ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Μοίρασε το

 ΜΕΛΗ ΤΗΣ “ΣΕΧΤΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ” ΤΟΝ “ΓΑΖΩΣΑΝ” ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ

ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΟΥΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΑΡΤΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Ε.Λ.Α

Κενά και τεράστια προβλήματα στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων καταγράφει η “εκτέλεση” του αστυνομικού.

Η εκτέλεση τα ξημερώματα του αστυνομικού στα Πατήσια, φέρνει με δραματική ένταση και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της «προστασίας μαρτύρων» και ειδικά αυτών που έχουν σχέση με μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις, όπως π.χ η τρομοκρατία κ.α

Τα πρώτα στοιχεία της τραγικής υπόθεσης στα Πατήσια, καταγράφει ανάγλυφα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική, αλλά και την ανάγκη άμεσα να αλλάξει ριζικά η οργάνωση του προγράμματος προστασίας μαρτύρων.

Όλη η γειτονιά και οι περίοικοι γνώριζαν την ταυτότητα της μάρτυρας που έμενε στην οδό Πορφύρα και Δημητρακοπούλου 2 στα Άνω Πατήσια. Όλοι γνώριζαν πως εκεί έμενε η Σοφία Κυρακίδου, πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Καννά που έχει καταδικαστεί για εμπλοκή στη τρομοκρατική οργάνωση Ε.Λ.Α.. Καθημερινά οι γείτονες, γνώριζαν ότι η Κυριακίδου χαιρετιόνταν με τους αστυνομικούς φρουρούς και έπιαναν πολλές φορές κουβέντα στο πεζοδρόμιο. Τι πιο εύκολο πράγμα λοιπόν αν κάποιος ή κάποιοι ήθελαν να βλάψουν την Κυρακίδου, να συλλέξουν με ευκολία τις πληροφορίες που χρειάζονταν και να προχωρήσουν στα περαιτέρω.

Η μάρτυς – αν και προστατευόμενη – έμενε χρόνια σε αυτή την διεύθυνση. Το γνώριζαν όλοι. Όμως κανένας δεν έκανε τα αυτονόητα. Δηλαδή να παράσχει ουσιαστική προστασία και στην μάρτυρα, αλλά να μεριμνήσει και για την ασφάλεια αυτών που είχαν αναλάβει να την φρουρούν. Το όλο θέμα με το πρόγραμμα προστασίας, την αποτελεσματικότητα του, αλλά και την ασφάλεια των αστυνομικών, στην υπόθεση των Πατησίων, λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, από το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο είναι σε εξέλιξη η δίκη – σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων – για την υπόθεση του Ε.Λ.Α.
Είναι απίστευτα όλα αυτά που τελικά συμβαίνουν , δείχνουν ανοργανωσιά και προχειρότητα.

Επιπλέον σε πρώτη φάση η Κυριακίδου, προφανώς λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, φρουρείτο από μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη (γύρω στα δέκα άτομα , με επικεφαλής αξιωματικό και περιπολικό). Όμως η δύναμη αυτή συρρικνώθηκε και έφτασε στο ένα άτομο. Και ήταν δυστυχώς η Τετάρτη 17 Ιουνίου που ένας 41 ετών πατέρας, που είχε βάρδια για να προστατεύσει ένα σημαντικό μάρτυρα, έπεσε νεκρός από σφαίρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτη Στάθη, η επίθεση σημειώθηκε στις 06:20 το πρωί, στην οδό Δημητρακοπούλου, λίγη ώρα αφότου ο αστυνομικός είχε αναλάβει υπηρεσία.

Ο 41χρονος αστυνομικός, δέχτηκε περίπου 24  σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος. Ο κ. Στάθης έκανε λόγο για «δύσκολη υπόθεση», σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για το χτύπημα, αλλά -όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν- ο αστυνομικός είχε στοχοποιηθεί. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο 41χρονος ήταν ο τρίτος αστυνομικός που δέχθηκε επίθεση σε διάστημα λίγων μηνών. Προανάκριση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στο σημείο της επίθεσης μετέβη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης.

ΔΥΟ ΣΥΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΥΨΗΣ

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά δύο άτομα πλησίασαν από το πίσω μέρος το αυτοκίνητο του αστυνομικού και τον πυροβόλησαν. Στην συνέχεια τα 2 αυτά άτομα άρχισαν να ανεβαίνουν προς την Πατησίων ακολουθούμενα σε μικρή απόσταση από άλλα δύο άτομα που ήταν προφανώς η ομάδα κάλυψης .Μετά διέφυγαν όλοι  με μοτοσικλέτες προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η αστυνομία μιλάει ξεκάθαρα για τρομοκρατική ενέργεια. Η Σοφία Κυριακίδου είναι πρώην σύζυγος του πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου, Αγγελέτου Κανά, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ΕΛΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αγγελέτος Κανάς, άλλοτε κοινοτάρχης Κιμώλου, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη ως μέλος της οργάνωσης ΕΛΑ και του επεβλήθη πρόστιμο 22.000 ευρώ.Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κ.ά.

Ο ίδιος έκανε αίτηση αποφυλάκισης -η οποία έγινε δεκτή- και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Από τον Οκτώβριο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τον Ιανουάριο μάλιστα, όταν και κλήθηκε ως μάρτυρας η Σοφία Κυριακίδου, πήρε πίσω τις αρχικές καταθέσεις, ισχυριζόμενη πως δεν γνωρίζει εάν ο Αγγελάτος Κανάς λάμβανε μέρος στις παρακολουθήσεις του ΕΛΑ.

Ο ίδιος ο Αγγελέτος Κανάς αρνείται όλες τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του στον ΕΛΑ στην πρώην γυναίκα του, Σοφία Κυριακίδου, και στην διαμάχη που έχει μαζί της εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, ο Κανάς απ’ το 2000 έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Σοφίας Κυριακίδου γιατί, όπως ισχυριζόταν, άφηνε απειλητικά μηνύματα στον αυτόματο τηλεφωνητή του.

ΔΥΟ ΟΠΛΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΧΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ

Στην επίθεση κατά του αστυνομικού χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο όπλα. Το ένα από αυτά είναι αυτόματο και οι κάλυκες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί είναι όλες των 9m.m και εξετάστηκαν στα γραφεία της εγκληματολογικής υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η έρευνα έδειξε πως το ένα όπλο είχε χρησιμοποιηθεί ξανά και με τον τρόπο αυτό, οι δράστες θέλησαν να δείξουν την ταυτότητά τους. Η προκήρυξη τους αναμένεται…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου