Η γυναίκα που μπήκε στο μυαλό του Πούτιν!

Μαντλιν Ολμπράιτ Η γυναίκα που μπήκε στο μυαλό του Πούτιν!

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποτίει φόρο τιμής στην Μαντλίν Ολμπράιτ – την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας και “άλλαξε τον ρου της Ιστορίας”, όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.


O Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του μιλάει για “μια υπερήφανη Αμερικανίδα” η οποία “για να κάνει ακόμα καλύτερη τη χώρα που αγαπούσε, αψήφησε τους συμβατικούς τρόπους κι έσπασε φραγμούς ξανά και ξανά”. “Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν μια δύναμη. Δικά της ήταν τα χέρια που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μυαλό του Πούτιν

Με αφορμή τον θάνατο της, το ρολόι του γυρνά στον Απρίλιο του 2000. Τότε που η Μαντλίν Ολμπράιτ, συνάντησε στον Κρεμλίνο τον Βλάντιμιρ Πούτιν, λίγο αφότου είχε διαδεχθεί τον Μπορίς Γιέλτσιν.

Υπουργός Εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον, κατάφερε ως φαίνεται να διεισδύσει στο μυαλό του Τσάρου και λίγο αργότερα να εκφράσει την καθαρή διπλωματική της άποψη της για αυτόν.

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, όταν ρωτήθηκε για την εντύπωση που της άφησε ο Ρώσος Πρόεδρος, απάντησε: «Είναι έξυπνος, αλλά πραγματικά κακός άνθρωπος. Είναι ένας αξιωματούχος της KGB που θέλει να έχει τα πάντα υπό έλεγχο και πιστεύει ότι οι πάντες συνωμοτούν εναντίον της Ρωσίας».

Δυστυχώς, η ιστορία την επιβεβαίωσε…

Ο Πούτιν, συνέχισε η Ολμπράιτ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, έχει στόχο «να υπονομεύσει και να διασπάσει την ΕΕ και θέλει να θέσει το ΝΑΤΟ υπό τη σφαίρα της επιρροής του», είχε εντοπίσει με την διορατική και έμπειρη διπλωματική ματιά της.

Επίσης, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε προειδοποιήσει ότι οι χώρες της Βαλτικής πρέπει να ανησυχούν για τη συγκέντρωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορά τους. Ιδιαίτερα εξαιτίας της μεθόδου της «ασύμμετρης απειλής» της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τις τότε ρωσικές επικρίσεις ότι οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν την Ρωσία, απάντησε ότι «η Ουάσιγκτον δεν έχει πρόβλημα με τη Μόσχα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που καταλαμβάνει άλλες χώρες. Ψάχνουν δικαιολογίες και το έχω βαρεθεί. Η Ρωσία είναι μία χώρα που προκαλεί και στη συνέχεια αισθάνεται προσβεβλημένη».

Φυσικά η Μόσχα απάντησε δια μέσω του πρόεδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου. «Το αν έχει βαρεθεί η Ολμπράιτ δεν έχει σημασία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι αναγκασμένοι να ασχοληθούν με τη Ρωσία. Η άποψη κάποιας ξεχασμένης υπουργού Εξωτερικών δεν ενδιαφέρει κανέναν», είχε απαντήσει ο Αλεξέι Πουσκόφ στο Twitter.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Οι άνθρωποι της οικογένειας της σε δήλωση τους ανέφεραν:

“Με συντριβή ανακοινώνουμε ότι η Dr Madeleine K Albright, η 64η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτή τη θέση, πέθανε νωρίτερα σήμερα. Η αιτία ήταν ο καρκίνος. Ήταν περιτριγυρισμένη από οικογένεια και φίλους. Χάσαμε μια στοργική μητέρα, γιαγιά, αδερφή, θεία και φίλο”.

Η Madeleine Albright, γεννημένη ως Marie Jana Korbelova, ήταν γέννημα θρέμμα της Πράγας, που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγας το 1948 και ανήλθε στα ύψη της αμερικανικής πολιτικής, λαμβάνοντας το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2012, την υψηλότερη πολιτική διάκριση του έθνους.

«Ακούραστη υποστηρίκτρια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή καθηγήτρια στη σχολή ξένων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Georgetown, πρόεδρος του Ομίλου Albright Stonebridge, μέλος της Dentons Global Advisors, πρόεδρος της Albright Capital Management, πρόεδρος του Harry S Truman Scholarship Foundation, πρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, πρόεδρος του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής των ΗΠΑ και συγγραφέας.

“Ίδρυσε το Ινστιτούτο Albright για Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Wellesley College, υπηρέτησε διευθύντρια του Ινστιτούτου Aspen καθώς και μέλος του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ουάσιγκτον. Ήταν 84 ετών. Ήταν το γεράκι της διπλωματίας, η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου