Ψηφιακή, πράσινη η Ευρώπη του μέλλοντος.

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης θέτει το διακύβευμα του μέλλοντος για την Ευρώπη. Για είναι ανθεκτική θα πρέπει να είναι ψηφιακή και πράσινη. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα κινητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι σημαντικοί. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης θέτει το διακύβευμα του μέλλοντος για την Ευρώπη. Για είναι ανθεκτική θα πρέπει να είναι ψηφιακή και πράσινη. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα κινητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι σημαντικοί.


Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιθυμούν ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων. Οι πρόσφατες αντιδράσεις από Πολωνία και Ουγγαρία για την λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, πυροδότησαν ένα νέο  κύκλο εσωστρέφειας. 

Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ κατέληξαν σε μια άτυπη πολιτική συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021, τον πρώτο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Η συμφωνία αφορά αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 164 δισ. ευρώ και πληρωμές ύψους 166 δισ. ευρώ. Μόλις εγκριθεί, ο προϋπολογισμός θα επιτρέψει στην ΕΕ να κινητοποιήσει σημαντικούς δημόσιους πόρους για τη συνεχιζόμενη αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές της, καθώς επίσης θα επιτρέψει στην ΕΕ να δώσει ώθηση σε μια βιώσιμη ανάκαμψη ,να προστατεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα αρχίσει να επενδύει στο μέλλον για την επίτευξη μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Ψηφιακή και πράσινη η Ευρώπη του μέλλοντος

Για να καταστεί η συμφωνία  εγκεκριμένος προϋπολογισμός που θα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να οριστικοποιήσουν τη δέσμη μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Η εν λόγω άτυπη συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου 2020 , όταν τα δύο θεσμικά όργανα, με τη συμμετοχή της Επιτροπής, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το προσωρινό μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU. Μόλις οριστικοποιηθεί, θα αποτελέσει μια ενίσχυση ύψους 1,8 τρις. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19.

Σχολιάζοντας την πολιτική συμφωνία, ο επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε: «Αποτελεί πολύ καλή είδηση το ότι κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Στείλαμε ένα θετικό μήνυμα για την ικανότητά μας να υπηρετούμε τους Ευρωπαίους πολίτες. Καλώ τώρα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προβούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς. Έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία αυτή και να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε τις διάφορες πτυχές της από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι πολίτες της ΕΕ βασίζονται σε εμάς και έχουμε συλλογική ευθύνη να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες τους.»

Συμβιβασμός για Πολωνία και Ουγγαρία

Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Αλλά ίσως χρειαστεί ένα άλλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητηθεί μια άλλη συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που περιορίζει τον προτεινόμενο μηχανισμό κανόνων δικαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κ. Zbigniew  Rau.

Οι δηλώσεις του κ. Rau έρχονται μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού της Πολωνίας κ. Mateusz  Morawiecki και του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος κ. Jaroslaw  Kaczynski με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ.  Viktor  Orban στη Βαρσοβία.

 Ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε  θα διοχετεύσει τα κονδύλια εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, με βάση τις πιο κρίσιμες ανάγκες ανάκαμψης των κρατών -μελών της ΕΕ και των εταίρων μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ηγεσία της ΕΕ οφείλει να κινηθεί ταχύτατα και να παρακάμψει τις όποιες αντιδράσεις αποφασιστικά. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση και οι πολίτες ανυπομονούν να δουν τα αποτελέσματα. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου