ΜΕ 5 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΕΙ ΚΡΑΤΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοίρασε το

Ανοίγει βηματισμό, με άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, ο Γιώργος Παπανδρέου. Θέλοντας να δώσει από την αρχή της διακυβέρνησης του στίγμα αλλαγών και αποφασιστικότητας ως προς την υλοποίηση του Σχεδίου των 100 πρώτων ημερών, με την ορκωμοσία της Κυβέρνησης αρχίζει να ξεδιπλώνει την υλοποίηση δεσμεύσεων του.  Παράλληλα ετοιμάζεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφάνεια, την  έναρξη διαλόγου για αλλαγές στην Εκπαίδευση και το Κράτος, υπογραφή των αποφάσεων για το επίδομα αλληλεγγύης, την ρευστότητα στην αγορά…

Με το άνοιγμα της Βουλής τις αμέσως επόμενες μέρες φέρνει προς ψήφιση τα 5 νομοσχέδια, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών:
 
– περί διαφάνειας, πολιτικού χρήματος και εκλογικού νόμου,  
– περί στήριξης του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών,
– περί προστασίας των δανειοληπτών και καταπολέμησης της ακρίβειας,
– περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας,
– περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και προστασίας των εργασιακών σχέσεων.

Στον άμεσο σχεδιασμό του νέου Πρωθυπουργού επίσης είναι :

 
– Η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα διαφάνειας. Σε αυτό θα συζητηθούν οι ανεξάρτητες αρχές που πρέπει να δημιουργηθούν, η ενίσχυση των υφιστάμενων και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα.
– Έναρξη διαλόγου  με κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς για τις αλλαγές στο κράτος, μέσα από την αναβάθμιση των ΚΕΠ και τον ορισμό τους ως σημείων επαφής του πολίτη με τη διοίκηση. Στον ίδιο διάλογο ενδέχεται να ενταχθούν ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη και η κατάργηση του 42% για την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών. Θα ορίσει το ΑΣΕΠ ως τον μοναδικό τρόπο για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στο κράτος και θα φροντίσει με αποφάσεις του να δείξει ότι εννοεί την αξιοκρατία και στις θέσεις μετακλητών ή πολιτικής ευθύνης.
Όλοι οι διοικητές που έχουν διοριστεί από τη ΝΔ θα αξιολογηθούν και όσοι κριθούν ικανοί θα διατηρηθούν στις θέσεις τους.
Όσοι, όμως, έσπευσαν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους παραμονές εκλογών με τεράστιες ποινές σε περίπτωση αντικατάστασής τους θα δουν τα ονόματά τους κάτω από το φως της δημοσιότητας.
Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, αυτές θα γίνονται με ετήσιο διαγωνισμό, στο πλαίσιο τριετούς, τουλάχιστον, προγραμματισμού.
– Έναρξη διαλόγου Είσοδος  για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
– Θα απευθύνει προτάσεις για συνεργασία στην Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.
– Θα καταθέσει νέο νόμο στη Βουλή για τις δημοσκοπήσεις. Θα πρόκειται για ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα βάλει τάξη στη συγκεκριμένη αγορά. Είναι πιθανό οι εταιρείες ερευνών να τεθούν εκτός κρατικής πίτας για τη δημοσιότητα και την προβολή.

Πάντως εντός των πρώτων 100 ημερών Θα υπογραφούν και όλες οι αποφάσεις (επίδομα αλληλεγγύης, ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δανειολήπτες κ.τ.λ.) που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας.

 
Πέρα από τα γνωστά πέντε νομοσχέδια ο νέος πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις πρώτες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μεταστρέψει και το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά. Με αυτό τον σκοπό οι επιτελείς του σχεδιάζουν κινήσεις στον τραπεζικό χώρο και στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ένα νέο επενδυτικό νόμο.
Τόσο για εγχώρια όσο και για εισαγόμενα κεφάλαια. Ουσιαστικά, πρόκειται για συμπλήρωμα της δέσμευσης για απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση νέας επιχείρησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου