ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ… “ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ” ΥΠΑΡΧΕΙ;

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ 

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την ταλαιπωρημένη χώρα. Το φάντασμα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Το φάντασμα αυτών που δεν έχουν μοίρα και προοπτική. Το φάντασμα των θυμάτων της βαθιάς ύφεσης που ακολούθησε την επιβράδυνση και την οικονομική κατρακύλα της περιόδου 2005-2008 όπου το ΑΕΠ κατρακύλησε με εκωφαντικό τρόπο. Η οικονομική κριση τότε δεν είχε ξεσπάσει ακόμα όμως οι ταχυδακτυλουργίες του απίστευτου νεοφιλελεύθερου θίασου που ασκούσε την εξουσία, διέλυαν όλο και περισσότερο την οικονομία και διάβρωναν την όποια παραγωγική δομή της χώρας. Το ξέσπασμα της κρίσης που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο μια ανοχύρωτη οικονομία όπως η Ελληνική και η πατρονία της στη συνέχεια από την Τρόϊκα οδήγησε σε μια βαθιά ύφεση, που ο ΟΑΣΑ προβλέπει ότι θα παραταθεί και  το 2011 τουλάχιστον.

Η μισθωτή εργασία είναι αυτή που δυστυχώς για μια ακόμα φορά επωμίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου το βάρος της οικονομικής κρίσης. Το περιβόητο Μνημόνιο που δυστυχώς για την ώρα αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας , όχι απλά δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την μισθωτή εργασία και δεν προβλέπει το παραμικρό για τη στήριξη της, αλλά ούτε και κατευθύνσεις ανάπτυξης θέτει επί τάπητος . Αντιθέτως με τις πρόνοιες του συρρικνώνει τα εισοδήματα από την μισθωτή εργασία, απορυθμίζει μια ήδη απορυθμισμένη αγορά και ανοίγει τον δρόμο για ένα κραχ ακόμα μεγαλύτερο στην αγορά εργασίας.

Επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, όπως ο γνωστός σε όλους Σάββας Ρομπόλης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ), εκτιμούν ότι η ανεργία θα εκτιναχτεί το 2011 στο 20%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα θα είναι χωρίς δουλειά. Το σοβαρότερο όμως απ’ όλα είναι πως όλος αυτός ο κόσμος θα ζει πλέον χωρίς προοπτική, χωρίς σοβαρές ελπίδες να βρει έστω και μια υποτυπώδη απασχόληση.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ανύπαρκτο Κράτος Πρόνοιας και χωρίς ουσιαστικά κοινωνικά δίκτυα προστασίας του πληθυσμού που οδηγείται στο περιθώριο, τα δράματα συλλογικά και ατομικά θα είναι πολλαπλά. Όπως πολλαπλά θα είναι και τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Οι άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, θα είναι άνθρωποι που θα ζουν σε ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό περιθώριο. Αυτό μάλιστα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, αφού οι παραδοσιακές οικογενειακές δομές στην Ελλάδα που παρείχαν προστασία στα άνεργα μέλη τους, έχουν πρακτικά στο μεγαλύτερο μέρος τους  εξουδετερωθεί και από την οικονομική κρίση, αλλά και από όσα προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια (από την απώλεια περιουσιών στο Χρηματιστήριο, μέχρι την υπερχρέωση ή και αρκετές φορές τον υπερκαταναλωτισμό).

Κανείς δεν θέλει μια ήδη ταλαιπωρημένη χώρα να ζήσει σκηνές οικονομικού κραχ του 29 με τις τεράστιες ουρές των ανέργων ή ακόμα χειρότερα περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που η ανέχεια, η ανεργία και ο χυδαίος λαϊκισμός οδήγησαν σε ένα Χίτλερ. Ή σε πιο εξευγενισμένες σύγχρονες μορφές κοινωνικών αποκλεισμών, όπως αυτών που βίωσε π.χ η Γαλλία με χιλάδες άνεργους – άστεγους να μετακινούνται με τα πόδια από πόλη σε πόλη για μια βραδιά ύπνου και λίγο φαί σε κάποιον «φιλανθρωπικό ξενώνα». Ή ακόμα καταστάσεις στην Αγγλία που οδήγησαν σε βίαιες κοινωνικές εκρήξεις κ.α

Τα στοιχεία που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας για την ανεργία είναι εφιαλτικά. Το φάντασμα δεν φεύγει με ευχολόγια και τρισάγια, αλλά με γενναίο «εξορκισμό». Διαφορετικά θα στοιχειώσει και θα μας κατατρέχει όλους. Θα είναι ο εφιάλτης για όλους και ιδιαίτερα για την νέα γενιά.

Και γενναίος «εξορκισμός» δεν είναι άλλος από το να δρομολογηθούν εδώ και τώρα γενναίες πολιτικές – που το περιβόητο Μνημόνιο (μνημόσυνο ουσιαστικά της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης) αδυνατεί να έχει – και οι οποίες πρωτίστως πρέπει να αποτρέπουν το γενικευμένο κραχ στην αγορά εργασίας.

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόνο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ για τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου  σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας και τη έκρηξη της είναι ενδεικτικά ενός ζοφερού μέλλοντος. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β.Μπουζούλας, στο α’ τρίμηνο οι άνεργοι πανελλαδικά πλησιάζουν τους 570.000 (εκ των οποίων το 55% είναι γυναίκες) ή σε ποσοστά το 11,7%.

Η ανεργία σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε κατά 26,7%, με αποτέλεσμα να προστεθούν άλλοι 124.420 άνεργοι.

«Θέλω να σημειώσω, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινά αμειβόμενοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, που θεωρούνταν ως τακτικοί εργαζόμενοι», σημείωσε ο κ. Μπουζούλας.

Τα ποσοστά ανεργίας ανά περιφέρεια του 2009, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010 είναι τα εξής:

• Ανατολική Μακεδονία-Θράκη από 9,9% στο 36%

• Δυτική Μακεδονία από 0,5% στο 2,8%

• Κεντρική Μακεδονία από 26% στο 33,1%

• Αττική από 59,2% στο 42,1%

• Ιόνια Νησιά από 7,4% στο 52,1%

• Κρήτη από 5,5% στο 18,3%

• Πελοπόννησος από 0,7% στο 3,1%

• Ήπειρος από 1,9% στο 10,9%

• Θεσσαλία από 8,9% στο 31,3%

• Στερεά Ελλάδα από 3% στο 11,9%

• Βόρειο Αιγαίο από 0,9% στο 17,3%

• Νότιο Αιγαίο από 2,7% στο 11,8%

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει το 2011 στο 14,3% και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο 13,2%. Στα εκτιμώμενα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να προστεθεί και ποσοστό 6%, το οποίο αποτελεί την εποχική και προσωρινή απασχόληση (καταμετρώνται ως μη άνεργοι), καθώς και η λανθάνουσα ανεργία (μακροχρόνια άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται για εργασία). Με βάση πάντως στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία που επεξεργάστηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ Γ. Κρητικίδης, το πρώτο τρίμηνο του 2010, το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392, από τα οποία 4.425.625 είναι απασχολούμενοι, 568.767 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2009 (11,7% έναντι 9,3%).

Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού. Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται σε 756.100 και αναλογεί στο 17,1% των απασχολουμένων. Η μείωση της απασχόλησης είναι πιο αισθητή στους άνδρες (οκτώ στους δέκα ανέργους) με περίπου 50.700 έναντι 9.470 γυναικών. Συνολικά οι άνεργοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 124.420, πάνω δηλαδή από το 1/4 των ανέργων του 2009 (26,7%), φθάνοντας τους 586.767.

Οι νέοι άνεργοι υπολογίζονται σε 138.290 (23,6%).

Οι παλαιοί άνεργοι ανέρχονται σε 448.480.

Οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι δηλαδή αναζητούν εργασία πάνω από ένα έτος) αποτελούν το 44,6% των ανέργων έναντι 41,6% που αποτελούσαν το προηγούμενο έτος (261.580 έναντι 190.840).

Ηλικιακά η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε σε πολίτες 15-24 ετών (30,8% από 25,2% τον Απρίλιο 2009), 25-34 ετών (15% από 11,7% τον Απρίλιο 2009) και 35-44 ετών (10,4% από 7,9% τον Απρίλιο πέρυσι).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου