ΔΙΑΔΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Μοίρασε το

Με διαχωριστικές γραμμές γύρω από πρόσωπα και χωρίς πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, μαίνεται η άγρια μάχη στη Ν.Δ για την διαδοχή του Κώστα Καραμανλή, στον απόηχο της πιο μεγάλης και οδυνηρής ήττας της Συντηρητικής Παράταξης. Τα όσα συμβαίνουν δημόσια και κυρίως παρασκηνιακά στην Ν.Δ, καταγράφουν πρωτίστως την απουσία σοβαρού πολιτικού περιεχομένου και ουσιαστικού διακυδεύματος, στην σκληρή κούρσα για την ηγεσία του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κανένας για την ώρα δεν έχει τολμήσει να αγγίξει τα βαθύτερα αίτια όχι απλά της εκλογικής συντριβής, αλλά όλης της περιόδου της «χλωμής» και αντιπαραγωγικής κυβερνητικής περιόδου.  Η πολιτική – ιδεολογική αυτή αδράνεια, έρχεται ως συνέχεια της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου και αναζήτησης των αιτιών της ήττας της Συντηρητικής Παράταξης στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, που χρονικά προηγήθηκαν του εκλογικού Βατερλώ της 4ης Οκτωβρίου.

Η Συντηρητική Παράταξη, πορεύεται όχι απλά κάτω από ένα εσωτερικό εμφύλιο που αφορά στη διαδοχή, αλλά κάτω από μια μεγάλη πολιτική και ιδεολογική γύμνια σε ένα Συνέδριο καθοριστικό για το μέλλον της. Πρωτίστως όμως – και αυτό έχει σημασία για τους πολίτες – η Ν.Δ καλείται να ασκήσει τον θεσμικό ρόλο της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι σε μια πανίσχυρη Κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς έχει σαφή γραμμή πλεύσης και προσανατολισμό – χωρίς να έχει μια στοιχειώδη και συνεκτική πολιτική πλατφόρμα. Προσέρχεται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης, χωρίς να μπορεί να προτάξει μια στοιχειώδη εναλλακτική πλατφόρμα. Ο όποιος διάλογος ή κριτική επί πεπραγμένων γίνεται μακριά από τους άμεσους ενδιαφερόμενους δηλαδή την κομματική βάση, η οποία παρακολουθεί έκπληκτη και πικραμένη τις «δελφινομαχίες» στις τηλεοπτικές οθόνες και στην ίντριγκα του παρασκηνίου.
Απ’ ότι φαίνεται η εκλογή νέου Αρχηγού στη Ν.Δ θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου. Ο κ. Καραμανλής θα αποστείλει σήμερα στους βουλευτές και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επιστολή, με την οποία θα συγκαλεί το έκτακτο συνέδριο, καλώντας ταυτόχρονα την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να επιλύσει όλα τα διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο προτού ακόμη ξεκινήσει η κούρσα της διαδοχής, ξεκίνησαν τα παιχνίδια στρατηγικής των υποψηφίων, οι μπλόφες και οι εσωκομματικές τρικλοποδιές, στην προσπάθεια των μνηστήρων του γαλάζιου θρόνου να εξουδετερώσουν αλλήλους.

Βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν κείμενο με το οποίο θα ζητούν  να αναβληθεί για έναν μήνα η σύγκληση του Εκτακτου Συνεδρίου, για να προηγηθεί συζήτηση για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και την ανάλυση των αιτιών της ήττας. Φαίνεται όμως πως ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει κάθε πρόταση αναβολής του συνεδρίου και θα ορίσει την ημερομηνία εκλογής νέου αρχηγού εντός των τριάντα ημερών που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, με πιθανότερη την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Πρόεδρος του συνεδρίου θα αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αν και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης πρότεινε χθες και τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, πρόταση που πιθανώς να υιοθετήσει και ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Αν και αποφεύγουν κάθε δημόσια δήλωση ή άλλη πρωτοβουλία μετά τη βραδιά των εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι θα δηλώσουν υποψηφιότητα μετά την έναρξη των διαδικασιών η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Από χθες άρχισαν να αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα, με την κυρία Μπακογιάννη να έχει μυστικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη και με τον κ. Σαμαρά να «στρατολογεί» βουλευτές και μέλη του κομματικού μηχανισμού που ελέγχουν ομάδες συνέδρων.

Η κυρία Μπακογιάννη φαίνεται πως έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη, αλλά και αρκετών υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ τον κ. Σαμαρά φαίνεται πως προσεγγίζουν στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας που δεν θα μετέχουν στη νέα Βουλή, με επικεφαλής τους κκ. Αχ.Καραμανλή, Μ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη.

Πάντως ένα άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί τριγμούς στη Ν.Δ, είναι αυτό του τρόπου εκλογής του νέου Αρχηγού. Η «ανοιχτή διαδικασία» που προτείνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υιοθετείται από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, ενώ δεν βρίσκει αντίθετους και τους άλλους δυο «δελφίνους», την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντ. Σαμαρά. Παρά τις πολλές επιφυλάξεις που υπάρχουν για την επιτυχία του εγχειρήματος, ουδείς εμφανίζεται- τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή- να διαφωνεί δημόσια, αλλά από τη Ρηγίλλης υπάρχει «απαγορευτικό». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα το απορρίψει.

Το βασικό επιχείρημα από τη Ρηγίλλης είναι ότι η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου της ΝΔ, όχι από το συνέδριο, αλλά από τα περίπου 250.000 μέλη του κόμματος, απαιτεί την τροποποίηση του καταστατικού από τακτικό συνέδριο. Η Ρηγίλλης δέχεται ισχυρή πίεση για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά το επιχείρημα είναι ότι η εκλογή προέδρου γίνεται από ιδιαίτερα ευρύ εκλογικό σώμα, που αποτελείται πάνω από 5.500 άτομα. Παράλληλα διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και φόβος για το κατά πόσον ο διχασμός μεταξύ των «στρατών» των «δελφίνων» μπορεί να φθάσει στη βάση και να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμος.

Πολλοί επιμένουν ότι είναι ένα «ενδιαφέρον πείραμα», με πολλά θετικά και αρνητικά στοιχεία, αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή, και ειδικά ύστερα από μια ιστορική ήττα, όπως επισημαίνουν άλλα στελέχη, δεν «χωρούν πειραματισμοί» . Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η ΝΔ έχει δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζονται σαφώς στο καταστατικό της και υπενθυμίζεται ότι το 1997 ο κ. Καραμανλής εξελέγη από το συνέδριο του κόμματος, από αιρετούς εκπροσώπους της βάσης οι οποίοι προέκυψαν από εσωκομματικές εκλογές στις οποίες είχαν πάρει μέρος δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος.

Στην κούρσα της διαδοχής δεν αποκλείεται να μπουν και άλλα στελέχη , όπως π.χ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μέλη της Ν.Δ. από τον χώρο της κομματικής νεολαίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν αρχίσει τη συλλογή υπογραφών υπέρ μιας υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Άμυνας, αν και ο ίδιος- όπως λένε στενοί συνεργάτες του- δεν εμφανίζεται αυτή την ώρα πρόθυμος να διεκδικήσει την κομματική ηγεσία. Παρά ταύτα, έως χθες το βράδυ οι πολιτικοί φίλοι του πρώην γραμματέα της Ν.Δ. υποστήριζαν ότι είχαν συγκεντρώσει 800 υπογραφές, δημιουργώντας σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Μεϊμαράκη στα επιτελεία και των τριών βασικών διεκδικητών του κομματικού θρόνου. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός θα επιδιώξει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις, ενώ φέρεται να κρατά αποστάσεις από την απόφαση για έκτακτο Συνέδριο, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες, αλλά να γίνει ένα κανονικό Συνέδριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου