ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΧΡΗΜΑ

Μοίρασε το

– ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Μ.ΚΟΥΝΕΒΑ (προστασία καταναλωτή) Τ.ΜΑΓΚΡΙΒΙ (εσωτερική αγορά) 

– ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφει σημαντικά προβλήματα διαφάνειας στην ενημέρωση των καταναλωτών για το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών στην Ε.Ε,  ενώ οι αρμόδιοι επίτροποι καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο «στόχαστρο» της έκθεσης βρίσκονται και οι ελληνικές τράπεζες, στις οποίες προσάπτει ακριβές προμήθειες, αλλά και έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών. Σύμφωνα με την Κομισιόν ο Ελληνας καταναλωτής καταβάλλει, κατά μέσον όρο, 54 ευρώ ετησίως στην τράπεζα για τη χρήση του τρέχοντος λογαριασμού του. Το παραπάνω ποσό κατατάσσει τη χώρα μας στη δέκατη θέση από πλευράς κόστους.

Θέμα διαφάνειας

Το άλλο σημαντικό στοιχείο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς είναι η αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους πελάτες τους. Όπως επισημαίνεται, για την έρευνα έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από επτά τράπεζες (δεν κατονομάζονται), εκ των οποίων η μία δεν συνεργάσθηκε καθόλου, ενώ οι υπόλοιπες έστειλαν στοιχεία, τα οποία ήταν δυσνόητα ακόμη και για τους ειδικούς της Κομισιόν που έκαναν την έρευνα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν συμπληρωματικές διευκρινίσεις. Αδιαφάνεια στις χρεώσεις καταγράφεται και στις ιστοσελίδες των τραπεζών.

Η Κομισιόν επικαλείται και έρευνα του ευρωβαρομέτρου που έγινε στα κράτη μέλη το 2008, όπου το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχε δυσκολία να συγκρίνει το κόστος των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες. Το έλλειμμα ενημέρωσης επιδρά ανασταλτικά στην αναζήτηση άλλης τράπεζας με καλύτερες τιμές. Τη διετία 2007-2008 άλλαξε τράπεζα μόνο το 12% περίπου των καταναλωτών, εκ των οποίων μόνο οι μισοί δήλωσαν ότι επωφελήθηκαν.
 
Αναφορικά με το είδος των συναλλαγών, στην Ελλάδα καταγράφεται υψηλή συχνότητα συναλλαγών στα «γκισέ» αντί των ηλεκτρονικών συναλλαγών που είναι ευρύτατα διαδομένες στην Ευρώπη. Συνολικά οι Ελληνες πραγματοποιούν το 53% όλων των συναλλαγών τους στα «γκισέ».
 
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι, κατά μέσον όρο, στον Ελληνα καταναλωτή αναλογεί μια ηλεκτρονική συναλλαγή ετησίως ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 46 συναλλαγές. Αντίθετα οι Ελληνες χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές τα ΑΤΜ όπου οι αναλήψεις ρευστού φτάνουν το 17% του ΑΕΠ έναντι 8% που είναι ο μέσος όρος στην Κοινότητα.
 
Οι αρμόδιοι επίτροποι, Μεγκλένα Κούνεβα (προστασία καταναλωτή) και Τσάρλι Μακρίβι (εσωτερική αγορά), ζητούν από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την κοινοτική νομοθεσία στο χρηματοπιστωτικό τομέα σχετικά με τη ενημέρωση των καταναλωτών και τη διαφάνεια στις προμήθειες των τραπεζών.

ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Νίκος Μπέλλος) www.naftemporiki.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου