ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ …(ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ) ΔΥΣΚΟΛΑ!

Μοίρασε το

Από την επομένη του δεύτερου γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αρχίζουν απλά τα δύσκολα. Αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Η επισήμανση του Λουκά Παπαδήμου πως τώρα μπαίνουμε στο “σκληρό πυρήνα” των διαρθρωτικών αλλαγών επιβεβαίωσε πλήρως, όσα καθένας με κοινή λογική και στοιχειώδη γνώση της κατάστασης προέβλεπε το προηγούμενο διάστημα. Τι σημαίνει “σκληρός πυρήνας” διαρθρωτικών αλλαγών, είναι γνωστό. Σημαίνει δραστικός περιορισμός του αντιπαραγωγικού και σπάταλου κράτους που οικοδομήθηκε διαχρονικά από την πελατειακή αντίληψη που διέπει τη σχέση κομμάτων και ψηφοφόρων.

Και τι σημαίνει “δραστικός περιορισμός”; Από περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, μέχρι και απολύσεις. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις. Και η κυβέρνηση εδώ και αρκετό διάστημα “ζυμώνει” την κοινωνία για την “ορθότητα” των αποφάσεων που σχεδιάζει να λάβει υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας.

Φαίνεται μάλιστα πως τα περιθώρια υπεκφυγών και αναβολών έχουν στενέψει, παρ’ ότι το σοβαρό ενδεχόμενο ένταξης στο μηχανισμό στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έδωσε την εντύπωση σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να επαναδιαπραγματευτεί ορισμένες πλευρές του μνημονίου.

Στην πραγματικότητα όμως το αντίθετο συμβαίνει. Η ένταξη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό, καθιστούν ακόμα πιο ασφυκτικό το πλαίσιο για την Ελλάδα. Δίνουν ένα σαφές μήνυμα πως οι αγορές δεν παίζουν και πως οι επιθέσεις εναντίον των ασθενών χωρών της Ευρωζώνης όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά βαίνουν κλιμακούμενες.

Καλώς ή κακώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ αυτόν που προκρίνει η Τρόικα. Ό,τι δεν αποφάσιζε καμία ελληνική κυβέρνηση να πράξει όλα αυτά τα χρόνια θα το πράξει αναγκαστικά η σημερινή. Θα βάλει δηλαδή εναντίον του βασικού κομματικού της πυρήνα που σήμερα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απολαμβάνουν προνόμια που ουδείς άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας απολαμβάνει.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέλιξη που θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό και τους κομματικούς συσχετισμούς. Στο εξής όλα θα είναι ρευστά. Από τη στιγμή που οι εκλογικές βάσεις των δυο κομμάτων εξουσίας θα αλλοιωθούν, τα κόμματα θα πρέπει να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για να υποκαταστήσουν τις εκλογικές τους απώλειες.

Κάτι που σηματοδοτεί το τέλος των βεβαιοτήτων, των ασφαλών προγνωστικών και βεβαίως της σταθερής και αδιάλειπτης εναλλαγής των δυο κομμάτων στην εξουσία. Οι εκπλήξεις που είχε το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και όσες αναμένονται την ερχόμενη Κυριακή, προμηνύουν ό,τι θα συμβεί μελλοντικά.

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου