ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

Μοίρασε το

«Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες». Δύσκολες εποχές συνεπώς για γενναίες αποφάσεις. Η Αριστερά, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ, καλούνται να δώσουν μια κρίσιμη εκλογική μάχη, υπό το κράτος μια παρατεταμένης κρίσης. Ακόμα και η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου, να μην είναι υποψήφιος, δεν φαίνεται να έλυσε το πρόβλημα. Το πρόβλημα  στην Αριστερά, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, δεν είναι απλά και μόνο θέμα προσώπων. Είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής πρότασης και προοπτικής, αλλά και στρατηγικής. Οι εσωτερικές έριδες και οι κόντρες που ξέσπασαν μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, θα είχαν άλλη κατάληξη, αν αυτές διεξάγονταν σε ένα πολιτικό πλαίσιο και με βάση συγκροτημένες πολιτικές στρατηγικές και προτάσεις. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ – ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και υπό αυτούς τους όρους μπορεί να κερδίσει την κοινοβουλευτική του παρουσία, γιατί υπάρχει κόσμος με ευαισθησίες, αλλά και αναζητήσεις.
Μόνο που πρέπει πρωτίστως να διαλυθεί το κλίμα καχυποψίας , του ενός προς τον άλλο που κυριαρχεί στο εσωτερικό της Αριστεράς και κυρίως να υπάρξει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση και για τις εκλογές , αλλά κυρίως για «την επόμενη μέρα» των εκλογών , ανεξαρτήτως του αν θα υπάρχει ή όχι αυτοδυναμία.
 
Πορεία στα τυφλά και συναισθηματικός εκβιασμός ψήφου, δεν πείθουν κανένα και πρωτίστως τους προοδευτικούς πολίτες .
Αν δεν υπάρξει , έστω και στο παρά ένα της κάλπης , μια γενναία εσωτερική διεργασία και παρουσίαση μιας σοβαρής πολιτικής εναλλακτικής πρότασης, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ακόμα και να επιβιώσει κοινοβουλευτικά – που θα επιβιώσει γιατί υπάρχει ο κόσμος- στην ουσία ο εφιάλτης της διάσπασης και της πλήρους περιθωριοποίησης θα επανέλθουν με ένταση μετά τις εκλογές.

Οι τελευταίες εξελίξεις και με την Ανανεωτική Πτέρυγα , καταγράφουν ανάγλυφα το ρευστό κλίμα στο εσωτερικό της Αριστεράς , αλλά και την πλήρη αβεβαιότητα που εκπέμπεται και για την «επόμενη μέρα» των εκλογών  .

 
Για την ώρα η  η Ανανεωτική Πτέρυγα στον Συνασπισμό και τα μέλη της θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτήσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αν και κατατέθηκε πρόταση για έξοδο από την Κουμουνδούρου και ίδρυση νέου κόμματος. Η απόφαση ελήφθη χθες σε ευρεία πανελλαδική σύσκεψη της Πτέρυγας  η οποία αποφάσισε να αποδεχθεί τελικώς τη σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για παρουσία των Ανανεωτών μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυροποίησή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να σημειωθεί βεβαίως, όπως τόνισαν άλλωστε και στελέχη της πτέρυγας, ότι όλος ο σχεδιασμός των Ανανεωτών γίνεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών και στην προοπτική μη αυτοδυναμίας, «στο μεγάλο άλμα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων της συγκεκριμένης τάσης.

Ωστόσο, στη σύσκεψη κατατέθηκε και μία εκ διαμέτρου αντίθετη πρόταση από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Μιχάλη Σαμπατακάκη, η οποία σημειωτέον εισέπραξε πολλά χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους. Ο κ. Σαμπατακάκης πρότεινε τη συγκρότηση άμεσα πολιτικού φορέα της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο οποίος θα κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, επομένως έξοδο από το κόμμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο ίδιος σε κάθε περίπτωση η ανανεωτική πλευρά δεν θα εκλέξει βουλευτές: «Είτε γιατί δεν θα μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είτε γιατί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λιντσαριστεί και δεν θα μπει στο Κοινοβούλιο».

Στο μεταξύ την ίδια ώρα η ΚΟΕ, μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποίησε ότι παραμένει στο εγχείρημα, ωστόσο συνόδευσε την ανακοίνωσή της με μία σειρά καταγγελιών εις βάρος του Συνασπισμού. «Η απόφαση του ΣΥΝ (για συλλογική ηγεσία) αποτελεί μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ΣΥΝ και η υιοθέτησή της από την πλειοψηφία των συνιστωσών πισωγυρίζει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, γυρνώντας τον στην εποχή Κωνσταντόπουλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου