ΜΑΔΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ

Μοίρασε το

 

 

ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 32 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ή ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ;

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Ή ΣΗΜΙΤΗΣ Ή ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;

Όλα τα ενδεχόμενα πλέον τίθενται επί τάπητος για τις πολιτικές εξελίξεις και λόγω της κατάστασης που επικρατεί πρωτίστως στην οικονομία και στα περαιτέρω σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά και λόγω της πρόσφατης κατηγορηματικής δήλωσης του Κ.Κ.Ε ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με την Ν.Δ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το κλίμα που ήδη δημιουργείται και στο Κυβερνητικό στρατόπεδο , αλλά και στο ΠΑΣΟΚ , είναι κλίμα πλήρους εκλογικής ετοιμότητας , με πρώτο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Φθινόπωρο (ήδη κυκλοφορούν και ημερομηνίες για τον Σεπτέμβριο και μάλιστα για την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου), αν και είναι ανοικτό και πιθανό το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες την Άνοιξη του 2010, με αφορμή την Προεδρική εκλογή και την αδυναμία να υπάρξουν τουλάχιστον 181 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία .

Κομβικό ζήτημα για την δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων δίπλα στο καυτό μέτωπο της οικονομίας , είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ή καλύτερα το ποιος θα προταθεί , πότε θα προταθεί και πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του από το Κοινοβούλιο .

Η θητεία , η πρώτη καλύτερα θητεία του Κάρολου Παπούλια , λήγει τον Μάρτιο του 2010. Γύρω όμως από την επανεκλογή του φαίνεται να παίζεται ένα σκληρό πόκερ που θα διαρκέσει για μεγάλο ακόμα διάστημα

Το πρώτο και μεγάλο θέμα είναι αν ο ίδιος ο νυν Πρόεδρος , Κάρολος Παπούλιας θελήσει να έχει μια δεύτερη θητεία .
Και εδώ προστίθεται ένα ακόμα ζήτημα . Πέραν όλων των άλλων είναι διατεθειμένος ο κ. Παπούλιας που η άψογη θητεία του αναγνωρίζεται από το σύνολο του Ελληνικού λαού , να εμπλακεί στα γρανάζια μιας κομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν την πρώτη εκλογή του και κατά παράδοση, όπως συνέβη με την περίπτωση και του Κωστή Στεφανόπουλου συναινούν σε τέτοια θέματα , αλλά τώρα βρίσκονται «απέναντι» λόγω διαφορετικών επιδιώξεων .
Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει ξεαθαρίσει ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Κ. Παπαούλια , εάν και ο ίδιος επιθυμεί μια δεύτερη θητεία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , Γιώργος Παπανδρέου , δηλώνει πως και αυτός θα στηρίξει επανεκλογή του κ. Παπούλια(εάν πάντα ο ίδιος το επιθυμεί , όμως ξεκαθαρίζει πως η εκλογή πρέπει να γίνει από μια φρέσκια Βουλή . Δηλαδή λέει πρώτα εκλογές για να λυθεί το πολιτικό ζήτημα της χώρας και μετά στηρίζουμε και ψηφίζουμε τον Κ. Παπούλια .

Το ενδεχόμενο να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ή ακόμα και να επανεκλεγεί ο νυν Πρόεδρος) χωρίς το ΠΑΣΟΚ  και με σύμπραξη της Ν.Δ , με το ΛΑΟΣ και το Κ.Κ.Ε  (σύνολο 183) το οποίο έπαιζε πριν λίγα εικοσιτετράωρα , φαίνεται ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν προχωράει , μετά ην ξεκάαρη δήλωση του Κ.Κ.Ε . Για την ώρα πάλι, μόνο το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης στηρίζουν την επιλογή του Πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , κάτι που ο Γ. Καρατζαφέρης το επανέλαβε και σήμερα το πρωί στο MEGA.

Ο Πρωθυπουργός κατ΄αρχήν έχει την δυνατότητα και δέχεται και αντίστοιχες εισηγήσεις , να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων να προχωρήσει αμέσως σε αλλαγές στο Κόμμα και την Κυβέρνηση και πάει σε εκλογές – πάλι με δική του πρωτοβουλία- το Φθινόπωρο.

Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν αυτή την λύση είναι πως η Ν.Δ δεν έχει κανένα κέρδος εάν περιμένει 5-6 μήνες για τις εκλογές που θα προκαλέσει με πρωτοβουλία της η Αντιπολίτευση . Αντίθετα ισχυρίζονται ότι δεν έχει λόγο η Κυβέρνηση να κρατάει σε ομηρία την χώρα μέχρι την Άνοιξη του 2007 και να συντηρείται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που δεν ωφελεί κανένα και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και ύφεσης .

Ωστόσο αυτή είναι η μια πλευρά καθώς , ο Πρωθυπουργός εξετάζει και άλλες εισηγήσεις και σενάρια. Κεντρικός ιστός αυτών είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα πιεστεί και θα βρεθεί σε δύσκολη θέση στην κοινή γνώμη , αν παίξει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και προκαλέσει πρόωρες εκλογές . Επιπροσθέτως συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο «να κάνει κοιλιά και να κλατάρει το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , αφού πάνω από ένα χρόνο είναι σε εκλογική ετοιμότητα».

Στην περίπτωση που ο κ. Παπούλιας δεν θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος , τότε εκτιμούν πως έχει κάποια ακόμα χαρτιά στο χέρι του ο κ. Καραμανλής :

– Το «χαρτί» Κώστας Σημίτης , αν τελικά ο πρώην Πρωθυπουργός δεχθεί. Ο κ. Καραμανλής αφού ανασκεύασε δημόσια τα όσα είχε καταλογίσει όταν ήταν αντιπολίτευση στον τ. Πρωθυπουργό, παρά τα όσα δήλωσε υπέρ του κ. Παπούλια από τις Βρυξέλλες , δεν «έκαψε» το χαρτί του κ. Κ. Σημίτη . Άλλωστε όπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι το όνομα του Κ. Σημίτη πρώτα το έριξε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ , ο Νικήτας Κακλαμάνης (Δήμαρχος Αθηναίων) και μετά άρχισαν να μιλούν θετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , προερχόμενα από χώρο των εκσυγχρονιστών. Όπως λένε οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι , σαφώς μπορεί μια πρόταση ή ένα σενάριο για τον Κ. Σημίτη να προκαλεί προβλήματα στη βάση της Ν.Δ , όμως προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και στην εσωτερική συνοχή του ΠΑΣΟΚ , από την στιγμή που κάποια στελέχη του (που έχουν ιδιαίτερη πολιτική συμπάθεια στον τ. Πρωθυπουργό) βγουν και αδυνατίσουν την θέση του Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι συναινετικά και διακομματικά να εκλέξουμε τώρα τον Κ. Σημίτη μιας και είναι μια δύσκολη περίοδος για την χώρα και χρειαζόμαστε την πείρα του και έτσι ή αλλιώς έρχονται και οι εκλογές. Βέβαια όσοι στο ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν σε ένα τέτοιο σενάριο θέτουν από τώρα στο ερώτημα: «τελικά οι υποστηρικτές του Κ. Σημίτη , αγαπούν πιο πολύ τον Κ. Σημίτη παρά το ΠΑΣΟΚ και το συμφέρον της χώρας».

-Το χαρτί ενός προσώπου έκπληξη που δύσκολα θα πουν όχι τα άλλα κόμματα .

Ωστόσο πέραν τούτων φαίνεται πιθανό να ανοίξει και ένα παιχνίδι ημερομηνιών σχετικά με την διαδικασία εκλογής Προέδρου αό την στιγμή που ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να μην πάει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο και «να παίξει τα ρέστα του» την Άνοιξη .

Πέραν των άλλων μπορεί να ελέγξει τον χρόνο των διαδικασιών , ανοίγοντας μια δημόσια συζήτηση που θα την διαχειριστεί επικοινωνιακά , αρκετά σύντομα και πάντως μέσα στο Φθινόπωρο για τον Πρόεδρο ώστε και χρόνο να κερδίσει και να μεταφέρει την ατζέντα από τα καυτά προβλήματα στην ονοματολογία και την διαδικασιολογία .
Αυτό μπορεί να γίνει με μια ελαστική ερμηνεία και εκμετάλλευση του Άρθρου 32, Παράγραφος 1 του Συντάγματος που αναφέρει : «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας…»
Όπως λένε νομικοί και Συνταγματολόγοι , με αυτή τη διατύπωση ορίζεται το «ελάχιστον» και όχι το «μέγιστον» της χρονικής περιόδου πριν από την λήξη της τρέχουσας προεδρικής θητείας , που μπορεί να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας . Κατά συνέπεια, υποστηρίζουν , αυτό σημαίνει πρακτικά πως η Κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να δρομολογήσει την διαδικασία και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο , καθώς θα χρειαστεί οπωσδήποτε να φτάσουμε σε Τρίτη ψηφοφορία και μέσω αυτής της διαδικασίας να ελέγξει τον πολιτικό χρόνο και την πολιτική ατζέντα .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου