ΧΩΡΙΣ …ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Μοίρασε το

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κινούνται σχεδόν ανενόχλητη στην επιβολή των σκληρών μέτρων που επέβαλε η εφαρμογή του Μνημονίου. Οι όποιες κοινωνικές αντιδράσεις ήταν υποτονικές κατά τρόπο που να δημιουργείται η αίσθηση της ανοχής έναντι του βίαιου τρόπου μεταβολής του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Ανοχή που καλλιεργήθηκε από το …υβρίδιο της ενοχής που εντέχνως εμφύτευσαν τα ΜΜΕ στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

 

Με τον α ή β τρόπο, σε μεγάλο ή σε μικρό βαθμό κάθε Έλληνας εργαζόμενος θεώρησε εαυτόν συνυπεύθυνο της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το πλήθος των ρεπορτάζ διαφθοράς, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, είσπραξης αδικαιολόγητων επιδομάτων, κ.ο.κ., δεν καταδεικνύει απλώς τις παθογένειες και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει την εφαρμογή των νόμων. Κατέδειξε και τη νοοτροπία με την οποία είναι διαποτισμένη η ελληνική κοινωνία.

Μια κοινωνία που θεωρεί την παρανομία ή παρατυπία αυτονόητη κοινωνική συμπεριφορά που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το πεδίο της εξυπνάδας, της καπατσοσύνης και του …ηρωισμού. Είναι η αντίληψη με την οποία οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων προσεγγίζουν την άρνησή τους να σεβαστούν το νόμο και με το πρόσχημα της διεκδίκησης των αιτημάτων τους να προκαλέσουν έμφραγμα στις εθνικές οδούς, να παρεμποδίσουν την εύρυθμη τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα.

Πρόκειται για εκβιασμό έναντι του οποίου η Πολιτεία στέκεται για άλλη μια φορά αμήχανη. Το μέτρο της επίταξης που επέβαλε ως έσχατο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης δεν απέδωσε. Οι επιταγμένοι αδιαφορούν για τις επιπτώσεις, προκαλώντας ευθέως τις αρχές. Είναι σαφές σήμερα πως η επίταξη αποφασίστηκε με ελλιπή προετοιμασία και χωρίς εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση ανυπακοής των απεργών.

Τώρα, στην κορύφωση της κρίσης η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις με τον υπουργό Μεταφορών να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης να εκτελέσουν μεταφορές δημόσιας χρήσης, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά. Την ίδια στιγμή όμως μεταθέτει την ευθύνη της μη εφαρμογής του νόμου της επίταξης στις εισαγγελικές αρχές και την Αστυνομία – ωσάν αυτές να μην αποτελούν υποσύνολα της λειτουργίας του Κράτους.

Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη κι αναποφάσιστη να αντιμετωπίσει ευρείας διάστασης κοινωνικές αντιδράσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας των επαγγελματιών οδηγών μπορεί να προκαλέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κι αποτελεσματικά. Αν η κυβέρνηση εκπέμψει μήνυμα αδυναμίας και διστακτικότητας, δύσκολα θα αποτρέψει στο άμεσο μέλλον την εκδήλωση ανάλογων κι ίσως μεγαλύτερης έντασης φαινομένων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου