ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Μοίρασε το

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

“ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ” ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ ΓΙΑ “ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ” ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…

…ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 

ΣΤΟ 120 – 130% ΑΝΗΛΘΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα ήταν ευχής έργο αν οι τράπεζες ήραν τις επιφυλάξεις τους και άνοιγαν τις στρόφιγγες για τη ροή φθηνού χρήματος στην αγορά. Όμως, όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά προσφάτως έκαναν το χρήμα ακόμα πιο ακριβό, δημιουργώντας ασφυξία ακόμα και σε υγιείς επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς την οικονομική κρίση και δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη βδομάδα και παρά τις εκκλήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες αντί να μειώσουν τα ποσοστά κάλυψης στις χορηγήσεις (κινούνταν μεταξύ 105-110%) τα αύξησαν σε 120-130%. Έτσι για να μπορέσει να εισπράξει μια επιχείρηση 100.000 € σε ρευστό, θα πρέπει να καταθέσει επιταγές 125-130.000 €. Η τράπεζα δηλαδή κρατά το 25%. Κι αυτά σε επιχειρήσεις που διαπιστωμένα δεν έχουν πρόβλημα με σφραγισμένες επιταγές ή οτιδήποτε άλλο.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι τράπεζες να εμφανίζουν καλή λογιστική εικόνα – καθώς αυξάνουν τα έσοδα τους – αλλά στην πραγματικότητα να μη διαθέτουν τα κεφάλαια που εμφανίζουν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα μεγάλα “φέσια” στην αγορά τα έχουν οι τράπεζες, για αυτό κι επιμένουν σε μια άκρως συντηρητική – και ως εκ τούτου – αντι-αναπτυξιακή πολιτική. Δεδομένου ότι τα έσοδά τους δεν προκύπτουν πλέον απ’ τις καταθέσεις, οι τράπεζες αναζητούν άλλους τρόπους προστασίας, στραγγίζοντας το χρήμα απ’ την αγορά και προκαλώντας όρους ασφυξίας σε πολλές επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες είναι εκείνες που πρώτες στηρίχθηκαν απ’ τις κυβερνήσεις – πολιτική που ακολούθησε κι η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά – προκειμένου να μην επέλθει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρ’ όλη τη στήριξη, ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές. Είναι βέβαιο ότι “διαβάζουν” καλά την αγορά. Γνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ τον οποιοδήποτε άλλο, τα όρια και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναμένουν κι αυτές με τη σειρά τους τις πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να διαπιστώσουν αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης. Μέχρι τότε θα παραμένουν επιφυλακτικές και θα σφίγγουν τη θηλιά σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που έχουν μεγάλη ανάγκη ρευστότητας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου