ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΑΧΑΡΑΣ

Μοίρασε το

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ 

ΝΕΟ SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ηχηρή προειδοποίηση για την επιτάχυνση τως κλιματικών αλλαγών και την ένταση των συνεπειών τους, συνιστά έγκυρη βρετανική μελέτη. Επισημαίνει πως η παγκόσμια θερμοκρασία είναι πιθανόν να αυξηθεί έως και τέσσερις βαθμούς Κελσίου, τα επόμενα χρόνια, εάν συνεχιστούν οι σημερινές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζει βρετανική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του βρετανικού Met Office Hadley Center απηχεί τις ανησυχίες των πορισμάτων μελέτης του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, και βάσει των οποίων οι καλπάζουσες κλιματικές αλλαγές ξεπερνούν ακόμη και τις χειρότερες υποθέσεις που ανέπτυσσε η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) το 2007.

Με βάση την βρετανική έρευνα , ενδέχεται να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία, έως και τέσσερις (4) βαθμούς Κελσίου , μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2050,  εάν συνεχιστούν οι σημερινές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα.
«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν αντίστοιχα στοιχεία με της ΙPCC, αλλά επίσης καταδεικνύουν και την δυνατότητα να υπάρξουν ακόμη περισσότερο ακραίες αλλαγές», τονίζει η Ντέμπι Χέμινγκ, η οποία συνυπογράφει την έκθεση, που δημοσιεύεται πριν την έναρξη συνεδρίου για τις κλιματικές αλλαγές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Να σημειωθεί πως η  IPCC τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2007 για την εκπόνηση της έκθεσής της ΑR4. Ένα από τα πορίσματα εκείνης της έκθεσης ήταν πως η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς έως τα τέλη του 2050. Η παρούσα έκθεση συμπεραίνει ωστόσο πως η αύξηση αυτή θα προκληθεί νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 2050 και προβλέπει ακόμη δριμύτερες συνέπειες σε τοπικό επίπεδο.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Πάντως τα τελευταία χρόνια οι  επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την όξυνση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών και τις επικείμενες επιπτώσεις τους. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές είναι, πλέον, αδιαμφισβήτητο και πολλές από τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν θα υποβαθμίσουν αρκετά την ποιότητα της ζωής που προσφέρεται στον πλανήτη μας.

 

Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια παγιδεύουν την ηλιακή θερμότητα στον πλανήτη με τη φυσική διαδικασία του φαινομένου του θερμοκηπίου διατηρώντας τον πλανήτη ζεστό και φιλόξενο για μας και τους άλλους οργανισμούς.
Όμως, η καύση του πετρελαίου και του γαιάνθρακα για παραγωγή ενέργειας καθώς και η αποψίλωση των δασών αυξάνουν δραστικά την ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας.
Μετρήσεις στην επιφάνεια της Γης έδειξαν ότι οι μεσαίες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0.4 οC από τη δεκαετία του 1970. Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση το επίπεδο του CO2 ήταν περίπου 280ppm. Τώρα είναι 360 ppm και αυξάνεται κατά 2-3 ppm κάθε χρονιά. Όταν πάρουμε υπόψη μας και άλλα ρυπογόνα αέρια όπως το μεθάνιο η τελική συγκέντρωση φτάνει τα 440 ppm.

Οι επιστήμονες λένε ότι αν οι εκπομπές των αερίων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4οC πολύ σύντομα , αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί πως κάτι τέτοιο θα γίνονταν το 20100

Οι οικολογικές επιπτώσεις είναι αρκετές. Μερικά ζώα θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στις καιρικές αλλαγές και αυτά που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να προσαρμοστούν θα εξαφανιστούν όπως η πολική αρκούδα που δεν μπορεί να πάει πουθενά! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή στη Σιβηρία όπου όπως και σε άλλα μέρη του πλανήτη το δριμύ ψύχος διατηρεί το έδαφος συνεχώς παγωμένο. Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως «πέρμαφροστ» κι αν το «πέρμαφροστ» λιώσει το μεθάνιο που θα απελευθερωθεί θα προκαλέσει επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου αφού είναι ρυπογόνο αέριο που επιταχύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα χειρότερα, όμως, θα έρθουν όταν τα γιγαντιαία στρώματα της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής αρχίσουν να λιώνουν. Μία επίπτωση από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής είναι ότι το γλυκό νερό αραιώνει το αλμυρό νερό και έως το 2050 υπολογίζουν ότι θα διακοπεί το ρεύμα που έρχεται από το Μεξικό και φέρνει ζεστό νερό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να πέσει η Ευρώπη σε μίνι εποχή παγετώνων.

Με αφανισμό από πλημμύρες κινδυνεύουν μέχρι το 2050 πόλεις με χαμηλό υψόμετρο όπως η Βενετία, η Ολλανδία και η Θεσσαλονίκη. Έρευνα αποκάλυψε ότι η Μάλτα ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα όσο αφορά την αύξηση της στάθμης της Μεσογείου.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προβλέπεται να μειώσουν τη βροχόπτωση σε μερικές περιοχές όπως περιοχές της Μεσογείου π.χ. Κύπρος. Ακόμη, αρκετά παθογόνα και έντομα-φορείς που προκαλούν ασθένειες επηρεάζονται αρκετά από τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλα κλιματικά στοιχεία επηρεάζοντας την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Σύμφωνα με έρευνες η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μετάδοσης της μαλάριας με αύξηση της έκτασης της φυσικής κατοικίας των κουνουπιών κ.α

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Η  μόνη  νομοθετική συμφωνία που ισχύει σήμερα για μείωση των εκπομπών των ρυπογόνων αερίων είναι το πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο λήγει το 2012. Υπάρχει μια δουλειά πλέον ώστε να σχηματιστεί μια αντικατάσταση του πρωτοκόλλου αυτού για να συμπεριληφθούν και χώρες που δεν συμπεριλήφθηκαν στο Κιότο όπως η Κίνα και χώρες που αρνήθηκαν τη συμμετοχή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έτσι από τις 7 Δεκεμβρίου 2009, οι υπουργοί περιβάλλοντος θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να συζητήσουν για το ποια θα είναι η διαδοχική συνθήκη του πρωτοκόλλου του Κιότο.

ΠΗΓΕΣ: www.agoravox.comwww.tvxs.gr, www.simerini.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου