ΟΙ ΕΝΤΕΚΑ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Μοίρασε το

Σε ανοικτές αιμορραγούσες πληγές για την Ν.Δ, έχουν πλέον μετατραπεί τουλάχιστον έντεκα κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, καθώς το Κυβερνών Κόμμα «χάνει» διαρκώς εκλογική επιρροή και κόσμο. Στις περισσότερες δε απ’ αυτές οι «ανατροπές» που συντελούνται είναι εντυπωσιακές και ως κύριες αιτίες γι΄αυτή την αντιστροφή είναι και η αδυναμία της Κυβέρνησης να εκπονήσει συγκεκριμένες πολιτικές και τα εσωκομματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου στο ΕΘΝΟΣ www.ethnos.gr) στα χέρια  του πρωθυπουργού βρίσκεται πλέον  ο κατάλογος με τις έντεκα πιο δύσκολες -για τη ΝΔ- εκλογικές περιφέρειες. Πρόκειται για περιοχές της χώρας όπου, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ρηγίλλης αλλά και τις αναφορές των τοπικών κομματικών στελεχών, το κλίμα έχει ανατραπεί εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος, εξαιτίας τόσο της πολιτικής που ακολουθήθηκε το τελευταίο διάστημα αλλά και λόγω των επικείμενων αποκλεισμών.

Μια κατ αρχήν συζήτηση για τους νομούς που πρέπει να δοθεί έμφαση στην προεκλογική περίοδο έγινε χθες (Τετάρτη) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο κ. Λ. Ζαγορίτης.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ εισηγήθηκε να γίνουν περιοδείες του πρωθυπουργού σε μεγάλες -πληθυσμιακά- πόλεις.

Οι αιτίες

Οι περιφέρειες «μαύρες τρύπες» για τη ΝΔ και οι λόγοι για τους οποίους το κλίμα έχει αντιστραφεί για το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τις εκλογές του 2007 παρουσιάζονται παρακάτω:

Β’ Αθηνών: Δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί άρχισε χθες τον «κύκλο» των περιοδειών του ο πρωθυπουργός. Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει βασικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών αποτελεί τον βασικό λόγο για τη σημαντική απόσταση που χωρίζει αυτή την ώρα τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Η αγωνία των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης είναι μεγάλη, καθώς γνωρίζουν ότι, εάν δεν εξισορροπηθεί έστω το κλίμα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τότε οι πιθανότητες εκλογικής αποτυχίας είναι πολύ μεγάλες.

Κρήτη: Πέρα από το προβάδισμα που παραδοσιακά έχει το ΠΑΣΟΚ και στους τέσσερις νομούς, το κλίμα αυτή τη φορά είναι χειρότερο για τη ΝΔ, λόγω των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που έχουν δοθεί στους αγρότες. Στα Χανιά είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την… υποδοχή που επεφύλαξε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά, όταν εκείνοι διεκδικούσαν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και ζητούσαν να δουν τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη.

Αργολίδα:  Η απουσία του κ. Γ. Μανώλη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στον νομό μπορεί να μην είναι τόσο καθοριστική για την πορεία του κόμματος στην επικράτεια, ωστόσο είναι βέβαιον ότι θα κοστίσει στο κόμμα σε τοπικό επίπεδο. Η κάθοδος ωστόσο του κ. Γ. Ανδριανού, ο οποίος σαφώς θα στηριχθεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό, είναι πιθανόν να περιορίσει τις απώλειες.

Αρκαδία: Η απουσία του κ. Π. Τατούλη αποτελεί σαφώς σημαντικό πλήγμα για τη ΝΔ στην περιοχή που παραδοσιακά στηρίζει το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Τατούλης είχε και έχει ισχυρότατα ερείσματα στην κομματική βάση της ΝΔ στην περιοχή και δεν αποκλείεται ένα σημαντικό τμήμα να επιλέξει τώρα την αποχή από το να στηρίξει τον κ. Α. Λυκουρέντζο.

Περιφέρεια Αττικής: Η ΝΔ θεωρείται βέβαιον ότι θα έχει σημαντική μείωση στα ποσοστά της σε σχέση με το 2007. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, η διαφαινόμενη απουσία του κ. Π. Δούκα αλλά και το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ένα ισχυρό, ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ στις λίστες αναμένεται να «κοστίσουν» στο κυβερνών κόμμα.

Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης:  Ο πρωθυπουργός θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α Περιφέρεια, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ανακοπούν οι διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό αυτό άγγιξε διψήφια νούμερα, ενώ και σε αυτή την αναμέτρηση ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αναμένεται να ρίξει το «πολιτικό του βάρος» και να δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα προκειμένου να ενισχύσει τη δύναμή του.

Δωδεκάνησα: Η σχεδόν βέβαιη απομάκρυνση του κ. Παυλίδη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα ενισχύσει -όπως θεωρούν στη Ρηγίλλης- την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού. Ωστόσο, η πολύχρονη παρουσία του πρώην υπουργού στην περιφέρεια έχει βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ προσωπικών του ψηφοφόρων οι οποίοι πιθανότατα θα επιλέξουν την αποχή, καθώς δεν θα θελήσουν να στηρίξουν τους παραδοσιακούς αντιπάλους του πρώην υπουργού κ. Καραμάριο και κ. Βαληνάκη.

Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα: Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού κάμπου όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της πολιτικής που ακολούθησε στα αγροτικά. Παρά τις ενισχύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που ενεκρίθησαν, τα αιτήματα παραμένουν και είναι χαρακτηριστικό ότι στις διεκδικήσεις πρωταγωνιστούν οι γαλάζιοι αγροτο-συνδικαλιστές με επικεφαλής τον κ. Θ. Κοκκινούλη.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου