ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Μοίρασε το

ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΡΕΙΑ Η ΧΩΡΑ ΖΗΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ:

– ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΚΩΝ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΚΡΑΤΟΣ “ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ” – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 

Με την λογική της ήρεμης δύναμης με σχέδιο και πρόγραμμα πορεύεται στην τελική ευθεία για τις κάλπες ο Γιώργος Παπανδρέου. Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο κωδικοποιούνται τα μέτρα που θα ληφθούν, δίνει έμφαση στην ανάταξη της οικονομίας και αποσαφηνίζει την φορολογική πολιτική. Δίνει επίσης έμφαση στην διοικητική αποκέντρωση της χώρας και στο «κράτος – στρατηγείο».

Πάντως ο Γ. Παπανδρέου , από το Πεδίο του Άρεως, με το σύνθημα «όλοι μαζί για μια νέα αρχή» απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας σε όλους τους Έλληνες για μια νέα πορεία της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο, χαρακτηρίζοντας την 4η Οκτωβρίου καθοριστική για το μέλλον της χώρας. Άσκησε δριμεία κριτική  στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι «βαθιά νυχτωμένος» όποιος μιλάει για πάγωμα μισθών και  αντιπαρέθεσε  το πρόγραμμα 100 ήμερων του ΠΑΣΟΚ για την ανάταξη της οικονομίας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ανακοινώνοντας κατάργηση των κομματικών επιτροπών της ΝΔ και στελέχωση των υπηρεσιών, με αξιοκρατία, από άριστους και όχι από αρεστούς.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πάντως στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ , που δημοσιοποιήθηκε γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών για την ανάταση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Όσον αφορά στη φορολογική πολιτική, διευκρινίζεται ότι η ενιαία φορολογική κλίμακα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα είναι τελικά τιμαριθμοποιημένη. Σημειώνεται ότι οι αγρότες θα εξακολουθούν να φορολογούνται όπως και σήμερα. Οι τόκοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς.
Στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται  η υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες και διασύνδεσής τους με τα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΟΙΟ και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών. Γίνεται λόγος για φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των νομικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων. Όσον αφορά στη φορολόγηση των μερισμάτων με την κλίμακα των φυσικών προσώπων, τονίζεται ότι θα αφαιρείται το ποσό που έχει παρακρατηθεί στην εταιρεία ως φορολογία κερδών, ώστε να αποκλειστεί η διπλή φορολόγηση εισοδήματος.

Στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά στην ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, “με αναπροσαρμογή των όρων και νέες προδιαγραφές που θα εξαιρούν από τη μέτρηση του επιτρεπόμενου ελλείμματος τις δημόσιες παραγωγικές δαπάνες, τις επενδύσεις για την παιδεία και την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και τις αμυντικές δαπάνες”.
Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, γίνεται λόγος για εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, μεμείωση των μονάδων και στρατοπέδων.

Σχέσεις εκκλησίας – κράτους

Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσία θα αφορά στο μέρος της που αξιοποιείται οικονομικά. Για τις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: “Στόχος μας η ρύθμιση των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας που θα οδηγεί στην αποσαφήνιση των διακριτών ρόλων τους. Μια ρύθμιση που θα απαλλάξει την εκκλησία από κρατικές εξαρτήσεις, ξένες με την πνευματική και κοινωνική αποστολή της και την πολιτεία από πρακτικές ξένες με τον ευρωπαϊκό συνταγματικό πολιτισμό”.

Διοικητική αποκέντρωση

Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να εφαρμόσει πρόγραμμα διοικητικής αποκέντρωσης, με το κράτος σε ρόλο “στρατηγείου”, που θα διαχειρίζεται τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές. Οι άλλες δημόσιες λειτουργίες μεταφέρονται στα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τους δήμους που θα προκύψουν από έναν νέο “Καποδίστρια” και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη.

Λειτουργία της Βουλής.

Αναφορικά με την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης. Δεσμεύεται ότι κάθε σχέδιο νόμου θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτική εκτίμηση βάσει καταλόγου κριτηρίων και αξιολόγηση των επιπτώσεων του νόμου. Παράλληλα, προτείνει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστς να μην είναι δυνατή η κατάθεση τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Δημόσια Τάξη

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται ότι στόχος είναι “η ασφάλεια του πολίτη χωρίς εκπτώσεις στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματά του”. Μεταξύ άλλων, επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεση για την απελευθέρωση των αστυνομικών δυνάμεων από την εκτέλεση καθηκόντων,διοικητικής κυρίως φύσης.

Δικαιοσύνη

Για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, το ΠΑΣΟΚ προτείνει  την αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση, στις περιπτώσεις αυτές, των ποινών από διοικητικές κυρώσεις, τη θέσπιση μέτρων εναλλακτικών της φυλακής για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την ενίσχυση των εξωδικαστικών θεσμών. Δεσμεύεται επίσης για την ενεργοποίηση της πολιτείας, με στόχο την τροποποίηση ή απλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων, όταν ένα θέμα έχει κριθεί από ανώτατο δικαστήριο.

Μεταναστευτική πολιτική

Όσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική, το πρόγραμμα προβλέπει εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, “σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου” και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που ζουν έναν ελάχιστο αριθμό ετών στη χώρα μας, και τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα. Για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες, υπόσχεται πλήρη και εμπρόθεσμη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με όλες τις Κοινοτι-
κές Οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ
www.pasok.gr

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου