ΤΟ “ΓΑΪΔΟΥΡΙ” ΘΑ …ΚΛΑΤΑΡΕΙ! ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!

Μοίρασε το

Το «γαϊδούρι» θα κλατάρει.  Δεν αντέχει άλλα βάρη. Οι θυσίες για την σωτηρία της χώρας, για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι πολλές και κυρίως έγιναν και πάλι από τα μόνιμα «υποζύγια»,  τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους. Βέβαια αυτή  την φορά «χύθηκε και χύνεται αίμα» και από την μεσαία τάξη. Πόσο όμως ακόμα μπορεί να αντέξει ο κόσμος; Πόσο και ποιοι έχουν ακόμα λίπος να κάψουν;… Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ήδη γονατίσει. Τα όποια εισοδήματα περιορίζονται και εξανεμίζονται. Το βιωτικό επίπεδο γυρνά πολλά χρόνια πίσω για την μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι αλήθεια πως ο κόσμος κατάλαβε τις δύσκολες ώρες που πέρναγε η χώρα. Έβαλε πλάτη για να σωθεί η χώρα, αν και άλλοι ήταν οι μεγάλοι ένοχοι για το χάλι που φτάσαμε. Μισθοί και συντάξεις κόπηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν, ο κόσμος καταθέτει στα άδεια κρατικά ταμεία ακόμα και το ελάχιστο απόθεμα που είχε για τις δύσκολες ώρες.  Δουλειές χάνονται, η αγορά «αγκομαχά», ο στυλοβάτης για χρόνια της Ελληνικής οικονομίας, οι περιβόητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό , αν και ορισμένες αναγκαίες , υπό τους όρους που γίνονται εντείνουν την αγωνία και το αδιέξοδο του κόσμου , ενώ οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δένουν πισθάγκωνα τους εργαζόμενους στον ήδη απορρυθμισμένο ιδιωτικό τομέα.

Τώρα έρχεται και το κύμα των καυτών ανατιμήσεων στην αγορά για να τσακίσει το εισόδημα του κόσμου και να δημιουργήσει  πρόσθετες συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.

Εάν δεν υπάρξει άμεσα νέος προσανατολισμός στην πολιτική της Κυβέρνησης , τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο για την ίδια την κοινωνία και την οικονομία.

Η χώρα σύρθηκε στην υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόϊκα προκειμένου να δανειστεί για να εξυπηρετήσει άμεσες ανάγκες της . Το περιβόητο Μνημόνιο ήλθε σαν αποτέλεσμα λαθεμένων επιλογών του παρελθόντος και κυρίως της εγκληματικής διακυβέρνησης και ανικανότητας διαχείρισης της Ν.Δ

Το Μνημόνιο όμως από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας , ούτε να αναθερμάνει την οικονομία , ούτε να δημιουργήσει ένα στοιχειώδες δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

Το Μνημόνιο βοήθησε μόνο , την ώρα που η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, να βρεθούν δανεικά τα οποία πρέπει και αυτά να επιστραφούν.

Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι άμεσα να θέση σε εφαρμογή ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας , με σαφή χρονοδιαγράμματα και το οποίο σταδιακά θα οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ.

Παρά το ότι πολύς κόσμος κατανοεί τα προβλήματα και δείχνει να αντιλαμβάνεται το «έκτακτο της κατάστασης» και τα «έκτακτα μέτρα», ωστόσο αναζητά πλέον μια «μικρή αχτίδα φωτός» , μια προοπτική.

Είναι πλέον εμφανές πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν αντέχει άλλα βάρη . «Τα γαϊδούρια θα κλατάρουν». Και θα κλατάρουν μέσα στο κατακαλόκαιρο και όχι το χειμώνα , όπως αρχικά πολλοί υπολόγιζαν.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΦΠΑ ΤΙΜΕΣ

Από την 1η Ιουλίου υπάρχει πλήθος ανατιμήσεων , αλλά και αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α .

Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%, ο μειωμένος από 10% σε 11% και ο χαμηλός από 5% σε 5,5%.

Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

– Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 21 % σε 23% για : Είδη ένδυσης – υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα

Επίσης για καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων.

Ακόμη για υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι, η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προπόνηση ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος (κολύμβηση, στίβος, τένις, μπόουλινγκ, καλαθοσφαίριση, κλπ.) ή αθλητικού γεγονότος (ποδοσφαιρικοί αγώνες, κολυμβητικοί αγώνες κλπ.), διόδια

– Από 10% σε 11% για : τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών, τηλεθέρμανση.

– Από 5% σε 5,5%: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

Ακριβότερη η μετακίνηση

Αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει η υποχρέωση της έκδοσης αποδείξεων. Η “σημαία” θα ανέρχεται στο 1,16 ευρώ, η ελάχιστη διαδρομή στα 3,10, η μονή ταρίφα 66 λεπτά ανά χιλιόμετρο και η διπλή 1,16. Η κλήση ραδιοταξί θα κοστίζει 1,88 ευρώ.

Ανεβαίνει περαιτέρω και το κόστος των καυσίμων, καθώς αυξάνεται ο ΦΠΑ- από 21% σε 23%.  Τουλάχιστον 2,5 λεπτά πάνω το λίτρο η αμόλυβδη.Τα πρατήρια καύσιμων είναι πλέον υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για το 2010- Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου.

Διόδια

Από την Πέμπτη, επίσης, αυξάνεται το αντίτιμο των διοδίων στις Εθνικές Οδούς, ενώ αναπροσαρμόζεται και το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού.  Σημειώνεται ότι την πρώτη αύξηση (από 19% σε 21%) την είχε απορροφήσει η εταιρεία, ωστόσο με τη νέα αύξηση στο 23% οι οδηγοί θα επιβαρυνθούν όλη τη διαφορά: Το αντίτιμο θα αυξηθεί από 10 λεπτά για τα Ι.Χ. (2,80 ευρώ από 2,70) και ως 40 λεπτά για τα φορτηγά.

Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο, Ν. Πέραμος και Αγ. Θεόδωροι) και για τον άξονα Μωρέας Κορίνθου-Τρίπολης, ενώ παραμένει ως έχει μόνο το αντίτιμο του διοδίου για τα δίκυκλα.

Στον οδικό άξονα από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια Φθιώτιδας, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 15 λεπτά σε όλους τους σταθμούς.

Στα διόδια Νεστάνης στην Εθνική οδό Κόρινθος – Τρίπολη- Καλαμάτα, οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πληρώνουν 1,30 από 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αυξήσεις 10 λεπτών για τα αυτοκίνητα θα ισχύουν και στα διόδια Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαριάς στον οδικό άξονα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας, ενώ στα διόδια στο Σπαθοβούνι η αύξηση 10 λεπτών θα ισχύσει μόνο για τα φορτηγά.

Πρεμιέρα ΦΠΑ για συγκεκριμένους κλάδους

Από την Πέμπτη (1/7) ΦΠΑ θα υποχρεούνται να καταβάλλουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Επέκταση θα γίνει επίσης σε καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ τίθεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων επαγγελματιών που φορολογούνταν τεκμαρτά όπως ταξί, περίπτερα, υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου