ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ;

Μοίρασε το

Τελικώς, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ δεν έκανε το θαύμα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν διέψευσε τις προβλέψεις που ήθελαν την Εθνική να ανατρέπει το εις βάρος της αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και να προκρίνεται στην επόμενη φάση των 16.

Έμεινε έτσι με την παρηγοριά της καλής εμφάνισης. Της νίκης επί της Νιγηρίας και της αξιοπρεπούς εμφάνισης απέναντι στην Αργεντινή του Μαραντόνα και του Μέσι. Αρκεί η παρηγοριά στον άρρωστο; Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα κάτι είναι κι αυτό. Διότι, με την εμφάνιση της Εθνικής στην πρεμιέρα του Μουντιάλ οι προγνώσεις την ήθελαν να επιστρέφει στην Ελλάδα συντετριμμένη και ταπεινωμένη με τρεις ήττες και αρκετά γκολ στην εστία του Τζόρβα.

Όμως, το σοκ της πρώτης ήττας αφύπνισε τους διεθνείς και τον προπονητή τους. Η ψυχολογία άλλαξε, όπως άλλαξε κι η τακτική. Υπήρξε σχέδιο και ισχυρή βούληση να εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα ήρθε και γέμισε ελπίδες για κάτι καλύτερο στο μέλλον – παρά τον αποκλεισμό. Εδώ αποκλείστηκε η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, Γαλλία, και κινδυνεύει κι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία…

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια είναι εκείνη που μετράει και διασώζει την κατάσταση. Κι όταν προσπαθείς στοχευμένα, οργανωμένα και συντεταγμένα, το αποτέλεσμα έρχεται αργά ή γρήγορα.

Σε προηγούμενη αναφορά της στήλης είχαμε παραλληλίσει την εικόνα της Εθνικής με την Ελλάδα και το Ρεχάγκελ με τον Παπανδρέου. Το ερώτημα ήταν αν αμφότεροι πετύχουν το θαύμα. Ο “Γερμανός” της πρόκρισης κι ο Παπανδρέου της διάσωσης της χώρας.

Στην πρώτη περίπτωση το θαύμα δεν έγινε, πλην όμως η Εθνική διασώθηκε σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας. Κι η ουσία είναι πως η Ελλάδα ήταν για άλλη μια φορά παρούσα σ’ ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός. Πως η “κούπα” του 2004 δεν ήταν πυροτέχνημα.

Στη δεύτερη περίπτωση το θαύμα για τον Γιώργο Παπανδρέου θα είναι να διατηρήσει την χώρα στην Ευρωζώνη – εφόσον εξακολουθήσει να υφίσταται τα επόμενα χρόνια… Ή αν το ευρώ καταρρεύσει – κάτι που ουδόλως εξαρτάται απ’ τον Έλληνα πρωθυπουργό – η Ελλάδα να εξακολουθήσει να βρίσκεται στον πυρήνα των πλέον αναπτυγμένων χωρών του Πλανήτη κι όχι παρίας της παγκόσμιας κοινωνίας.

Θα γίνει το θαύμα; Δεν εξαρτάται μόνο απ’ τις σωστές επιλογές του Παπανδρέου. Εξαρτάται κι απ’ τη διάθεση των Ελλήνων να τις στηρίξουν. Οι παίκτες του Ρεχάγκελ το έκαναν, παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, όταν ο προπονητής τους αναγνώρισε τα λάθη του και διόρθωσε την τακτική του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου