ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ “ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ” …Ο ΟΜΠΑΜΑ , Ο ΛΟΥΛΑ… ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ

Μοίρασε το

Το φάντασμα που αυτή τη φορά πλανάται πάνω από την «Γηραιά Ήπειρο» δεν είναι το φάντασμα του Κομμουνισμού που έλεγε ο Κάρλ Μάρξ.  Αυτό που πλανάται σήμερα δεν είναι απλά ένα φάντασμα . Είναι ένας εφιάλτης …και ακόμα χειρότερα…
 Η «Γηραιά Ήπειρος» πρεσαρισμένη στα δόγματα του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και με Κυβερνήτες δέσμιους των κάθε λογής λογιστών και τραπεζιτών, σύρει τις κοινωνίες στην εξαθλίωση , την φτώχια, την μαζική ανεργία , το κόψιμο κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας.
Το μέγεθος τους και τον ακραίο δογματισμό τους οι ηγέτες της Ευρώπης τα έδειξαν μόλις πολύ πρόσφατα . Στη Σύνοδο των G20 (των είκοσι πλέον ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου) στο Βανκούβερ του Καναδά .
Εκεί και πάλι έκαναν ότι δεν είδαν και δεν κατάλαβαν τίποτα από την χρηματοκοινομική κρίση . Εκεί και πάλι απέδειξαν ότι είναι πισθάγκωνα δεμένοι στις πιο ακραίες και βάρβαρες νεοφιλελεύθερες απόψεις , αλλά και οι πιο πειθήνιοι στις επιλογές των Τραπεζιτών , των διεθνών σπεκουλαδόρων και στους στυλοβάτες του «καπιταλισμού καζίνο»…

Ο Ομπάμα , ο Λούλα …και οι άλλοι

Οι Η.Π.Α του Ομπάμα , η Βραζιλία του Λούλα , η Αργεντινή που μόλις πρόσφατα πέρασε από τις μυλόπετρες του Δ.Ν.Τ , έστω δειλά και συντηρητικά υπέδειξαν ένα άλλο δρόμο για να ξεφύγει ο πλανήτης από την δεινή οικονομική κρίση που πρώρτα απ’ όλους τσακίζει και γονατίζει τους αδύναμους , τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη. Η Βόρεια Αμερική αλλά και η Νότια Αμερική φαίνεται ότι πήραν το μάθημα τους από το «Μεγάλο Κραχ» του 1928 και έστω και με συντηρητικό τρόπο προωθούν πολιτικές τόνωσης των δημοσίων επενδύσεων , αναθέρμανσης της αγοράς και στήριξης της εργατικής δύναμης . Προσπαθούν τουλάχιστον να στηρίξουν μια μετριοπαθή νεοκεϋνσιανή πολιτική.
Ο Μπαρόζο (που πριν γίνει Πρόεδρος της Κομισιόν κατέστρεψε οικονομικά και διέλυσε την χώρα του την Πορτογαλία , απ’ όπου το έσκασε κυριολεκτικά νύχτα) , η απίθανη κυρία Μέρκελ ( που από τον δογματισμό και την αδράνεια της η κρίση πήρε νέες διαστάσεις στη Ευρώπη) και οι άλλοι Συντηρητικοί Ευρωπαίοι Ηγέτες επιμένουν σε μια ξεπερασμένη συνταγή με το ξεζούμισμα των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης , την περαιτέρω συρρίκνωση της όποιας παραγωγικής βάσης έχει απομείνει στις Ευρωπαϊκές χώρες και την περαιτέρω συρρίκνωση του Κράτους Πρόνοιας.
Επιμένουν δογματικά στη λογιστική- τραπεζική προσέγγιση της Ευρώπης οδηγώντας σε απόγνωση εκαττομύρια κόσμο.
Επιμένουν στα περιβόητα ελλείμματα που με αυθαίρετο τρόπο ορίστηκαν στο 3% .
Και μέσα σε όλο αυτό τον χορό των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών και η περιβόητη Κεντροαριστερά , που ναι μεν είναι μειοψηφική σε επίπεδο διακυβέρνησης στη Ευρώπη , ωστόσο έχει πλήρως ασπασθεί τις υπερσυντηρητικές απόψεις του κ. Μπαρόζο και των άλλων , με αποτέλεσμα ο Θαπατέρο , ο Σώκρατες ,ο Παπανδρέου , να παίρνουν σκληρά και επώδυνα μέτρα , υπό την πίεση των υπολοίπων , χωρίς όμως για την ώρα τουλάχιστον να μπορούν να περιγράψουν μια εναλλακτική προοπτική.

Στην Ελλάδα ειδικότερα , η πενταετής άθλια διακυβέρνηση της Ν.Δ , έσπρωξε στα άκρα ένα σύστημα που στηρίζονταν στις πελατειακές σχέσεις , την διαφθορά και τα προνόμια κοινωνικών ομάδων που είχαν άμεση πρόσβαση στα κυκλώματα εξουσίας.
Πολλά από τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν σκληρά , αλλά αναγκαία. Όμως τ6ο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα συνεχή επώδυνα μέτρα δεν έχουν ακόμα συνοδευτεί με αναπτυξαικές πολιτικές , με πολιτικές τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας , αναδιανομής του πλούτου και στήριξης των πλέον αδύναμων.
Το ασφαλιστικό σίγουρα ήθελε «λίφτινκ» . Όμως , υπό την πίεση και της αδράνειας των τελευταίων χρόνων , επιχειρείται μια «βίαιη προσαρμογή» που δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους που δικαίως διαμαρτύρονται.

 

 

Απεργία

Υπό το βάρος των αλλαγών στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κατεβαίνουν  την Τρίτη 29 Ιουνίου στους δρόμους, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα. Μετά την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα και σε τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις
Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα από την Ομόνοια θα ξεκινήσει το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Προβλήματα θα παρατηρηθούν στις μετακινήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, τα σωματεία εργαζομένων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια για να διευκολύνουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στο κέντρο.
Ειδικότερα, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:
• ►Τα λεωφορεία από τις 8:00 μέχρι και τις 20:00
• ►Τα τρόλεϊ από τις 7:30 μέχρι και τις 20:00
• ►Μετρό και ΗΣΑΠ από τις 10:00 έως και τις 16:00
• ►Τραμ από τις 11:20 έως και τις 14:30
Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί.
Χειρόφρενο στο σιδηρόδρομο, κανονικά οι πτήσεις
Κανονικά θα εκτελούνται οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό, ωστόσο, προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στις πτήσεις προς τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια του εσωτερικού, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην απεργία. Στην κινητοποίηση δεν μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Όσον αφορά στον ΟΣΕ, θα πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού. Εκτός λειτουργίας τίθεται και η σιδηροδρομική σύνδεση του “Ελευθέριος Βενιζέλος” με την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα και οι συρμοί του μετρό να σταματούν τη διαδρομή τους στη Δουκ. Πλακεντίας.
 

Στο κόκκινο το λιμάνι του Πειραιά

Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τα λιμάνια της χώρας, ωστόσο αμφίβολο είναι το μέλλον των 21 προγραμματισμένων δρομολογίων από το λιμάνι του Πειραιά. Παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) δεν θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη κινητοποίηση. Το πρωτοδικείο Πειραιά  έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία στο λιμάνι, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλόων, Απόστολος Βεντούρης, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ζήτησε την παρέμβαση των αρχών για να φύγουν κανονικά τα πλοία.

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Κατόπιν αυτού, από τις 6 το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 6 το πρωί της Τετάρτης, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δεν μεταδίδουν ειδήσεις, ενώ καμία εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.
Με απεργία διαρκείας προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τρίτης, αναμένεται να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, προειδοποίησε για απεργία διαρκείας, σε περίπτωση που ανατραπεί το ασφαλιστικό καθεστώς και επιχειρηθεί περαιτέρω μετοχοποίηση ή πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.
Το απεργιακό δελτίο της Θεσσαλονίκης
Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη. Στις 10:30 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) καλούν σε συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία του ΕΚΘ, ενώ την ίδια ώρα, συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου προγραμματίζει το ΠΑΜΕ.
Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην απεργία. Θα πραγματοποιηθούν μόνο περιορισμένα δρομολόγια με  προσωπικό ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή 78 “ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο” θα λειτουργήσει κανονικά από 22:30′ έως 06:25′.

 

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου