ΟΙ “ΒΕΡΣΑΛΙΕΣ” ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ…Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ… Η “ΠΤΩΣΗ” ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Μοίρασε το

“Γερμανικά πυρά” δέχεται η Άνγκελλα Μέρκελ για την “μέγγενη λιτότητας” που σφίγγει συνεχώς  γύρω από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλλία, κ.λ.π , ενώ τις προσάπτεται πλέον η κατηγορία πως οδηγεί τις χώρες αυτές στην καταστροφή και βλάπτει ταυτόχρονα τα γερμανικά συμφέροντα. Όμως τις ίδιες ώρες η Ιρλανδία, που έχει γονατίσει από τις σκληρές πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών, φαίνεται ότι «κλειδώνει» την προσφυγή της και αυτή μετά την Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ., μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς τώρα στο στόχαστρο βρίσκεται και η Γαλλία, με τον γνωστό Αμερικανό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, να προβλέπει δημοσιονομική κατάρρευση και της Γαλλίας και να επαναφέρει την αναδιάρθρωση του χρέους για τις  χώρες της Ευρωζώνης.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ

Οξεία κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ ασκεί η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας «Χάντελσμπλατ».

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Βερσαλίες χωρίς πόλεμο», ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ στηλιτεύει την «πολιτική της αυστηρότητας» που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οδηγεί τις χώρες αυτές στην καταστροφή, ενώ βλάπτει και τα γερμανικά συμφέροντα.

Η γραμμή που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ «με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα” συνοψίζεται στις λέξεις-κλειδιά “λιτότητα” και “τιμωρία”, μία επιλογή που “πιέζει ακόμα περισσότερο τις χώρες που έχουν γονατίσει” υπό το βάρος των χρεών, σημειώνει.

Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι “τα γερμανικά συμφέροντα – δηλαδή η αποπληρωμή των χρεών, η σταθερότητα των τραπεζών και η διατήρηση της ευρωζώνης, δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν με την πολιτική αυτή”.

Προβλέπει δε ότι “τα πακέτα λιτότητας που έχουν επιβληθεί και η απειλή προς τους πιστωτές θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα: οι πληγείσες χώρες θα έχουν στο τέλος περισσότερα χρέη, οι τράπεζες θα είναι σε καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας και η Ευρώπη θα επιστρέψει σ΄ αυτό που ήταν, δηλαδή ένας τόπος, όπου ο ένας δεν θα ανέχεται τον άλλον”.

Ο αρχισυντάκτης της “Χάντελσμπλατ” επισημαίνει και την ευθύνη των τραπεζών για το γεγονός ότι “Έλληνες, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, ακόμη και οι Ισπανοί έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους”, τονίζει όμως ότι “όποιος ανακηρύσσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε προτεκτοράτο κερδίζει μόνο τη δυσαρέσκεια”, ενώ με την πολιτική λιτότητας “δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για εξυγίανση και ενδυνάμωση των οικονομιών των χωρών, αντιθέτως καταστρέφονται”.

Εκτιμά δε ότι, “ακόμα και αν οι δεινοπαθούσες χώρες βυθιστούν στη λιτότητα, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το βρόχο που τους πνίγει. Αντίθετα, οι εθνικές οικονομίες τους θα αποδυναμωθούν, τα βάρη θα γίνουν επαχθέστερα και τελικά όλες μαζί θα καταποντιστούν”.

Ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ παραπέμπει στο “σχέδιο Μάρσαλ”, του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που σηματοδότησε το 1947 το πέρασμα των ΗΠΑ από την απαίτηση επανορθώσεων και την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση της ήδη ηττημένης Γερμανίας στη λογική της ανασυγκρότησης, χωρίς την οποία “ουδέποτε η Γερμανία θα έβρισκε το δρόμο για την ευημερία”.

Αυτό ακριβώς, σημειώνει, “η αναζωογόνηση” θα έπρεπε να είναι ο στόχος της γερμανικής πολιτικής, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ευρωπαϊκό Νότο που χρειάζεται “απευθείας επενδύσεις και νέα επιχειρηματικότητα”.

Ο αρχισυντάκτης της Χάντελσμπλατ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά οδηγεί στην ανασφάλεια και στη δυσαρέσκεια. Η Άγκελα Μέρκελ είναι ισχυρή έναντι των αδυνάτων. Ο δρόμος όμως τον οποίο ακολουθεί δεν οδηγεί στην Ευρώπη”.

Να σημειωθεί πως η εφημερίδα “Χάντελσμπλατ” στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους, στις 3 Μαΐου 2010 προχώρησε στην καμπάνια “αγοράστε ελληνικά ομόλογα”, που βρήκε απήχηση σε προσωπικότητες από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο της Γερμανίας.

ΚΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα από κοινού με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής , αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, .
Ο αρμόδιος επί ευρωπαϊκών ζητημάτων, Ιρλανδός υπουργός, Πατ Κάρεϊ, δήλωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου θα εξοικονομηθούν 15 δισ. ευρώ από το 2011 έως και το 2014 θα δημοσιευθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το ύψος του πακέτου στήριξης που συζητεί η ιρλανδική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κυρίως για τη στήριξη του, θα ανέλθει σε δεκάδες δισ. ευρώ, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Άλλη ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης χαρακτήρισε εύστοχο το συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση της παροχής αυτής της στήριξης θα συμπέσει ή θα σημειωθεί αμέσως μετά με την ανακοίνωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους.

Στηρίζονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ. ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές έχουν αναφέρει ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ. Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το αν η βοήθεια κατευθυνθεί μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ή και για τα δημόσια οικονομικά.

Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης μπορεί να γίνει μόνο με «αποτρεπτικό κόστος» και «υπό δραστικούς όρους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, διαβεβαιώνοντας ότι ως εκ τούτου κατανοεί τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας στην προοπτική να χάσει εν μέρει τον έλεγχο της εθνικής της κυριαρχίας.

«Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν είναι θιασώτης της ιδέας να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς όταν δημιουργήθηκε το FESF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), συμφωνήθηκε να ενεργοποιείται μόνον με αποτρεπτικό κόστος και με αντάλλαγμα δραστικούς όρους», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στη γαλλική εφημερίδα.

«Δεν είναι λοιπόν εύκολο για τις κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι ο έλεγχος της πολιτικής τούς διαφεύγει και πως (η πολιτική τους) ελέγχεται εν μέρει από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον», την έδρα του ΔΝΤ, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, η αποστολή της τρόικας θα παραμείνει «περίπου δύο εβδομάδες» στην Ιρλανδία. Στη συνέχεια, αν το Δουβλίνο υποβάλλει επισήμως σχετικό αίτημα, ο μηχανισμός θα δραστηριοποιηθεί μόνο «στη βάση μιας εντολής που θα δοθεί ομόφωνα από το Eurogroup».

«Θα χρειαστούμε τότε πέντε με οκτώ ημέρες για να συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια», διευκρίνισε ο πρόεδρος του FESF, προσθέτοντας ότι η βοήθεια, υπό τη μορφή δανείων μέσης διάρκειας πέντε ετών, θα αποδεσμεύεται σε δόσεις, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δύο ως τριών ετών.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε σε συνέντευξη του την Παρασκευή  παραχώρησε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, οπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία.

«Η Γαλλία, από ορισμένες ουσιώδεις πλευρές, δεν φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περιφέρεια της ευρωζώνης», είπε ο Ρουμπινί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC.

«Δεν έχουν κάνει τίποτα από διαρθρωτικής πλευράς, το δημοσιονομικό έλλειμά τους είναι αυξημένο, πολιτικά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Απλώς σε σύγκριση με τους άλλους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ίδιο σημείο», σε σχέση με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στην ερώτηση για το νόμο περί αλλαγών στο συνταξιοδοτικό που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα, ο Ρουμπινί απάντησε σκιαγραφώντας μια ουδόλως ελκυστική εικόνα της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία. «Είναι η αρχή μιας πολιτικής λιτότητας που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους. Για μια μικρή αλλαγή, όπως αυτή, βλέπουμε μια ισχυρή αντίσταση. Τι θα γίνει όταν θα δούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της Γαλλίας», είπε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, «ανήλθε στην εξουσία λέγοντας: Θα κάνω πολλές μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκανε. Σήμερα, είναι αποδυναμωμένος, μπορεί να χάσει τις εκλογές και κατά συνέπεια καθυστερεί τα σκληρά μέτρα», σχολίασε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ο Ρουμπινί τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Εξήγησε ότι η διάσωση από την ευρωζώνη ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά τη μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο. «Κανείς δεν θα έρθει από τον Άρη ή από τη Σελήνη για να σώσει το ΔΝΤ ή την ευρωζώνη», προειδοποίησε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου