ΘΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ (ΚΑΙ ΠΟΤΕ) Ο “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”;

Μοίρασε το

 

 

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η… ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ “ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ”

Πολλαπλά ερωτηματικά γεννά η «περίπου» αιφνιδιαστική απόφαση της πανίσχυρης οικονομικά και κοινωνικά οικογένειας Αγγελόπουλου να βάλει λουκέτο στην ιστορική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «City». Ταυτόχρονα όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώθηκε- και ως πρώτα και μεγάλα θύματα έχει περί τους 430 εργαζόμενους στο συγκρότημα και τις οικογένειες τους – δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και πυροδοτεί ποικίλα σενάρια…

Ωστόσο από την Τρίτη το μεσημέρι που και επίσημα ανακοινώθηκε το κλείσιμο μιας ιστορικής εφημερίδας , δίπλα στα ερωτηματικά για το μέλλον των δεκάδων εργαζομένων , προστίθενται και άλλα σημαντικά , όπως :

– είναι δυνατόν να μείνει κλειστή μια τέτοιας εμβέλειας εφημερίδα;
– είναι οριστική η απόφαση του ζεύγους Αγγελόπουλου να αποσυρθεί οριστικά και αμετάκλητα από τον χώρο των Μ.Μ.Ε και λόγω των οικονομικών ζημιών που υπέστει
– υπάρχει κάποιο deal για το μέλλον του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ποιυ δεν το ξέρουμε
– υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο ή άλλους επιχειρηματίες κάποια στιγμή να ξανανοίξουν την ιστορική εφημερίδα
– πολιτικά , η Κεντροδεξιά Παράταξη πόσο μπορεί να αντέξει χωρίς την «ναυαρχίδα» της
– μπορεί τελικά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να πάνε σύντομα σε εκλογές, (ακούγονται και πάλι φήμες για τον Σεπτέμβριο), μ εκτός μάχης μια παραταξιακή εφημερίδα , που παρά τα προβλήματα της , είχε διεισδυτικότητα και επιρροή όχι μόνο σε παραδοσιακούς φίλους και ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς , αλλά και στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και αρκετές φορές με τα θέματα και τα ρεπορτάζ της «ακουμπούσε» και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ .

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

Σοβαροί πολιτικοί κύκλοι, αλλά και έμπειροι δημοσιογράφοι, τόνιζαν πως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η έκκληση του Γιώργου Καρατζαφέρη (που εκτός της πολιτικής του ιδιότητας , έχει θητεύσει στη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τον Ελεύθερο Τύπο), προς όλες τις κατευθύνσεις και πρωτίστων στους Γιώργο Κύρτσο και Δημήτρη Ρίζο ( που αν και με άλλη διαδρομή μέσα στην ιστορική αυτή εφημερίδα) , βρέθηκαν με επιτυχία στη θέση του Διευθυντή (σε διαφορετικές περιόδους) , να συνδράμουν για την διάσωση του εντύπου που δημιούργησαν οι Λίλιαν και Άρης Βουδούρης.
Βέβαια θα μπορούσε αυτό να είναι μια ρομαντική ευχή. Ωστόσο στο παρασκήνιο και υπουργοί , αλλά και βουλευτές της Ν.Δ κάνουν ζυμώσεις για μια ύστατη λύση.

Τις τελευταίες ώρες όλο και πιο έντονα, ακούγονται πληροφορίες (είναι αλήθεια αδιασταύρωτες) αλλά και σενάρια , πως η κίνηση αυτή των Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου , να κλείσουν δηλαδή την εφημερίδα , είναι μια «παρένθεση» στην ιστορία του Ελεύθερου Τύπου , ο οποίος ενδέχεται να επαναλειτουργήσει (υπό διαφορετικές συνθήκες και άλλο προσωπικό), αργότερα και πιο πιθανά τον Σεπτέμβριο .
Ωστόσο εδώ ανακύπτει ένα ακόμα θέμα : Αν επαναλειτουργήσει ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» , θα επαναλειτουργήσει από το ζεύγος Αγγελόπουλου ή από άλλους?  Στην ανακοίνωση με την οποία αναγγέλλεται το κλείσιμο της εφημερίδας , επισημαίνεται ρητά πως είναι οριστική απόφαση να αποσυρθούν από τα Μ.Μ.Ε οι Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου . Υπάρχουν σοβαροί κύκλοι (οικονομικοί και πολιτικοί) που λένε πως αυτό ισχύει . Ωστόσο από άλλους εκφράζεται η άποψη πως είναι πιθανόν, αφού εκαθαρριστεί το υπάρχον προσωπικό της εταιρείας , το ζεύγος Αγγελοπούλου να επιχειρήσει επανέκδοση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ με άλλους όρους , άλλα επιτελεία και άλλη δημοσιογραφική σύνθεση.
Δίπλα όμως σε αυτή την εκδοχή υπάρχουν και οι εξής ακόμα :
– ότι έχουν ήδη γίνει διεργασίες και επαφές, ώστε μετά την εκκαθάριση, να δοθεί ο ιστορικός τίτλος σε άλλον επιχειρηματία ή σε κονσόρσιουμ επιχειρηματιών ώστε να προχωρήσουν σε επανέκδοση με όρους και επιτελεία που αυτοί επιθυμούν
– ακούγονται ήδη κάποια ονόματα (σε επίπεδο όμως πάντα φημών και σεναρίων), όπως γνωστού επιχειρηματία που το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο χώρο του Τύπου και πρόσφατα μάλιστα αγόρασε και ένα ιστορικό ραδιοσταθμό (ΦΛΑΣ), ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε φτάσει αρκετές φορές στα πρόθυρα του λουκέτου . Ο εν λόγω μάλιστα επιχειρηματίας , έχει στο επιτελείο του και σε διευθυντική θέση στο ΦΛΑΣ , έναν από τους ιστορικούς Διευθυντές του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ , τον γνωστό Γιώργο Κύρτσο .
– τις τελευταίες κυριολεκτικά ώρες, μπήκε στο παιχνίδι και το όνομα ενός σημαντικότατου Κύπριου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας και θεωρείται ως εξαιρετικά επιτυχημένος στο τομέα του , με πολλά ενδιαφέροντα και όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για ένα εξαιρετικά έξυπνο και δραστήριο άνθρωπο .

 

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες από σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα , αλλά και από οικονομικούς παράγοντες , θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στην όλη εξέλιξη με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και μια σειρά γεγονότα που αφορούν την οικογένεια του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου με το πολιτικό παιχνίδι , αλλά και με την Κυβέρνηση και συνολικότερα την Κεντροδεξιά Παράταξη .

– Με το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας , η Κυβερνώσα Παράταξη, χάνει την ναυαρχίδα της . Συνεπώς δεν είναι και τόσο εύκολο , αν δεν κατασταλάξουν οι εξελίξεις στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και αν δεν υπάρξει άμεσα προοπτική επανέκδοσης του, να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο εσπευσμένων πρόωρων εκλογών και δη τον Σεπτέμβριο . Είναι αλήθεια αυτό που λένε αρκετοί (και στη . και στο ΠΑΣΟΚ) , ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ν.Δ κέρδισαν τις εκλογές του 2004 χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από τον Τύπο (πλην των εφημερίδων – μικρών και μεγάλων- της Παράταξης). Όμως οι ίδιοι σημειώνουν πως σήμερα είναι μια άλλη πολιτική περίοδος καθώς η Κυβερνώσα Παράταξη έχει υποστεί φθορά και ο Κ. Καραμανλής δεν έχει την ορμή που είχε το 2004 , συνεπώς λένε , ότι Παράταξη χρειάζεται μια ισχυρή «ναυαρχίδα» με διεισδυτικότητα και στον παραδοσιακό δεξιό χώρο , αλλά και στον «μεσαίο χώρο».
– Κατά πολλούς το αιφνίδιο κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου , συνιστά ένα σαφές μήνυμα του ζεύγους Αγγελόπουλου προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό , για αρκετά πράγματα μεταξύ των οποίων και το ότι η εφημερίδα δεν είχε την στήριξη που θα έπρεπε από τους Κυβερνώντες και στο επίπεδο της κρατικής διαφήμισης και σε θέματα . Το μήνυμα , λένε οι ίδιοι κύκλοι, που έστειλε το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου ήταν όχι μόνο σαφές , αλλά και χειροπιαστό : «υπάρχουν περί τους 450 νέοι άνεργοι που τους αποζημιώνω μεν , αλλά τα προβλήματα στον Τύπο είναι μεγάλα και ταυτόχρονα δεν έχεις και εφημερίδα».
– Το μήνυμα αυτό , όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, έγινε ιδιαίτερα εμφανές , το Σάββατο το βράδυ , όταν το ζεύγος  Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου δεν έδωσε το παρών στα λαμπρά και με διεθνή ακτινοβολία και εμβέλεια εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης . Ενδεχομένως κάποια άλλη απουσία , πιθανά να μην αποκτούσε τέτοια βαρύτητα . Όμως η Γιάννα Αγγελλοπούλου είναι πρόσωπο πλέον διεθνούς εμβέλειας , ένας «Πρεσβευτής της Ελλάδας» , καθώς ήταν ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη της οργάνωσης των πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 , στην Αθήνα , ένα πρόσωπο με παγκόσμια εμβέλεια και μεγάλες διεθνής επαφές και διασυνδέσεις . Όταν μάλιστα ποντάρεις τα εγκαίνια του Μουσείου να είναι όχι απλά ένα παγκόσμιο γεγονός , αλλά ταυτόχρονα να εκπέμπουν και ένα παγκόσμιο μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , δεν είναι δυνατόν να μην έχει διασφαλιστεί με οποιοδήποτε τρόπο η παρουσία του ανθρώπου που διοργάνωσε άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες και του συζύγου της που την στήριξε . Αντί όμως του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου , στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου παρέστει ο αδελφός του Θόδωρου , ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος . Είναι δε γνωστές οι τριβές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο αδέλφια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου