Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΥΡΙΝΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ…ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ “ΛΗΘΑΡΓΟ”

Μοίρασε το

 

Ο εφιάλτης επέστρεψε. Η Βορειοανατολική Αττική έγινε στάχτη. Για τέταρτη μέρα ο πύρινος κλοιός εξακολουθεί να “σφίγγει” την περιοχή.  Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια-150.000 στρέμματα πράσινου καμένα – οι υλικές ζημιές (κατεστραμμένα σπίτια, ποιμνιοστάσια κ.α) ανυπολόγιστες. Ο πύρινος εφιάλτης εξακολουθεί να μαίνεται. Από τα ξημερώματα (της Δευτέρας) τα μεγαλύτερα μέτωπα είναι στον Μαραθώνα, στην Πάντειο Πολιτεία, στην Νέα Μάκρη, στον Διόνυσο, στο Νταού Πεντέλης και στο Κάτω Σούλι. Μεγάλο και το μέτωπο στη Βοιωτία καθώς η φωτιά έχει πάρει κατεύθυνση προς το Πόρτο Γερμενό. Μια φωτιά που την Παρασκευή το βράδυ υποτιμήθηκε και αντιμετωπίστηκε «χαλαρά» (στο Σέσι Γραμματικού), «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως». Από εκεί και πέρα, δυστυχώς και πάλι έγιναν τεράστια λάθη, που σε συνδυασμό με την ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού την αδράνεια και τις αστοχίες που σημειώθηκαν, ολόκληρη η Βορειοανατολική Αττική έγινε «Κρανίου Τόπος». Άργησαν πολύ όχι μόνο να καλέσουν βοήθεια σε εναέρια μέσα από το εξωτερικό, αλλά ακόμα και να ανακαλέσουν τις θερινές άδειες των πυροσβεστών. Οι όποιοι σχεδιασμοί υπήρχαν για πυροπροστασία, αποδείχτηκαν το λιγότερο «εκτός τόπου και χρόνου». Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που «σαρώθηκαν» το Σαββατοκύριακο από την καταστροφική πυρκαγιά. Διόνυσος, Πεντέ, Σταμάτα, Παλλήνη, Πίκέρμι, Ανθούσα, Γραμματικό, Ροδόπολης, Βαρνάβας κ.α μετρούν τις πληγές τους και είναι επί ποδός, καθώς υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, ενώ συνεχίζεται και η μάχη για τον πλήρη έλεγχο των πύρινων μετώπων… (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ)

 

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε, από το μεσημέρι του Σαββάτου, η περιοχή της ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή. Η απόφαση ελήφθη λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

 

 

 

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Γκύζη.
 
Πάντως τις προηγούμενες ώρες, τα κύρια μέτωπα της φωτιάς εντοπίζονταν στο Καλέντζι, το Βαρνάβα την Παλλήνη, ενώ  σε Άγιο Στέφανο και Πεντέλη . Εκκενώθηκαν σπίτια στο Διόνυσο, ενώ νωρίτερα οι φλόγες πλησίασαν τη Μονή Πεντέλης. Εκεί  μετέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ενώ εκκενώθηκε και η παλιά Πλατεία Πεντέλης, καθώς η φωτιά είχε φθάσει στον κεντρικό οικισμό της περιοχής. Η πυρκαγιά απείλησε και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που είχε εκκενωθεί .Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες σε πολλές περιοχές.Η φωτιά κατακαίει ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη.
 
 

Σπίτια κάηκαν στη  Ροδόπολη και το Βαρνάβα.
Εικόνα καταστροφής παρουσιάζει ο Άγιος Στέφανος, πολλές περιοχές του οποίου εκκενώθηκαν. 

Στο έλεος της φωτιάς βρέθηκε ο Διόνυσος, όπου εκκενώθηκε η περιοχή Αιολίς.

Δεκάδες κατοικίες κάηκαν στην Ανθούσα, ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση σε Άνοιξη, Σταμάτα και Παλλήνη.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε η κεντρική πλατεία της Δροσιάς.

Οι φλόγες μπήκαν ακόμη και μέσα στην πόλη του Μαραθώνα, ενώ εστία πυρκαγιάς ξέσπασε  και στη λίμνη. Επίσης, εστίες φωτιάς μαίνονται σε Ανω και Κάτω Σούλι.

Στην Παλαιά Πεντέλη εκκενώθηκε η πλατεία, ενώ η φωτιά απείλησε και την Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερόνυμος. Εκκενώθηκαν επίσης το Αναρρωτήριο Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ) και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού).

                                                                                                         

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ

Το πρόβλημα πάντως είναι ότι για πάρα πολλές και κρίσιμες ώρες το κράτος ήταν απλός θεατής της δραματικής κατάστασης. Ήταν «κράτος σε λήθαργο» που δεν αντιδρούσε και δεν ενεργούσε. Χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ των φορέων, χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, ο κρατικός μηχανισμός, απλός «παρακολουθούσε».

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, από την καταστροφή της Ηλείας, τον Αύγουστο του 2007, διαπράχθηκαν τα ίδια λάθη. Συγκεκριμένα:

 

Ολιγωρία κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών. Οπως κατήγγειλε δημόσια ο «γαλάζιος» νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, η υπόθεση χάθηκε από τη στιγμή που το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο δεν ελέγχθηκε η σχετικά μικρή – έως εκείνη την ώρα – φωτιά στο Γραμματικό. Εάν αυτό είχε γίνει, τότε σίγουρα η φωτιά θα είχε ελεγχθεί στο σύνολό της πολύ γρήγορα.
Κακή εκτίμηση, σε ό,τι αφορά το αίτημα για συνδρομή ξένων χωρών. Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στο να ζητηθείβοήθεια – σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό – από χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να φτάσουν όταν πια ήταν αργά για πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο.

 

 

 

Κακός σχεδιασμός στην κατανομή των επίγειων μέσων. Η κριτική που ασκείται από όλους αφορά την έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και τη δραματική καθυστέρηση τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Ο  νομάρχης Αν. Αττικής, Λ. Κουρής, μίλησε δημόσια για αργά αντανακλαστικά, ενώ σφοδρή κριτική έχουν ασκήσει οι δήμαρχοι Παλλήνης και Μαραθώνα και ο κοινοτάρχης Πικερμίου κ.α

  

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου