ΜΕ ΠΡΟΠΟΜΠΟ ΤΟ “ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ” Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μοίρασε το

 

Η ΑΓΚΥΡΑ ΞΑΝΑΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ,

ΛΙΓΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ ΠΡΙΝ Ο… “ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ” ΞΕΝΑΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΜΕ “ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΘΡΑΚΗΣ” ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κλιμακώνουν επικίνδυνα τον πόλεμο νεύρων οι Τούρκοι, μεταφέροντας τώρα την ένταση στο Αιγαίο, καθώς παραμονές της άφιξης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έβγαλαν για «ωκεανογραφικές» έρευνες το περιβόητο «Πίρι Ρέϊς» (που ως ΣΙΣΜΙΚ πρωταγωνίστησε στην μεγάλη Ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987), στην πλέον ευαίσθητη περιοχή (λόγω πετρελαίων) περιοχή.

Η όλη εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της ανακίνησης μειονοτικού θέματος στην Θράκη από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά και με την παράλληλη διεξαγωγή παράνομης άσκησης έρευνας – διάσωσης των Τουρκικών δυνάμεων, ανοιχτά της Κύπρου.

Έπειτα από ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών,  έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα έβγαλε το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο για «ωκεανογραφικές» έρευνες, θέτοντας έτσι σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής πλευράς, την παραμονή της άφιξης Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις δύο NAVTEX 328/09 και 335/09, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το «Πίρι Ρέις» πραγματοποιεί έρευνες, μέχρι και την Πέμπτη, σε περιοχές που εκτείνονται βορείως και δυτικώς της Σαμοθράκης και της βραχονησίδας Ζουράφα και ανοικτά του κόλπου Σάρου, αλλά και νοτίως της Λέσβου και έξω από τον κόλπο της Σμύρνης.

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές προειδοποιήσεις σε ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ότι κινούνται σε… τουρκικό εναέριο χώρο, η συνέχιση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι αλλά και το «μανιφέστο Θράκης» που προέβαλε ο κ. Ερντογάν, με πρόσχημα τη… συζήτηση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η έξοδος του «Πίρι Ρεϊς», συνιστά μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη που προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Και αυτό διότι οι περιβόητες «ωκεανογραφικές» έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο πάντα δημιουργού κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών , με κορυφαία εκείνη του Μαρτίου του 1987 , όταν Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα «σύρραξης». Πάντως με βάση τις ανακοινώσεις και ο δρομολόγιο που έχει επίσημα ανακοινωθεί το “Πίρι Ρέϊς” θα κινηθεί εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων και σε διεθνή ύδατα που όμως “ακουμπούν” την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν είναι επίσης τυχαία η συγκυρία που επελέγει από την Άγκυρα για να γίνει αυτή η κίνηση:

– Υπάρχει αναζωπύρωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία με τις εξελίξεις γύρω από την συνομωσία για ανατροπή της Κυβέρνησης
– Η Τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα επαναφέρει με ένταση όλο το φάσμα των μονομερών της διεκδικήσεων στο Αιγαίο με την διαρκή προβολή της θεωρίας των γκρίζων ζωνών
– Επιμένει στις πάγιες θέσεις της για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και αντιδρά με κάθε τρόπο στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγιναν δίπλα στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου, πριν μερικούς μήνες με το ναυλωμένο από την Τουρκία Φινλανδικό ωκεανογραφικό, το οποίο συνοδευόμενο από Τουρκική Κανονιοφόρο, πραγματοποίησε υποθαλάσσιες έρευνες.

Η νέα έξοδος του «Πίρι Ρέϊς» συνιστά μια ακόμα προσάθεια αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδας. Επιπρόσθετα συνιστά μια ακόμα αθέτηση εκ μέρους της Τουρκίας δέσμευσης που έχει αναλάβει (με το περιβόητο Πρωτόκολλο της Βέρνης), ότι ειδικά σε αυτό τον χώρο (που επέλεξε να κινηθεί το Πίρι Ρέϊς) , συνιστάται να μην γίνονται έρευνες προκειμένου να αποφεύγονται εντάσεις.

Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Σε όλη αυτή την ήδη εκρηκτική ατζέντα έχει προστεθεί πιεστικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της άρνησης της Αγκυρας να εφαρμόσει το διμερές πρωτόκολλο που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών αλλά και η… απροθυμία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα που από το έδαφός της στέλνουν χιλιάδες λαθρομετανάστες στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ουσιαστικά αμελήσει να θέσει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα και να φροντίσει ώστε το μεταναστευτικό να αποτελεί βασικό στοιχείο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πάντως η Άγκυρα συνεχίζει και το παιχνίδι της έντασης και με την Κύπρο,   παρά τις  προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και το κρίσιμο ραντεβού της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Την Τρίτη, άρχισε στα κατεχόμενα η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης, η οποία είναι τριήμερη και σε αυτή μετέχουν στρατιωτικοί και λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η παράνομη άσκηση διεξάγεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, και συγκεκριμένα στην Καρπασία, εντός των λεγόμενων χωρικών υδάτων του ψευδοκράτους και στις περιοχές ευθύνης έρευνας-διάσωσης της Τουρκίας και φέρει την ονομασία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την Ε.Ε., για να καταγγείλει τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η άσκηση να σχετίζεται με τις έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες και θα υπάρχει το όποιο όφελος, μέσα από τη λύση του Κυπριακού αυτό το όφελος θα πηγαίνει και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους. Τόνισε επίσης  ότι «η ουσία είναι πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και ασφαλώς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό κι εμείς κάνουμε τα διαβήματά μας, καταγγέλλοντας αυτό το γεγονός».

ΠΗΓΕΣ : www.ethnos.gr , www.simerini.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου