ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία του Κώστα Σημίτη να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Αντιπρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό να βγει χωρίς σταυρό στην Α’ Αθηνών ή στη Β’ Πειραιά – πρόταση που ευλόγως δεν έγινε δεκτή. Έτσι, NEW DEAL δεν έγινε κι ο Κώστας Σημίτης δεν θα είναι στα ψηφοδελτία του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι μέλος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει στις 5 Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου σφράγισε το τέλος της διακυβέρνησης Σημίτη και πλέον είναι έτοιμος να “γράψει” τη δική του Ιστορία.

Η εξέλιξη αυτή είχε ήδη προεξοφληθεί καιρό πριν. Ο ένας μετά τον άλλον σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτης έβλεπαν την πόρτα της εξόδου ή καλύτερα δεν έβλεπαν την πόρτα της επαν-εισόδου στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν κατάφερε ποτέ – παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιδίου και φίλων του – να έρθει σε επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος αρνούνταν πεισματικά ακόμα και να συναντηθεί μαζί του. Απομονωμένοι ένιωθαν εδώ και καιρός τόσο ο Αλέκος Παπαδόπουλος, όσο και ο Νίκος Χριστοδουλάκης που τελικά αναγκάστηκαν να δηλώσουν τη μη συμμετοχή τους στις εκλογές “για προσωπικούς λόγους”, ώστε να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να τη διεκδικήσουν και ο Παπανδρέου να την αρνηθεί. Ό,τι δηλαδή υπέστη ο Χρήστος Βερελής ο οποίος χθες δεν είδε το όνομά του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποτελεί μόνος του ξεχωριστή περίπτωση…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όταν την Πέμπτη που ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια δυο θέσεις στην Α’ Αθηνών και την Α’ Πειραιώς έμειναν ανοικτές, οι μυημένοι άρχισαν να κατανοούν και τον χειρισμό του Γιώργου Παπανδρέου. Η Ιπποκράτους είχε φροντίσει να συντηρήσει ένα κλίμα “απευθείας επικοινωνίας” των δυο ανδρών, θέλοντας να εμφανίσει την πρόθεση του Παπανδρέου να διατηρήσει σε “καλό επίπεδο” τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό. Επί της ουσίας όμως η Ιπποκράτους προετοίμαζε το έδαφος για την επόμενη κίνηση Παπανδρέου. 

Είναι σαφές ότι η πρότασή του δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή απ’ τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στηλίτευαν τη διάθεση του πρώην πρωθυπουργού να παραμείνει στην πολιτική ως απλός βουλευτής, γεγονός που ούτως ή άλλως δημιουργούσε μια επιπλέον ηθικό και ψυχολογικό βάρος στον Κώστα Σημίτη. Από την άλλη όμως πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου ουδέποτε διανοήθηκε να δώσει την πρώτη τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στον Κώστα Σημίτη. Κι αυτό γιατί θα ακύρωνε τον ίδιο του τον εαυτό και την απόφασή του να τον θέσει πριν ενάμισι χρόνο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα θα ακύρωνε όλη του την προσπάθεια να αφήσει πίσω το “σημιτικό παρελθόν” και να απαγκιστρωθεί από “σκοτεινές” πλευρές της διακυβέρνησης του προκατόχου του.

Πέραν αυτών, η κίνηση Παπανδρέου εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς:

– Ενισχύει το ηγετικό του προφίλ

– Δίνει το έναυσμα μιας νέας αρχής

– Στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες “δύσκολες” αποφάσεις

– Αποπνέει ισχυρή αυτοπεποίθηση. Τώρα που κερδίζει μπορεί να παίρνει αποφάσεις με πολιτικό ρίσκο

– Δεν απευθύνεται μόνο σε κομματικό ακροατήριο. Απευθύνεται και σε μια μερίδα “μεσαίων” ψηφοφόρων που ήθελαν πίστεψαν στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη, αλλά απογοητεύτηκαν από συμπεριφορές ορισμένων υπουργών του.

– Στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ότι εννοεί τα περί ανανέωσης της πολιτικής ζωής, όντως σε θέση να επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα πολιτικές αποστρατείες.

Σε ό,τι αφορά δε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η χώρα, σε τούτη τη δύσκολη ώρα, έχουν ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή αξιόλογων συνεργατών που είχαν αναδειχθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη, η απάντηση είναι απλή. Δεν εξαιρέθηκαν. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ρέππας κ.α. είναι σήμερα στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Ενώ σημαντική θέση στην “ομάδα” αναμένεται να πάρει κι ο Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος σήμερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Άλλωστε, με την ανακοίνωση του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το DEAL Παπανδρέου – Παπαδήμου, έχει κλείσει προ πολλού..) θα ολοκληρωθεί το σχέδιο Παπανδρέου για οριστική ρήξη με το σημιτικό παρελθόν και σε επίπεδο συμβολισμών και σε επίπεδο προσώπων…

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου