ΤΙ “ΕΣΧΕΣ” ΧΩΡΙΣ ΤΟ “ΠΟΘΕΝ”

Μοίρασε το

 

της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ 

Αμετάβλητα από το 2006, αλλά κατά πολύ υψηλότερα από αυτό του μέσου Έλληνα, τα εισοδήματα των 300 της Βουλής όπως φαίνεται από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το έτος 2007 που δόθηκαν  στη δημοσιότητα. Η πλειονότητα των βουλευτών είναι κάτι παραπάνω από ευκατάστατοι, οι οποίοι ωστόσο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει τις περιουσίες τους προτού μπουν στην πολιτική, είτε από κληρονομιές και γονικές παροχές των ιδίων ή των συζύγων τους είτε από παλαιότερη επαγγελματική δραστηριότητα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου που δημοσιοποιήθηκε χθες μαζί με τις δηλώσεις των «φτωχούληδων» του Θεού και η οποία διαπιστώνει για άλλη μια φορά το διάτρητο του θεσμού του «πόθεν έσχες». Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρεται σε «δυσχέρειες εφαρμογής» του νόμου που προβλέπει τον εις βάθος έλεγχο. Και ειδικότερα, προβλήματα ανακύπτουν σχετικά με τη διάταξη για τη «διακρίβωση αν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων».

Οι 300 και οι “τέως” δίνουν πληροφορίες για τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως επιτάσσει ο νόμος αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δε δικαιολογούν ουσιωδώς την προέλευση τους. Δηλώσεις δηλαδή για το «τι έσχες» χωρίς το «πόθεν». Εκτός αυτού, τα εισοδήματα των πολιτικών δε φαίνεται να επηρεάστηκαν από τις προεκλογικές τους εκστρατείες το 2007, εν όψει εκλογών..

Γι΄ αυτό σημειώνεται ότι, αφού εξετάστηκαν τα δηλωθέντα από ορκωτούς λογιστές, «ελλείψει σχετικών ενδείξεων και καταγγελιών κατέληξε να θέσει τις δηλώσεις στο αρχείο» . Προστίθεται μάλιστα ότι «η επιτροπή επιφυλάσσεται ρητώς του δικαιώματός της προς επανέλεγχο των δηλώσεων, αν και όταν τούτο ήθελε τυχόν καταστή αναγκαίο»…

Οι «φτωχούληδες» του Θεού

Στα κοινοβουλευτικά έδρανα αναπαύονται οι έχοντες και κατέχοντες, αν και δεν λείπουν και πολιτικοί που σε σχέση με τους υπόλοιπους ‘δεν έχουν στον ήλιο μοίρα’. Σκάφη, αυτοκίνητα, οικόπεδα κι ακίνητα προκαλούν για άλλη μια χρονιά το δημόσιο αίσθημα όταν ο εργαζόμενος δεν έχει να πληρώσει το νοίκι.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης μερικοί βουλευτές διαθέτουν αρκετά «γερό πορτοφόλι», όπως η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κυβερνώντος κόμματος κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου , η οποία δηλώνει, εκτός από τις περίπου 28.000 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης, εισόδημα από άλλες πηγές ύψους 1.891.986,08 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της κ. Δ. Καραΐσκος (πολιτικός μηχανικός) ενισχύει το οικογενειακό εισόδημα με άλλες 446.631,28 ευρώ. Η κυρία Πατριανάκου, έχει πολύ υψηλές καταθέσεις που προσεγγίζουν μαζί με εκείνες του συζύγου της τα 2 εκατ. ευρώ, κατέχει αρκετά ακίνητα, ενώ ο σύζυγός της κατέχει 1.512.845 μετοχές (αξία κτήσης 708.114,73) της εταιρείας Ηelesi Ρlc.

Auto-moto

Λάτρεις των αυτοκινήτων είναι αρκετοί βουλευτές, με τον πρώην υφυπουργό κ. Π. Δούκα να κατέχει τα σκήπτρα με τα οκτώ οχήματα (ορισμένα αντίκες) και να ακολουθούν οι κκ. Αν. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Θεσσαλονίκης) και Λ. Τσαβδαρίδης (ΝΔ, Ημαθίας) με έξι, η κυρία Αντζελα Γκερέκου (ΠαΣοΚ, Κέρκυρας) με πέντε ΙΧ, όπως και οι κκ. Ανδρ. Κουτσούμπας (ΝΔ, Βοιωτίας) και Κ. Τσιάρας (ΝΔ, Καρδίτσας). Φίλοι της μοτοσικλέτας είναι αρκετοί βουλευτές, όπως οι κκ. Μ. Εβερτ, Βύρ. Πολύδωρας, Μ. Ανδρουλάκης, Ελ. Αυγενάκης, Γ. Ορφανός, Ι. Κουτσούκος κ.ά.

Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα (στο νησί μου);

Φίλες της θάλασσας που έχουν στη διάθεση τους βάρκες  είναι οι κυρίες Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) και Κρινιώ Κανελλοπούλου (ΝΔ), ενώ άλλοι προτιμούν τα φουσκωτά, όπως ο πρώην υπουργός κ. Μιχ.Λιάπης και η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Σοφία Σακοράφα . Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Σπ. Λιβανός κατέχει το 50% της βραχονησίδας Σκορπίδι στη Λευκάδα.

Για τη στρογγυλή θεά..

Μερικοί βουλευτές έχουν και ποδοσφαιρικές «αγάπες» και κατέχουν συμβολικά μετοχές ομάδων, όπως ο κ. Θ. Ρουσόπουλος με πέντε της ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας (Καισαριανής), ο κ. Ι. Διαμαντίδης (ΠαΣοΚ, Β΄ Πειραιώς) με επτά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο κ. Π. Σγουρίδης (ΠαΣοΚ, Ξάνθης) με δέκα της Σκόντα Ξάνθη.

Οι μη έχοντες (τα πάντα)

Στους «φτωχούς» της Βουλής ανήκουν οι βουλευτές που έχουν ελάχιστες καταθέσεις, όπως ο κ. Στ. Δαϊλάκης (ΝΔ, Δράμας), η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη (ΠαΣοΚ, με 94 ευρώ), ο κ. Χατζηοσμάν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι κκ. Γ. Μαρίνος και Ν. Μωραΐτης , ενώ χωρίς καταθέσεις είναι οι επίσης βουλευτές του ΚΚΕ κυρία Εύα Μελά και κ. Στ. Σκοπελίτης , αλλά και ο συνάδελφός τους από τον ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης . Μερικοί βουλευτές δηλώνουν και αγρότες, όπως ο κ. Ι. Τζαμτζής (ΝΔ, Πέλλας), ενώ άλλοι, όπως η κυρία Τόνια Αντωνίου , δηλώνουν και αγροτική αποζημίωση ύψους 4.717 ευρώ!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Πλουσιότεροι πολιτικοί αρχηγοί παραμένουν ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ τα μικρότερα εισοδήματα και τη μικρότερη περιουσία εμφανίζει για μία ακόμη φορά η Αλέκα Παπαρήγα αφού το μεγαλύτερο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης το εκχωρεί στο κόμμα της.

Κώστας Καραμανλής

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε συνολικό εισόδημα 124.426,78 ευρώ, εκ των οποίων 94.553,04 ευρώ προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση και 29.873,14 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 18.980,78 ευρώ. Καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στην ακίνητη περιουσία του, η οποία απαρτίζεται από 15 ακίνητα. Εντός του 2007 απέκτησε από κοινού με τη μητέρα του Αλίκη ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αντί 153.659,16 δολαρίων μειώνοντας σχεδόν κατ΄ αντίστοιχο ποσό τις καταθέσεις σε αμερικανικό νόμισμα που διέθετε τα προηγούμενα χρόνια. Απέκτησε επίσης μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της UΒS αντί 24.800 ευρώ και της ΒΜΡ αντί 12.000 ευρώ εκποιώντας μερίδια της Αlpha Βank αντί 19.134,37 ευρώ. Από κοινού με τη μητέρα του, τον αδελφό του και τα παιδιά του έχει λογαριασμούς καταθέσεων 91.500 ευρώ, 16.750 δολαρίων και 524 στερλινών Αγγλίας, ενώ η σύζυγός του δηλώνει λογαριασμό 59.296 ευρώ. Ο ίδιος έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο 1.800 κυβικών του 1995 και από κοινού με τη σύζυγό του δηλώνουν σκάφος οκτώ ατόμων.

Γιώργος Παπανδρέου

Ετήσιο εισόδημα 115.217 ευρώ που προέρχεται από τη βουλευτική αποζημίωση δηλώνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ εισόδημα 8.989,11 ευρώ δηλώνει η σύζυγός του Αντα. Αμετάβλητη είναι η κατάσταση της περιουσίας τους, που απαρτίζεται από την- κοινής ιδιοκτησίας τους – οικία 365 τ.μ. στη Ν. Ερυθραία (Καστρί), καθώς και ένα διαμέρισμα 83 τ.μ. στην Πάτρα, που απέκτησε με γονική παροχή η σύζυγος του κ. Παπανδρέου. Η τελευταία έχει στην κατοχή της ομόλογα της Αlpha Βank με αξία κτήσης 228.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονται στις 19.569 ευρώ και του προέδρου του ΠαΣοΚ στις 36.083 ευρώ. Δηλώνουν επίσης δύο αυτοκίνητα που απέκτησαν το 1996 και το 1992.

Αλέκα Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δηλώνει εισοδήματα από βουλευτική αποζημίωση 83.398 ευρώ και από λοιπές πηγές 24.969 ευρώ, ενώ ο λογαριασμός καταθέσεών της έχει υπόλοιπο… 100 ευρώ. Είναι κάτοχος ποσοστού 62,5% σε διαμέρισμα 90 τ.μ. στη Νεάπολη Εξαρχείων, ενώ δεν δηλώνει αυτοκίνητο.

Αλέκος Αλαβάνος

Κατά το 2007 το συνολικό του εισόδημα ήταν 138.905,22 ευρώ, εκ των οποίων 54.522 από άλλες πηγές και 84.381 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση (από την οποία δηλώνει ότι κατέβαλε στον Συνασπισμό 15.000 ευρώ ως ενίσχυση πέραν της προβλεπομένης εισφοράς υπέρ των κομμάτων), ενώ η σύζυγός του, ιατρός κυρία Κατερίνα Χαραλαμπάκη είχε εισόδημα 54.332 ευρώ. Ο κ. Αλαβάνος δηλώνει με τη σύζυγό του συνολικά 12 ακίνητα, ενώ είναι συμμέτοχος σε οικογενειακή τουριστική επιχείρηση στην Τήνο. Διατηρούν επίσης με τη σύζυγό του χαρτοφυλάκιο μετοχών εννέα εταιρειών: 670 Εurobank, 1.027 Αlpha, 1.750 Βιοχάλκο, 234 Εμπορική, 600 Επιχ. Αττικής, 3.750 Μινωικές Γραμμές, 320 Τιτάν (320), όπως και 399 μερίδια από το αμοιβαίο της Ιντεραμέρικαν Δυναμικό. Δηλώνουν, τέλος, υψηλές καταθέσεις 510.548 ευρώ και δύο αυτοκίνητα, ένα του ιδίου από το 1995 και ένα της συζύγου του από το 2002.

Γιώργος Καρατζαφέρης

Το συνολικό εισόδημα του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι 91.229,74 ευρώ, με μόνο 9.264 να μην προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ ετήσιο εισόδημα 5.400 δηλώνει η σύζυγός του, η οποία είναι εταίρος σε ΕΠΕ παροχής υπηρεσιών και οι κοινές καταθέσεις τους φθάνουν σε 57.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παραμένει ένας από τους πλέον ευκατάστατους πολιτικούς, προκειμένου να αποφύγει τα σχόλια γι΄ αυτό, κατέφυγε σε ένα «τρικ» με το οποίο ο συνολικός αριθμός των δηλούμενων ακινήτων του μειώθηκε από 36 που ήταν το 2006 σε… 20 στη δήλωση του 2007. Για να το πετύχει αυτό «ενοποίησε» τέσσερις διαφορετικές θέσεις στάθμευσης, καθώς και ορισμένα από τα (όμορα) αγροτεμάχια που διαθέτει σε διάφορες περιοχές της χώρας και τα οποία εμφανίζονται πλέον ως ενιαία, αν και αποκτήθηκαν χωριστά. Η μόνη ουσιώδης αλλαγή που εμφανίζεται στην οικογενειακή περιουσία του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι η δωρεά δύο διαμερισμάτων στην Καλλιθέα και στην Αθήνα και ενός καταστήματος στην Καλλιθέα, στην οποία προέβη η σύζυγός του, από κοινού με την οποία ο κ. Καρατζαφέρης κατέχουν 9 διαμερίσματα και τρεις βοσκότοπους στην Αρκαδία, στην Κατερίνη και στο Σοφικό Κορινθίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου