ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΡΑΜΠΟ” ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ;

Μοίρασε το

Ο Ράμπο ήταν και παραμένει ο κατ’ εξοχήν Αμερικανός ήρωας. Βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ επιστρέφει, ολίγον απροσάρμοστος, σε μια Αμερική που θέλει να ξεχάσει έναν επεκτατικό πόλεμο που πλήγωσε τον αμερικανικό εγωισμό. Παρ’ όλη την ωμότητα του, όμως, κερδίζει τελικώς την συμπάθεια και οι ταινίες του γίνονται εισπρακτικές επιτυχίες. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Όσο κι αν το φιλοθεάμον ελληνικό κινηματογραφικό κοινό στηλίτευε το στυλ και τη σωματοδομή του ήρωα, τον …κατανάλωσε ευχαρίστως στις κινηματογραφικές αίθουσες – και όχι μόνο. Κάπως έτσι, ο Ράμπο εντυπώθηκε στη συνείδηση του, ως ο αδίστακτος, ασυμβίβαστος και δίκαιος ήρωας.

Η σημερινή Ελλάδα του ΔΝΤ αναζητά τους δικούς της ήρωες. Αυτούς που θα πολεμήσουν την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τη …φοροδιαφυγή. Που θα υπερασπιστούν το “δίκαιο” των πολλών και θα κυνηγήσουν με αυταπάρνηση του “λίγους” – τους “έχοντες” και “κατέχοντες” που πλούτισαν παρανόμως εις βάρος των υπολοίπων.

Οι 250 αδιάφθοροι εφοριακοί που θα συγκροτήσουν μια ειδική υπηρεσία του ΣΔΟΕ φιλοδοξούν να κλέψουν κάτι απ’ την λάμψη του Χολιγουντιανού ήρωα. Να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες και να φέρουν στα κρατικά ταμεία τα 26,4 δισ. ευρώ που λείπουν, ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να µπουν στο κρατικό ταµείο τα 51 δισ. ευρώ και κάτι, από φόρους. Δεδομένου του στενού χρονικού περιθωρίου που υπολείπεται μέχρι τον Οκτώβριο που θα αρχίσει η σύνταξη του προϋπολογισμού, το έργο του φαντάζει δύσκολο κι ακατόρθωτο. Αν όμως υπάρχει κάτι που κάνει τον Ράμπο να ξεχωρίζει είναι ακριβώς η ικανότητα του να κάνει κατορθωτό, το ακατόρθωτο, να διαψεύσει τις προγνώσεις και να ανατρέψει τους εις βάρους του συσχετισμούς.

Πολλοί ωστόσο θα ήθελαν να βλέπουν την Ελλάδα ως κινηματογραφική ταινία. Αλλά παρόλα τα στοιχεία ρεαλισμού, ο κινηματογράφος υπολείπεται πάντα της σκληρής πραγματικότητας. Κι η σημερινή ελληνική πραγματικότητα αμφισβητεί απροκάλυπτα την ικανότητα των αυτόκλητων “Ράμπο” της Εφορίας να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Όχι επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα ή την πολιτική βούληση της ηγεσίας που μέχρι σήμερα εξέλειπε. Αλλά για ένα απλούστερο και συγκεκριμένο λόγο. Διότι τα χρήματα δεν υπάρχουν! Έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή καταφύγια του εξωτερικού – εκεί όπου δεν έχουν δικαιοδοσία να τα προσεγγίσουν.

Ένας Ράμπο, ωστόσο, δρα ανορθόδοξα, κτυπά πίσω απ’ τις γραμμές του “αντιπάλου” και τελικώς πετυχαίνει. Ευτυχώς ή δυστυχώς, όμως, αυτό συμβαίνει στη μεγάλη οθόνη κι όχι στη ζωή…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου