ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ “ΗΡΕΜΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ” ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Μοίρασε το

– ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

– ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

– 16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΕ 4 ΚΥΚΛΟΥΣ

– “ΗΡΕΜΟ ΣΠΡΙΝΤ” ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΠΑΡΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Την μάχη των τελευταίων πέντε ημερών δίνει πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στην τακτική της «ήρεμης δύναμης», παρά τις επισημάνσεις αρκετών στελεχών, ότι θα έπρεπε με το ρεύμα νίκης που έχει δημιουργηθεί, να δοθεί «περισσότερο νεύρο»  και «ένταση» στην καμπάνια, ώστε να ανεβάσει κι άλλο τα ποσοστά του. Πάντως ο κ. Παπανδρέου δίνει έμφαση στον προγραμματικό λόγο και το μοντέλο διακυβέρνησης, ενώ κρατά απολύτως κλειστά τα χαρτιά του γύρω από τα πρόσωπα με τα οποία θα στελεχώσει την Κυβέρνηση του – αν κερδίσει τις εκλογές – αλλά και τους ρόλους που θα υπάρχουν την επόμενη μέρα.

Όμως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στον τρόπο και την λειτουργία της Κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει επιτελική συγκρότηση παράλληλα με την ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.
 
ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , φέρεται να έχει ενοχληθεί , από τα όσα γράφονται και λέγονται , περί σύνθεσης – σε επίπεδο προσώπων – της νέας Κυβέρνησης , αλλά και για το ποιοι θα τον ακολουθήσουν στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει σε κανέναν απολύτως τα χαρτιά του για το ποιους θα κάνει Υπουργούς και με ποιους «θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» στη διακυβέρνηση . Όλοι ρωτούν όλους , αν κάτι ξέρουν για την «επόμενη μέρα» και τα «σχέδια του Γιώργου»  για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης .

Αυτό όμως που είναι δεδομένο , είναι πως από την πρώτη στιγμή- εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές- ο Γ. Παπανδρέου θα δώσει το στίγμα ριζοσπαστικών αλλαγών με σημείο αφετηρίας το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα παρουσιάσει.

ΤΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 
 Στόχος είναι η κυβέρνηση να αποκτήσει επιτελική συγκρότηση ώστε παράλληλα με την ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια να υπηρετηθεί μία νέα αναπτυξιακή λογική. Το «κράτος –στρατηγείο» θα διατηρήσει κεντρικά την ευθύνη της Άμυνας, της  Εξωτερικής Πολιτικής, της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης, του σχεδιασμού και υλοποίησης των  μεγάλων, εθνικής εμβέλειας υποδομών και των βασικών οικονομικών και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων. Οι λοιπές λειτουργίες, υπηρεσίες και σχεδιασμοί μεταφέρονται στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και περιφερειάρχη. Αποστολή και αρμοδιότητα των περιφερειών θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ισχυρής τοπικής ανάπτυξης – προσαρμοσμένης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις γεωγραφικές, κλιματικές και λοιπές ιδιαιτερότητες εκάστης- και η παροχή στους πολίτες πολλών εκ των υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στις αρμοδιότητες της κεντρικής  κυβέρνησης. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της μετάβασης στο νέο μοντέλο θα καλυφθούν και από το ΕΣΠΑ.
              
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σε γενικές γραμμές ο βασικός σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει προβλέπει πως το Κυβερνητικό σχήμα   θα αποτελείται από δεκαέξι υπουργεία τα οποία θα εντάσσονται σε τέσσερις ενότητες.
– Η πρώτη ενότητα αφορά την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και θα  συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπως θα μετονομαστεί το σημερινό ΥΠΕΞ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση, και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
– Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με το κοινωνικό κράτος, την πρόνοια και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και σε αυτή εντάσσονται το υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
 -Η τρίτη ενότητα έχει ως αντικείμενο την οικονομία και την «βιώσιμη ανάπτυξη». Σε αυτή θα ανήκουν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το οποίο θα αναβαθμιστεί καθώς η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και η μετάβαση σε τυποποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας θα αποτελέσουν βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες), το υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (νέο κομβικής σημασίας υπουργείο διότι παρ’ ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Ελλάδα σήμερα είναι ανύπαρκτη στον τεχνολογικό χάρτη), το (αυτόνομο) υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας – για το οποίο υπάρχουν σκέψεις να γίνει υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας προκειμένου να τονιστεί η έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας και στην περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης- το υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Δικτύων, το υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής (στο οποίο θα υπάγονται και τα ΜΜΕ), το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (το οποίο θα αναβαθμιστεί με αποστολή την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομικό – επιχειρηματικό-μητροπολιτικό κέντρο με εμβέλεια σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και την μετατροπή της  Μακεδονίας και της Θράκης,  από φθίνουσες σήμερα αναπτυξιακά περιοχές σε εφαλτήρια για την οικονομική διείσδυση της Ελλάδας  στην ευρύτερη περιοχή) και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (επίσης αναβαθμισμένο, με στόχο την αξιοποίηση της παγκόσμιας ισχύος που προσδίδει ο ελληνικός εμπορικός στόλος, σε έναν ανανεωμένο σχεδιασμό για την διεθνή θέση της χώρας).  
– Η τέταρτη ενότητα συνδέεται με την ανασυγκρότηση του κράτους και θα συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας (όπως θα μετονομαστεί το υπουργείο Εσωτερικών) και το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας. Με δεδομένη την πρόθεση Παπανδρέου να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και η προστασία της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος,  το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας θα είναι ένα από τα πιο νευραλγικά υπουργεία.

Το στοίχημα της μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης της χώρας και κυβερνητικής λειτουργίας δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστούν μεγάλες τομές στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίες θα φέρουν και αντιπαραθέσεις. Παρ’ ότι οι υπάλληλοι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τα υπουργεία που υπηρετούν σήμερα το Δημόσιο είναι το πραγματικό «βαθύ κράτος» στην Ελλάδα και το πιθανότερο είναι ότι ο Παπανδρέου θα συναντήσει αντιδράσεις , που όμως θέλει να τις «αντιμετωπίσει δημιουργικά», ώστε να υπάρξει νέα πνοή στη χώρα και τη Διοίκηση.   Βέβαια  ούτε το αναπτυξιακό στοίχημα των περιφερειών θα είναι εύκολο διότι προϋποθέτει περαιτέρω συνενώσεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στους άλλους βαθμούς, ενδεχομένως και σε επίπεδο περιφερειών, για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση και αποτελεσματική η διαχείριση κονδυλίων και ο βιώσιμος αναπτυξιακός σχεδιασμός. Οι αλλαγές αυτές για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι αλλαγές ταμπέλας στα σύνορα των νομαρχιών, ούτε απλές μετονομασίες υπουργείων.

«ΗΡΕΜΟ ΣΠΡΙΝΤ»

Στο μεταξύ στον καθαρά προεκλογικό στίβο για την ώρα τουλάχιστον στην Ιπποκράτους δεν φαίνονται διατεθειμένοι , «να κάνουν άγριο σπριντ» στην τελική ευθεία για τις εκλογές . Παρά κάποιους προβληματισμούς που υπάρχουν , επιμένουν – για την ώρα τουλάχιστον – στη λογική της «ήρεμης δύναμης» και του Προγραμματικού λόγου , διότι εκτιμούν πως αυτή η τακτική έχει αποδώσει και όση ταχύτητα και αν ανεβάσει πλέον η Ν.Δ , η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου