ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ …ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στη σκιά του “μνημονίου” δυο ήταν και παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα του Γιώργου Παπανδρέου ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινά για τη χώρα. Ο έλεγχος και περιορισμός των κοινωνικών αντιδράσεων κι η ανάπτυξη της χώρας. Πολυτέλειες, τύπου “μικρό κι ευέλικτο” κυβερνητικό σχήμα ή αυξημένη ποσόστωση γυναικών σε κυβερνητικές κι αυτοδιοικητικές θέσεις ετεροχρονίζονται για το προσεχές μέλλον. Η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εξ ορισμού μια κυβέρνηση μεγάλων ανατροπών. Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, η Ελλάδα βρέθηκε στο παραπέντε της χρεοκοπίας και ζήτησε (με το αζημίωτο…) την “εξωτερική βοήθεια” που δημιούργησε (ορθώς) την πεποίθηση μιας χώρας υπό κηδεμονία.

Αναπόφευκτα δημιουργήθηκε φθορά. Ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να τη διαχειριστεί. Με τις επιλογές του στον ορισμό των υποψηφίων σε Περιφέρειες και Δήμους, αλλά και στον μεταμεσονύκτιο ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ακολούθησε, το έπραξε με μια …παραδοσιακή λογική-εργαλείο που επιτρέπει το σχηματισμό πολυπρόσωπης κυβέρνησης ισορροπιών.

Το σύνθημα “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό” που ακούστηκε μια μόλις ώρα, αφότου ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε στις 5 Οκτωβρίου του 2009 την εξουσία, έγινε πράξη χθες. Όλες οι σχεδόν οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούνται στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Και μοιράζονται κατά τρόπο που να εξυπηρετηθούν οι βασικοί κυβερνητικοί στόχοι.

Κάπως έτσι, η “κόκκινη” Λούκα Κατσέλη βρέθηκε υποβαθμισμένη στο υπουργείο Εργασίας. Ο “αντιρρησίας” των σκληρών οικονομικών μέτρων Χρήστος Παπουτσής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι ο “αριστερά σκεπτόμενος” Κώστας Σκανδαλίδης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τριάδα των υπουργών θα λειτουργήσει ως πρώτη γραμμή κρούσης στο επικείμενο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων που ίσως επακολουθήσει.

Στο επίπεδο της ανάπτυξης τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ θα αναλάβει να τα μοιράσει στις περιφέρειες ο “δυναμικός” Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όλα τα υπόλοιπα μένουν στα χέρια των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα χρηματοπιστωτικά, ο Χάρης Παμπούκης για να προχωρήσει τα μεγάλα επενδυτικά deals κι η Τίνα Μπιρμπίλη για να διαχειριστεί τις μεγάλες αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας.

Κι επειδή βεβαίως το χρέος δεν καλύπτεται μόνο με την ανάπτυξη, αλλά και με τη μείωση των κρατικών δαπανών, ο Δημήτρης Ρέππας μένει στη θέση του για να “καθαρίσει” τον ΟΣΕ κι ο δοκιμασμένος στα δύσκολα εργασιακά, Ανδρέας Λοβέρδος μετακομίζει στα πολύπλοκα του Υγείας για να κλείσει μαύρες τρύπες.

Όσο για τον “κερδισμένο” του ανασχηματισμού Γιάννη Ραγκούση, η εποπτεία της λειτουργίας του κράτους κι ο συντονισμός …ασυντόνιστων υπουργών κι υφυπουργών ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου