαίνεται να τον προτείνουν ως εναλλακτική λύση και να μαζεύουν υπογραφές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου