ΒΡΗΚΕ ΝΕΟ ΚΟΥΜΠΑΡΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μοίρασε το

Πονοκέφαλο προκαλούν πλέον στην Αθήνα οι συμφωνίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα που υπέγραψαν στην Άγκυρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογος του Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην ουσία η ισχυρή ρωσο-τουρκική συμφωνία είναι τριπλή και αφορά, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια.

Η συμφωνία συνεργασίας προκαλεί την αμηχανία και  τη συγκεκαλυμμένη δυσφορία της Αθήνας.

Όμως, όπως σημείωναν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές (τις οποίες επικαλείται η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»), «το άνοιγμα Πούτιν στην Αγκυρα είναι σημαντικό, και ταυτόχρονα ανησυχητικό». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως πλέον «δημιουργείται νέο ενεργειακό παζλ εντελώς διαφορετικό, που θα είναι αρκετά προβληματικό και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχληση της Αθήνας οφείλεται κατ’ αρχήν σε πολιτικούς λόγους. Την τελευταία πενταετία με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Πούτιν με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή είχε διαμορφωθεί σχέση προνομιακής συνεργασίας Αθήνας και Μόσχας στα θέματα της ενέργειας, η οποία μάλιστα δεν ήταν άνευ κόστους, καθώς κατά διαστήματα είχε καταγραφεί εμφανής δυσφορία της Ουάσιγκτον. Πλέον, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η Τουρκία εμφανίζεται ως παράλληλος «σημαντικός εταίρος» της Μόσχας στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης, κατ’ ορισμένους, υπό μια έννοια, δημιουργούνται συνθήκες ενεργειακής «εξάρτησης» της Ελλάδας από την Αγκυρα, καθώς το ρώσικο φυσικό αέριο θα φθάνει στο ελληνικό έδαφος μέσω τουρκικών χωρικών υδάτων. Τέλος, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν πέρασε απαρατήρητο ότι πλέον η Τουρκία εμφανίζεται να μετέχει σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια που αφορούν την τροφοδοσία της Ευρώπης, εξ ου και η αναφορά σε «προβληματική ενεργειακή κάλυψη» των ευρωπαϊκών χωρών.

Πάντως, διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως πέραν του ισχυρού συμβολισμού που είχε η χθεσινή την Πέμπτη)  επίσκεψη Πούτιν στην Αγκυρα, η επιλογή της Μόσχας ο αγωγός να περάσει από τουρκικά χωρικά ύδατα συνιστούσε εν πολλοίς μονόδρομο λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις της με την Ουκρανία. Επίσης, η επίσκεψη Πούτιν ερμηνεύεται ως ρωσική απάντηση στον αναβαθμισμένο ρόλο «περιφερειακής δύναμης», που έχει προσδώσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην Τουρκία.

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Οι συμφωνίες Ρωσίας –Τουρκίας  στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου,  ενισχύει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και τις κάνει, όπως δήλωσαν, «αναμφίβολα στρατηγικούς εταίρους».

Oι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην Άγκυρα να περνά μέρος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ουσιώδη για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» και τόνισε ότι παρ΄ ότι ο ρώσικος αγωγός αποτελεί εναλλακτική πρόταση απέναντι στον αγωγό Νabucco που στηρίζουν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, δεν είναι «ανταγωνιστικός». Παρά τις δηλώσεις αυτές όμως, οι Ρώσοι επισπεύδουν τις εργασίες για την κατασκευή του, ενώ εξασφάλισαν και την άδεια των τουρκικών αρχών να πραγματοποιήσουν ερευνητικές εργασίες στις περιοχές απ΄ όπου θα περάσει.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Οι κ.κ Πούτιν και Ερντογάν υπέγραψαν και συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ο ιταλικός όμιλος Εni είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με τον ρωσικό Gazprom. Επίσης υπεγράφη συμφωνία για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από τους Ρώσους στην τουρκική περιοχή του Ακουγιού.

Από τις συμφωνίες βγήκαν ενισχυμένες και οι δύο χώρες. Οι Ρώσοι επειδή βιάζονται να ολοκληρώσουν τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, την οποία προμηθεύει με το 1/4 των αναγκών της, και παράλληλα απέφυγε να περάσει ο South Stream από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας με την οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Η Τουρκία, η οποία πριν από έναν μήνα υπέγραψε τη συμμετοχή της και στον αγωγό Νabucco, επειδή έτσι ενισχύει σημαντικά τον ρόλο της στην περιοχή μέσα από τον ανταγωνισμό Ε.Ε. και Μόσχας, ενώ εξασφαλίζει ταυτόχρονα την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο μαζί με σημαντικά οικονομικά κέρδη.

Οι Ρώσοι έδειξαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη συμφωνία, γεγονός που φάνηκε και στις δηλώσεις του υποδιευθυντή του γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού, του Γιούρι Ουσακόφ ο οποίος επεσήμανε πως η Ρωσία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία ανήλθε στην πέμπτη θέση του ρωσικού εξαγωγικού εμπορίου. Ο όγκος των ανταλλαγών έφθασε τα 40 δισ. δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Στις συναντήσεις πάντως συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ανάπτυξη των μεταφορών, των οδικών, σιδηροδρομικών και ατμοπλοϊκών συγκοινωνιών και η ενίσχυση του τουρισμού, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν πέρσι τα τουρκικά θέρετρα.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει  υπογράψει συμμετοχή και στον αγωγό Νabucco που στηρίζουν Ε.Ε. και ΗΠΑ και έτσι ενισχύει σημαντικά τον ρόλο της.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

Ένα άλλο  μεγάλο σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν είναι ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα- Τσεϊχάν, για τον οποίο συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη της σκοπιμότητας της ρωσικής συμμετοχής. Η Τουρκία έχει επανειλημμένως προσκαλέσει τη Μόσχα να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό που άρχισε το 2007 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, αλλά για πρώτη φορά τώρα «έγινε ένα βήμα προσέγγισης», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Τρανσνέφτ Νικολάι Τόκαρεφ στην Άγκυρα όπου συνοδεύει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο αγωγός θα ξεκινάει από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Σαμσούντα, θα καταλήγει στο λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο και θα επιτρέπει τη μεταφορά πετρελαίου παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλλια.

ΠΗΓΕΣ : www.kathimerini.gr, www.tanea.gr, www.ethnos.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου