ΑΝΤΙΚΡΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Μοίρασε το

Επιτέλους! Έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, ο απευθείας διάλογος μεταξύ υποψηφίων πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα. Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική αναμέτρηση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή.

Έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, το ελληνικό πολιτικό σύστημα υιοθετεί μια πρακτική που συναντάται σε όλες τις προηγμένες Δημοκρατίες του κόσμου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, η κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου στη χώρα φαίνεται να μεταστρέφεται προς το καλύτερο. Το debate των δυο πολιτικών αρχηγών θα δημιουργήσει ένα θετικό τετελεσμένο που θα αναδιαμορφώσει τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι όμως τίποτα περισσότερο παρά η… φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Διότι, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, ο τρόπος διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, άλλαξε. Ο χρόνος μειώθηκε δραματικά. Όπως και το 2007, έτσι και το 2009, το «πανηγύρι» θα διαρκέσει όλες κι όλες σαράντα μέρες. Οι ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις μειώθηκαν σημαντικά. Οι πλαστικές σημαίες σχεδόν καταργήθηκαν. Οι ρυπογόνες γιγαντιαίες προεκλογικές αφίσες περιορίστηκαν.

Έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, και σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα παρουσιάζει συγκλίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως και στο εξωτερικό, έτσι κι εδώ, δύσκολα ο ξένος τουρίστας θα αντιλαμβάνεται πως η χώρα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Δείγμα πολιτισμού. Πολιτικού πολιτισμού.

Έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, οι πολιτικοί έδειξαν πως μπορούν να συμφωνούν στα «στοιχειώδη» και τα «αυτονόητα». Να συμφωνούν ότι μπορούν να συζητούν και να διαφωνούν. Είναι κι αυτό δείγμα προόδου που αφήνει στο παρελθόν τους ανιαρούς και ανούσιους παράλληλους μονολόγους.

Οι μακρές διαπραγματεύσεις για τον τρόπο και το περιεχόμενο του διαλόγου που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έχουν αντιληφθεί την ανάγκη απευθείας διαλόγου, με τη λιγότερη δυνατή διαμεσολάβηση τρίτων. Το θετικό προηγούμενο που δημιουργούν θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την αναγκαία και χρήσιμη απευθείας συνεννόησή των πολιτικών αρχηγών μελλοντικά.

Έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν το «καλό παράδειγμα», για να αλλάξει συνολικά ο τρόπος διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Υπό αυτή την έννοια το debate θα είναι επωφελές για τον τόπο. Για το κατά πόσο θα αποβεί επωφελές για τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο πρωθυπουργό είναι δευτερευούσης σημασίας.

Για την ιστορία πάντως, η συμφωνία για το debate προέκυψε μετά από σειρά ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα στον Ευ. Αντώναρο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην τελευταία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στην απόφαση να διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση, η οποία θα γίνει στις 22/9, θα έχει διάρκεια 75 λεπτών και προκαθορισμένες θεματικές ενότητες και το κυριότερο, κανόνες.
Ολόκληρη η επιστολή Αντώναρου

“Σε συνέχεια των συνεννοήσεών μας συμφωνούμε – όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει – για την διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου, την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, και ώρα 20.00.

Υπενθυμίζω ότι από κοινού συμφωνήσαμε ήδη να έχει η συζήτηση διάρκεια 75 λεπτών και να καλύψει πέντε θεματικές ενότητες. Προτείνουμε – και είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχθείτε – να συμπληρωθεί η ενότητα «Κοινωνικά θέματα» με «θέματα Παιδείας» και η ενότητα «Περιβάλλον» με «υποδομές».

Προκειμένου μάλιστα η συζήτηση να είναι πιο ουσιαστική, πιο ζωντανή και να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των 75 λεπτών αμείωτο το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών, θεωρούμε αυτονόητο να προκύψει η σειρά των θεματικών ενοτήτων κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον εξής τρόπο: Για κάθε ενότητα θα υπάρχει γραπτή εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή εντός λευκού φακέλου χωρίς άλλα χαρακτηριστικά. Ο συντονιστής θα επιλέγει τυχαία έναν από τους φακέλους και θα ζητά από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν.

Είμαι βέβαιος, ότι για λόγους ουσίας και ρυθμού της συζήτησης μπορούμε χωρίς δυσκολία να συμφωνήσουμε επίσης στους εξής χρόνους: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία του κάθε αρχηγού.

Κλείνοντας επαναφέρουμε την σταθερή άποψή μας ότι θα συνέβαλε ουσιαστικά στον διάλογο μεταξύ των αρχηγών αλλά και στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών η συμμετοχή – πέραν του συντονιστή – δύο έγκριτων δημοσιογράφων που θα υπέβαλλαν ερωτήσεις – ενδεχομένως του αυτού περιεχομένου – προς τους αρχηγούς. Θέλω να πιστεύω ότι μοιράζεστε μαζί μου την ίδια αντίληψη, ως χρήσιμη βελτίωση και όχι ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή του διαλόγου.

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την αυτονόητη ανάγκη να ενημερώνουμε σε βάθος όσο περισσότερο επιτρέπει η συγκεκριμένη διαδικασία σε βάθος τους πολίτες. Τέλος, δεν έχω αμφιβολία ότι εντός της ημέρας θα έχουμε οριστικοποιήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της συζήτησης η οποία, πιστεύουμε, ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε για ενημέρωση των πολιτών”.

Επιστολή Παπακωνσταντίνου στον Αντώναρο

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: “Για το ΠΑΣΟΚ η διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών συζητήσεων – ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αποτελεί σταθερή θέση. Θεωρούμε δε επιτακτική ανάγκη να καταλήξει σήμερα η συνεννόηση και για τις δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ώστε να γίνει διάλογος επί της ουσίας και όχι επί των όρων διεξαγωγής των συζητήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ως προς τη συζήτηση μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, συμφωνούμε στις παρατηρήσεις σας στις 5 θεματικές ενότητες – προφανώς η παιδεία εντάσσεται στα κοινωνικά θέματα, ενώ οι υποδομές μπορούν να ενταχθούν στην ενότητα περιβάλλον – ή εναλλακτικά οικονομίας. Δεχόμαστε, επίσης, την αλλαγή χρόνων που προτείνετε: τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία του κάθε αρχηγού.

Η επιλογή της σειράς των θεμάτων από κλειστούς φακέλους θεωρούμε ότι δεν προσήκει στη σοβαρότητα ενός διαλόγου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε χωρίς δυσκολία να συμφωνήσουμε στη λογική σειρά που προτείναμε: 1. Εξωτερική πολιτική, 2. Οικονομία – Ανάπτυξη, 3. Κοινωνικά θέματα (με παιδεία), 4. Περιβάλλον (με υποδομές), 5. Κράτος / Δημόσια διοίκηση.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να δώσει την δυνατότητα στους δύο υποψηφίους Πρωθυπουργούς για έναν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο απευθείας διάλογο και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Για το λόγο αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι δεν θέτετε ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή άλλων δημοσιογράφων πέραν του συντονιστή του διαλόγου.

Δεδομένου επίσης ότι δεν αναφέρεστε σε αυτό στην επιστολή σας, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε διατυπώσει οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση με δημοσιογράφο – συντονιστή την κα. Χούκλη.

Τέλος, ως προς τη συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, παρακολουθήσαμε τις σημερινές δηλώσεις των εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Θεωρούμε ότι οι ενστάσεις που έθεσαν – σχετικά με την πρόταση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων για περιορισμό του χρόνου στις ερωτήσεις αλλά και για την κατάργηση της δυνατότητας ερώτησης επαναφοράς – έχουν βάση. Πιστεύω πως η αποδοχή από εσάς αυτών των προτάσεων που θέτουν θα βελτιώσει τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής συζήτησης. Από την πλευρά μας, είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές ώστε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τον πιο ουσιαστικό τόπο”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου