ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΗΣ “ΜΑΥΡΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ”

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ
 

Η ώρα της υπέρτατης γιορτής του «βασιλιά των σπορ», του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, έφτασε και εκατομμύρια βλέμματα ποδοσφαιρόφιλων και μη έχουν ήδη στραφεί στη Νότια Αφρική. Η 19η διοργάνωση του κορυφαίου αυτού αθλητικού (αλλά και εμμέσως πολιτικού) γεγονότος συγκεντρώνει πάνω της ποικίλες ιδιαιτερότητες με κυριότερη το ότι φιλοξενείται για πρώτη φόρα στη «μαύρη ήπειρο». Η επιλογή της FIFA να αναθέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική θεωρήθηκε από πολλούς και όχι άδικα κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς η αφρικανική χώρα, παρά τα βήματα προόδου που πραγματοποίησε με την κατάργηση του απαρτχάιντ, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα που καθιστούν την ομαλή έκβαση της διοργάνωσης ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Κοινωνικός αποκλεισμός, ταξικοί διαχωρισμοί, χαοτικές ανισότητες, υψηλοί δείκτες ανεργίας, επίπεδο διαβίωσης στα όρια της εξαθλίωσης για περίπου τα 3/5 του πληθυσμού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το πάζλ της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέιλ.

Κάπως έτσι εξηγούνται τα τρομακτικά ποσοστά εγκληματικότητας και βίας που σημειώνονται στις περισσότερες πόλεις και ειδικότερα στο Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο χαρακτηρίζεται «πρωταθλητής» στον πλανήτη στις ένοπλες ληστείες, τους φόνους και τους βιασμούς!
 
Τη σκοτεινή αυτή πραγματικότητα καλούνται να ξεπεράσουν οι διοργανωτές, που πάντως δηλώνουν μέσω του ιδιόρρυθμου προέδρου τους, Ζέικομπ Ζούμα «πανέτοιμοι και εξαιρετικά ικανοποιημένοι για την τιμή που θα υποδεχτούν τον κόσμο στην υπέροχη χώρα τους γι’ αυτό το ιστορικό και εξαιρετικό γεγονός».
 
Η ανάληψη του Μουντιάλ για τη μεν ηγεσία προβάλλει ως «χρυσή» ευκαιρία να εμφανιστεί στο διεθνές σκηνικό η Νότια Αφρική ως κράτος που έχει πάψει να καταλογίζεται ως «τριτοκοσμικό». Για τους δε πολίτες, μόνο ψευδαίσθηση αποτελεί το επιχείρημα ότι η διοργάνωση θα σταθεί αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα ευχάριστο διάλλειμα από την εφιαλτική πολλές φορές καθημερινότητά τους ενδεχομένως και να είναι. Τίποτα παραπάνω όμως!
 
Στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι, οι αποστολές και των 32 ομάδων που προκρίθηκαν στα τελικά αγωνιούν και αισιοδοξούν για την έναρξη, ενώ η πρώτη σέντρα θα δοθεί την Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 17.00 με το ματς της οικοδέσποινας Νότιας Αφρικής με αντίπαλο το Μεξικό.
 
Υπολογίζεται ότι 350.000 φίλαθλοι θα συρρεύσουν «στη χώρα των λιονταριών και των ρινόκερων» για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους να αγωνίζονται στα 10 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις.
 
Στις κερκίδες του «Soccer City» του Γιοχανεσμπουργκ όπου θα ακουστεί το εναρκτήριο σφύριγμα θα παραβρεθεί -έστω και για λίγο λόγω της βεβαρημένης υγείας του- ο 92χρονος ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής και εμβληματική φυσιογνωμία κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα.
 
Η ποδοσφαιρική πανδαισία ξεκινά! Ας ελπίσουμε η αθλητική δράση και το θέαμα να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για τους απανταχού λάτρεις του δημοφιλούς αθλήματος και να είναι αντάξια των προσδοκιών τους!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου