ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Μοίρασε το

ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΣΕ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΕ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πρόγραμμα 100 ημερών για την οικονομία με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη ομιλία του στην 74η ΔΕΘ προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να παρθούν μεγάλες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση της οικονομίας, που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και συνολικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας στους τομείς του κοινωνικού κράτους, της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, της αναποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε την πεποίθηση ότι με συλλογική προσπάθεια – από τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τις επιχειρηματικές δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου – η χώρα μπορεί να βγει από αυτή τη συνολική κρίση και η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να παράγει νέο πλούτο. Πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια. Γιατί σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για τη χώρα μας και την πολιτική. Μία αντίληψη που μιλά για περικοπές – και μία που μιλά για επενδύσεις. Μία που μιλά για συρρίκνωση, και μία για επενδύσεις. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων, και έχει αποδείξει ότι ξέρει να τις αξιοποιεί για το καλό της χώρας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΡΑΤΟΣ: ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυο μεγάλες προτεραιότητες της πολιτικής μας πρότασης, του Σχεδίου Εθνικής Ανάτασης: οικονομία και κράτος.

Α. Στην οικονομία ανέλυσε ένα άμεσο σχέδιο 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, του περιορισμού της κρατικής σπατάλης. Με στόχο να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή, να δώσουμε ζωή στην οικονομία. Και να δημιουργήσουμε τη βάση για να πάμε στο επόμενο απαιτούμενο βήμα: της πράσινης ανάπτυξης, με ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε πλούτο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαχώρισε το πρόγραμμά του από τις πρακτικές που προτάσσουν ως λύσεις το πάγωμα μισθών και συντάξεων και τη συνεχή φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη. Τονίζει ότι αυτές οι πολιτικές οξύνουν και βαθαίνουν την ύφεση και τελικά οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.

  1. Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  1. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.

  1. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.

Το σύνολο των μέτρων αυτών θα έχει τεθεί σε εφαρμογή εντός των πρώτων 100 ημερών, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων που ταυτόχρονα βάζουν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, θα κατατεθεί στη Βουλή και στην ΕΕ ένα νέο τριετές αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ανάκτηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση.

Για το σύνολο της τετραετίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία στη χώρα, για να μπορέσει να γίνει πράξη ο στόχος της δίκαιης αναδιανομής στη βάση ενός ολοένα και μεγαλύτερου εθνικού εισοδήματος. Με μεγάλες προτεραιότητες μία νέα κατεύθυνση για την ενέργεια, την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, μία ολοκληρωμένη πρόταση για την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό και το χτίσιμο νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τη χώρα με την επένδυση στο καθαρό περιβάλλον, την παιδεία, την έρευνα, την ψηφιακή τεχνολογία.

Β. Οι βαθιές τομές στο κράτος είναι η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του Σχεδίου Εθνικής Ανάτασης. Το δεύτερο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών είναι η λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα για την θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται κάθε ευρώ – νέος εκλογικός νόμος, διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής και στα δημόσια έργα και προμήθειες, αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του κράτους, ριζική αποκέντρωση. Για ένα κράτος που λειτουργεί αποτελεσματικά υπέρ του πολίτη, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά του. Δεσμεύεται ότι κάθε πολιτική και κάθε ενέργεια του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διέπεται από: αξιοκρατία, διαφάνεια, ποιότητα, συμμετοχή, αξιολόγηση, λογοδοσία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε τέλος στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα κοινωνικό κράτος που παρέχει υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη και διασφαλίζει δικαιώματα. Μίλησε για τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην παιδεία, με τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης αλλά και συγκεκριμένων αλλαγών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια που αναλαμβάνει, την κάλυψη των σημερινών ελλείψεων και τις σημαντικές τομές στο εθνικό σύστημα υγείας καθώς και τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και αξιοπρεπείς συντάξεις. Γιατί ένα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα διασφαλίζει το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία και την πρόνοια, στην ασφάλιση για όλους του πολίτες.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και επιλογών,  εξέφρασε πίστη στις δυνάμεις του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας και τη δεσμεύτηκε να προχωρήσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου