Όταν ο Καψώχας μπέρδεψε Ντ’ Ανούντσιο και Πανούντσιο

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος μας ενημερώνει για το ποιος ήταν ο Σέρτζιο Πανούντσιο, στενός φίλος του Μουσολίνι, και ποιος ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο, που μπέρδεψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σωτήρης Καψώχας. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος μας ενημερώνει για το ποιος ήταν ο Σέρτζιο Πανούντσιο, στενός φίλος του Μουσολίνι, και ποιος ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο, που μπέρδεψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σωτήρης Καψώχας.


Ποιος ήταν ο Σέρτζιο Πανούντσιο

Όντως, ο φιλόσοφος και δημοσιογράφος Σέρτζιο Πανούντσιο (1886-1944) ήταν στενός φίλος του Μουσολίνι. Αλλά και μέγας θεωρητικός του επαναστατικού συνδικαλισμού στην Ιταλία των αρχών τού 20ου αιώνα. Ήταν ένας διανοούμενος που δήλωνε επαναστάτης μαρξιστής. Και σε μελέτη του με τίτλο Ο Νομικός Σοσιαλισμός ασκούσε οξύτατη κριτική στους μεταρρυθμιστές σοσιαλιστές. Όπως και στον μετριοπαθή συνδικαλισμό και τις παραχωρήσεις του.

Με αφετηρία τις ιδέες του Γάλλου Ζωρζ Σορέλ (1847-1922), που θεωρείται κορυφαίος θεωρητικός του μαρξισμού και του επαναστατικού συνδικαλισμού, ο Σέρτζιο Παννούντσιο στα τέλη της δεκαετίας τού 1920 κατηγορούσε τον Λένιν για «παραμόρφωση του μαρξισμού». Έγραφε ότι στην Σοβιετική Ένωση το καθεστώς, αντί να λειτουργεί υπέρ του προλεταριάτου, το μάχεται.

Ο Σέρτζιο Πανούντσιο, ήταν οπαδός της εισόδου της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πίστευε ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε στην ανατροπή του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Και θα έφερνε στο προσκήνιο μία κοινωνική δυναμική που εκπροσωπούσε ο Μουσολίνι. Πάνω στην λογική αυτή θεμελίωσε και τις θεωρίες του περί φασισμού. Θεωρούσε ότι ο φασισμός ήταν το ανώτατο στάδιο του …σοσιαλισμού.

Ποιος ήταν ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο που μπέρδεψε ο Σωτήρης Καψώχας

Έτερος θεωρητικός του φασισμού, αλλά πολύ πιο συντηρητικός, ήταν ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο. Πιθανότατα αυτόν θα εννοούσε ο προπαγανδιστής της ΕΡΤ. Όμως, στην βιασύνη για λασπολογία, αυτά συμβαίνουν. Ιδιαίτερα δε για όσους αγνοούν ότι ο φασισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός (ναζισμός) έχουν κοινή μήτρα, ήτοι τον μαρξισμό – λενινισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου