Ενώ έχει προχωρήσει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή πλαισίου ελέγχου στους Οίκους Αξιολόγησης, ο Οίκος Moody ΄s με μια αιφνιδιαστική κίνηση και ενώ προχωράει κανονικά η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας σύμφωνα και με επίσημες δηλώσεις της Ε.Ε, αλλά και του Δ.Ν.Τ, ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από τη θέση “Α3”, στη θέση “Ba1”, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος. Ακολουθώντας την τακτική της Standard & Poor’s ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα κατά τέσσερις μονάδες κοντά στην κατηγορία “σκουπιδιών”…
Η κίνηση του Οίκου Αξιολόγησης γεννά ερωτήματα, καθώς έρχεται την ώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και κρίνει θετικά σε γενικές γραμμές την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Ο ίδιος ο Οίκος στην ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ωστόσο βλέπει “μακροοικονομικά ρίσκα” και υποβαθμίζει την Ελλάδα τέσσερις θέσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου, “το πακέτο διάσωσης εξασθενεί το ρίσκο μίας στάσης πληρωμών και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, εφικτού και συμβατού με την παροχή κινήτρων προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν μεγάλη πιθανότητα να σταθεροποιήσουν τις απαιτήσεις του χρέους σε επίπεδα ανεκτά”. “Ωστόσο” σημειώνει ο Οίκος “τα μακροοικονομικά ρίσκα και τα ρίσκα που σχετίζονται με την εφαρμογή που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι πιο συμβατά με την αξιολόγηση Ba1”.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην είδηση για την υποβάθμιση από τον διεθνή Οίκο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.
Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.
Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας”.
Ο Fitch δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody’s . Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: “όχι στο άμεσο μέλλον”.
“Έχουμε ήδη δηλώσει ότι–εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη–θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί”, δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. “Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε (την Ελλάδα) στο όριο του επενδυτικού επιπέδου”, πρόσθεσε.
Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.