ΣΥΝΘΕΣΗ Ή ΡΗΞΗ ΓΙΑ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ;

Μοίρασε το

  • ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • ΤΟ “ΧΑΡΤΙ” ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΒΓΑΖΕΙ” Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
  • ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ “ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ”- “ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΙ”

 

Σύνθεση και συνέχιση της κοινής πορείας ή σύγκρουση και ρήξη με απρόβλεπτες διαστάσεις για την πορεία της Αριστεράς , φαίνεται να είναι το δίλλημα εν’ όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, το Σαββατοκύριακο.

 

Είναι αλήθεια πως τα μέτωπα που άνοιξαν, μετά την εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, παραμένουν ακόμα ανοιχτά, αν και το τελευταίο διάστημα οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει. Βέβαια μαζί με τα ανοικτά «εσωτερικά μέτωπα», παραμένουν ακόμα αναπάντητα ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν την φυσιογνωμία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, την διαμόρφωση των μεταξύ τους σχέσεων, την πολιτική των συμμαχιών, την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα κ.α   

 

Πάντως και για την ώρα πολλά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκτιμούν ότι μπορεί συναίνεση στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, αν υπάρξουν ειλικρινείς προθέσεις από όλους και αν ολοκληρωθεί άμεσα ένα συνθετικό κείμενο που θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας – που είναι αλήθεια πως περνάει δύσκολες ώρες και δέχεται έντονη κριτική- φέρεται αποφασισμένος να πάει ακόμα και το κατακαλόκαιρο σε έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ , αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και συναίνεση το Σαββατοκύριακο. Αν και στον ΣΥΝ φαίνεται ότι οι δύο βασικές τάσεις , το «ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ» και οι «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΙ» , τείνουν να καταλήξουν σε ένα ενιαίο και συνθετικό κείμενο , ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ «τραβάει το σκοινί» προς άλλη κατεύθυνση.

 

Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , ο Αλέκος Αλαβάνος επαναλάμβανε τη θέση του πως το κέντρο λήψης των αποφάσεων πρέπει να μεταφερθεί στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ,  άποψη που βάλλει ευθέως και κατά του κ. Τσίπρα και κατά των προσπαθειών να βρεθεί συναίνεση στην Κουμουνδούρου. Στο μεταξύ στο εσωτερικό του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ οι διαφορές μεταξύ της πλειοψηφούσας τάσης του Αριστερού Ρεύματος και της μειοψηφούσας τάσης των Ανανεωτικών έχουν πλέον περιοριστεί σε τρία μόνον σημεία: 1.Τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι πλέον συμφωνούν ότι είναι συμμαχία κομμάτων και όχι κόμμα και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και με συναίνεση. «Αγκάθι» μένει μόνο το τι θα γίνει όταν δεν υπάρχει ομοφωνία- εάν θα πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα όλων των μελών των συνιστωσών, να υπάρξει επιμονή στη συναίνεση ή κάποια άλλη μορφή.

2. Τις συμμαχίες, όπου όλοι δέχθηκαν την απαλοιφή του λεγόμενου τρίτου πόλου και την αντικατάσταση με κάποια περιγραφή του τύπου «με δυνάμεις στα αριστερά της σημερινής πολιτικής γεωγραφίας» ή «μια πλατιά συνεργασία δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας».

3. Τις κυβερνητικές συνεργασίες, όπου το Ρεύμα επιμένει πως «με αυτά τα προγράμματα δεν μπορούμε να μετάσχουμε σε κυβέρνηση», ενώ οι Ανανεωτικοί θέλουν να υπάρξει ανοικτό παράθυρο στην περίπτωση απουσίας αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η άποψη που με έμφαση συνεχίζει να μπαίνει στην ατζέντα , από τον κ. Αλαβάνο  για αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δείχνει πως η «κόντρα» με την Κουμουνδούρου δεν έχει τελειώσει. Κι είναι Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι στην  Κοινοβουλευτική Ομάδα οι βουλευτές των Ανανεωτικών δέχθηκαν επικρίσεις για τις θέσεις που εκφράζουν δημόσια – όπως το περί κοινής δράσης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου