ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΗΓΕΤΕΣ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ

Μοίρασε το

Οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη διαδέχονται η μία την άλλη και ως προς τα αποτελέσματα τους, έχουν πολλά κοινά σημεία. Πριν λίγες βδομάδες στη Γαλλία οι τοπικές – περιφερειακές εκλογές, λίγες μέρες πριν στη Βρετανία οι εθνικές εκλογές και την Κυριακή στη Γερμανία οι τοπικές εκλογές στο μεγαλύτερο Ομοσπονδιακό κρατίδιο, καταγράφουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα: την συντριπτική ήττα και το εκλογικό σοκ για τις κυβερνήσεις και τους κυβερνητικούς συνασπισμούς που βρίσκονται στην εξουσία. Σε γενικές γραμμές η αιτία του εκλογικού σαρώματος των υπαρχόντων κυβερνήσεων φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός της  οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίση που πλήττει την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και της έλλειψης μιας ισχυρής και συνεκτικής Ευρωπαϊκής ηγεσίας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση…

Η Άνγελλα Μέρκελ και ο Κυβερνητικός Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων στην Γερμανία , είναι το πιο πρόσφατο θύμα της εκλογικής θύελλας . Το στραπάτσο που έπαθε η Μέρκελ στις κρίσιμες τοπικές εκλογές της Ρηνανίας – Βεσφαλίας , ήταν ηχηρότατο και ήλθε αμέσως μετά την δέσμευση της ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του χρέους της , αν και αυτό αποτελούσε στροφή 180 μοιρών από την αρχική της θέση ότι δεν θα βοηθήσει τους «τεμπέληδες Έλληνες που ζουν άνετα σε βάρος του Γερμανού φορολογούμενου».  Η κ. Μέρκελ που έριξε όλο το προσωπικό της βάρος στην προεκλογική καμπάνια , προσπαθώντας να πείσει τους συμπατριώτες της για τις θέσεις της σε ότι αφορά την βοήθεια προς την Ελλάδα . Όμως όλα αυτά απέβησαν μάταια , γιατί αν και η βοήθεια εγκρίθηκε , φαίνεται πω όλο αυτό πέρασε άσχημα στο γερμανικό ακροατήριο καθώς πολλές πόλεις του Ομόσπονδου κρατιδίου, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Αν και κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει την ιδιαιτερότητα της ωστόσο υπάρχει μια αλληλουχία και μια συνάρτηση των πρόσφατων αυτών εκλογικών αναμετρήσεων στις τρεις κεγάλες αυτές Ευρωπαϊκές χώρες.

– Στη Γαλλία προφανώς για την εκλογική συντριβή του Κυβερνώντος Κόμματος έχει παίξει ρόλο και το προσωπικό στυλ του Νικολά Σαρκοζί που φαίνεται πλέον ότι ενοχλεί τους Γάλλους , αν και ο Πρωθυπουργός του ο Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο συμπαθής.  Ωστόσο το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικότητα την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος , καθώς αυξάνονται κατά χιλιάδες πλέον και με ταχύτατους ρυθμούς οι άνεργοι και η πολιτική εξουσία  φαίνεται αδύναμη και ανίκανη να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να «περισώσει» εργοστάσια και βιομηχανικές μονάδες που «βάζουν λουκέτο» ή να καθησυχάσει το άγχος και την αγωνία των πολιτών για τις συντάξεις τους που απειλούνται και για το αβέβαιο μέλλον τους.

– Στη Μεγάλη Βρετανία , δίπλα στην μακρόχρονη Κυβερνητική θητεία των Εργατικών , την ηθική τους απαξίωση – όπως και του πρώην ηγέτη τους Τόνι Μπλέρ- λόγω της εμπλοκής της χώρας στο πόλεμο του Ιράκ , υπάρχει η σημαντική παράμετρος ότι η οικονομική κρίση έχει κτυπήσει την Μεγάλη Βρετανία πολύ πιο σκληρά από άλλες ηπειρωτικές οικονομίες , πλήττοντας ακόμα και το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας που ήταν το Χρηματιστήριο και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα οποία τείνουν να γίνουν πλέον μειονεκτήματα.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις χώρες αυτές , αλλά η παρακμή και η εκλογική κατρακύλα των κυβερνητικών κομμάτων , δεν φαίνεται να οφείλεται πρωτίστως στο ότι υπάρχει μια ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση , έτοιμη να δώσει εναλλακτική λύση.
Αυτό είναι πιο καθαρό στην περίπτωση της Γαλλίας, καθώς τόσο ο Συνασπισμός των Κεντροδεξιών Κομμάτων όσο κυρίως και η Αριστερά (Σοσιαλιστές , κενροαριστερά κ.α) , εδώ και μια περίπου εικοσαετία έχουν εγκλωβιστεί στον «νεοφιλελευθερισμό»και δεν μπορούν ούτε να απαντήσουν πειστικά στην κρίση , ούτε και να δημιουργήσουν σοβαρούς εναλλακτικούς πόλους , αφήνοντας «γυμνούς» τους πάντες τις ώρες που καταρρέει ένα ολόκληρο αξιακό σύστημα

Η Γερμανική Αριστερά , μετά την συμβίωση της με τους Χριστιανοδημοκράτες στο «Μεγάλο Κυβερνητικό Συνασπισμό» , δεν έχει ακόμα αποκτήσει δικό της αυτόνομο λόγο και προγραμματικές θέσεις . Γαλλική και Γερμανική Αριστερά , είναι στριμωγμένες και πιέζονται έντονα από νέους παράγοντες , όπως οι οικολόγοι ή ριζοσπαστικές αριστερές κινήσεις και κόμματα.

Σε ότι αφορά δε τους Βρετανούς Συντηρητικούς δεν διαθέτουν για την ώρα μια συνεκτική ιδεολογία και ένα αντίστοιχο Πρόγραμμα , όπως επί Μάργκαρετ Θάτσερ , με αποτέλεσμα να διεμβολίζονται και να πιέζονται από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που και αυτοί δεν πέτυχαν τον εκλογικό τους στόχο.

Η επαναλαμβανόμενη εκλογική συντριβή των Κυβερνητικών Κομμάτων , είναι περισσότερο μια τιμωρία από το εκλογικό σώμα παρά το στίγμα για ένα άλλο Πρόγραμμα , μια εναλλακτική λύση σοβαρή και πειστική.. Η Αριστερά-Κεντροαριστερά  στην Γαλλία κ στην Γερμανία και στην Βρετανία δεν μπορεί να θεωρεί σε καμία περίπτωση ότι το διαμορφούμενο πολιτικό περιβάλλον , είναι μια σοβαρή εγγύηση για την ίδια ή την επάνοδο της στην εξουσία. .

Δεν έχει ακόμα αποδείξει με τρόπο πειστικό πως είναι ικανή μέσα από την αντιπαράθεση της με την δεξιά και την κεντροδεξιά , να δώσει μια οικονομική και κοινωνική προοπτική μέσα σε μια ήπειρο που κινδυνεύει από τα νέα παγκόσμια δεδομένα και στα οποία η Ελλάδα είναι ένα ακραίο παράδειγμα σε «χαλεπούς καιρούς».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου