Τα ρίσκα στην κούρσα του εμβολίου Covid 19

Ο Λάμπρος Ροϊλός εξηγεί γιατί κανένα από τα 1ης γραμμής (πιο προχωρημένα) εμβόλια για την Covid 19 δεν είναι σαν τα κλασικά / παραδοσιακά εμβόλια. Τα νέα, βασίζονται στις τεχνικές mRNA ή DNA συνθετικής βιολογίας. Και θα είναι τα πρώτα παγκοσμίως αυτού του τύπου που θα έχουν εγκριθεί ποτέ. new deal

Μοίρασε το

Ο Λάμπρος Ροϊλός εξηγεί γιατί κανένα από τα 1ης γραμμής (πιο προχωρημένα) εμβόλια για την Covid 19 δεν είναι σαν τα κλασικά / παραδοσιακά εμβόλια. Τα νέα, βασίζονται στις τεχνικές mRNA ή DNA συνθετικής βιολογίας. Και θα είναι τα πρώτα παγκοσμίως αυτού του τύπου που θα έχουν εγκριθεί ποτέ.


Κανένα από τα 1ης γραμμής (πιο προχωρημένα) εμβόλια για την Covid 19 δεν είναι σαν τα κλασικά/ παραδοσιακά εμβόλια, είτε της γρίπης, είτε άλλων ασθενειών.

Τα κλασικά εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, είτε (α) περιλαμβάνουν έναν ιό, ένα βακτήριο ή άλλο παθογόνο μικρόβιο που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και έχει απωλέσει την ικανότητα του να προκαλέσει αρρώστια (απενεργοποιημένο ή σκοτωμένο μικρόβιο), είτε (β) περιέχει ένα εξασθενημένο αλλά ακόμα ζωντανό ιό ή παθογόνο, που εύκολα μπορεί να νικηθεί από το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου, προκαλώντας και στις δύο περιπτώσεις την παραγωγή αντισωμάτων κατά της ασθένειας. Αυτά προσκολλώνται επί των αντιγόνων του ιού και στέλνουν σήμα στο αμυντικό σύστημα να επιτεθεί.

Ένα τέτοιο εμβόλιο θα χρειαζόταν 3-5 χρόνια να παραχθεί για κατανάλωση.

Τα νέα εμβόλια από mRNA και DNA του Κορωνοϊού

Τα πιο προχωρημένα λοιπόν σήμερα νέου τύπου εμβόλια για Covid 19 (με δυνατότητα να παραχθούν εντός 18 μηνών περίπου) είναι αυτά που αποτελούνται από ψήγματα RNA (Ριβονουκλεϊκό οξύ) (κυρίως mRNA) που αντιπροσωπεύουν κωδικούς πρωτεΐνης στην επιφάνεια του Κορωνοϊού και Αντιγόνων ικανών να ενεργοποιήσουν την παραγωγή αντισωμάτων αλλά και παράλληλα λεμφοκυττάρων (Τ) ή και (Β) για την καταπολέμηση του ιού αυτού, σε περίπτωση μόλυνσης.

Το RNA είναι ο καθρέφτης/το μενού του DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ-γονιδίωμα) του κάθε κυττάρου μας που μέσω του αγγελιοφόρου mRNA (messenger RNA) δίνουν τις οδηγίες στα Ριβοσώματα να παράγουν τις πρωτεΐνες τις απαραίτητες για την λειτουργία και επιβίωση των κυττάρων. Με ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο ιός για να αναπαραχθεί μέσα στο ανθρώπινο κύτταρο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να υπάρχει στο εμβόλιο ο ίδιος ο ιός σκοτωμένος/ αποδυναμωμένος, αλλά αρκεί να εισαχθεί το mRNA του στο σώμα μας που θα ενεργοποιήσει το αμυντικό μας σύστημα για αντισώματα κ.λπ..

Ένα τέτοιου είδους εμβόλιο μπορεί, είτε (1) να γίνει με εισαγωγή νανοσωματιδίων που περιέχουν το μόριο αυτό του mRNA. (Νανοτεχνολογία, (που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την στόχευση καρκινικών κυττάρων με φάρμακο). Είτε (2) να γίνει με συνθετικά ψήγματα RNA (mRNA) ή DNA στα πλαίσια της «Συνθετικής βιολογίας».

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση το πλεονέκτημα είναι ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να αναπαραχθούν σε ποσότητα δισεκατομμυρίων και μπορούν να λειτουργήσουν/ μεταφερθούν χωρίς να ψυχθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που θα ήταν απαγορευτικές για χρήση σε υπανάπτυκτες χώρες, π.χ. Αφρικής και Ασίας.

Από τα περισσότερα από 115 εμβόλια σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, τα πιο προχωρημένα και πιο πολύ υποσχόμενα είναι περίπου 20 από τα οποία ξεχωρίσαμε τα εξής:

Το πιο προχωρημένο απ’ όλα είναι το ChAdox του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Για το οποίο χρησιμοποιείται σαν βάση ένας άκακος αποδυναμωμένος αδενοϊός από Χιμπατζή, ο οποίος έχει γενετικά τροποποιηθεί, ώστε να συμπίπτει με τη σύνθεση της πρωτεΐνης των ακίδων του Κορωνοϊού ( Συνθετική βιολογία DNA). Επελέγη ο ιός αυτός γιατί έχει επιτυχημένα χρησιμοποιηθεί σε άλλα εμβόλια όπου είχε σαν συνέπεια να προκαλεί ισχυρή αντίδραση από το ανοσοποιητικό, ώστε συνδυαζόμενη με την παραγωγή αντισωμάτων (που θα πυροδοτήσει η πρωτεΐνη των ακίδων) να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Astra Zeneca θα παράξει ήδη 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τέλους 2020, εν αναμονή της εγκρίσεως του, χρηματοδοτούμενο από την CEPI (Συμμαχία για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, με εμπνευστή και συνιδρυτή της τον B.Gates).

Οι φάσεις των εμβολίων

Το εμβόλιο αυτό βρίσκεται σε φάση 3, όπου δοκιμάζεται σε περισσότερα από 10.000 άτομα σε Μ.Βρετανία, αλλά και Βραζιλία, ΝΑφρική. Σε περιοχές δηλαδή που είναι σε εξέλιξη η πανδημία.

Σε πρώτη φάση (μετά τα πειραματόζωα) χορηγείται σε λίγους, απολύτως υγιείς εθελοντές, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή δόση και τις λιγότερες παρενέργειες.

Σε δεύτερη φάση χορηγείται σε εκατοντάδες ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και καταστάσεων υγείας.

Τα περισσότερα άλλα προχωρημένα/υποσχόμενα, επίσης ακολουθούν τη μέθοδο του mRNA ή του τεχνητού DNA που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Αναφέρουμε αυτό της Moderna (ΗΠΑ) του Cambridge Μασαχουσέτης. Το mRNA- 1273 Συνθετικό εμβόλιο Νανοτεχνολογίας σε φάση 2 προς φάση 3, χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα B.Gates.

Το Κινεζικό Cansino Biologics-viral vector, εμβόλιο που παρόμοιο χρησιμοποιήθηκε για την Έμπολα.

Αξιομνημόνευτα σε φάσεις 1-2

Της Biontech (Γερμανίας) σε συνεργασία με την Pfizer. Ένα mRNA εμβόλιο το BNT162, χρηματοδοτούμενo και από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων για παραγωγή και στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Εντάχθηκε και στην πλατφόρμα COVAX για διεθνή διάθεση.

Το εμβόλιο της Novavax (ΗΠΑ) που χρησιμοποιεί Νανοτεχνολογία για την δημιουργία αντιγόνων από την πρωτεΐνη των ακίδων του Κορωνοϊού. (Χρηματοδοτούμενο από την συμμαχία CEPI του B.Gates).

Το Συνθετικής βιολογίας εμβόλιο mRNA της Curevac (Γερμανίας). Χρηματοδοτούμενο από την CEPI, το ίδρυμα B&M Gates, την Γερμανία και την commission της E.E..

Το εμβόλιο Sarna του Imperial College ( MΒρετανίας) με χρηματοδότηση από την ΜΒρετανία.

Τέλος το Συνθετικής βιολογίας DNA εμβόλιο INO-4800 της Inovio Ph.(ΗΠΑ) χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα B&M Gates.. Το οποίο χορηγείται υποδορίως από ειδική φορητή συσκευή CELLECTRA 3PSP. Αυτή επιτρέπει να μπουν τα συνθετικά πλασμίδια μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα που θα παράξουν τα αντιγόνα για την δημιουργία αντισωμάτων. Είναι η μόνη εταιρεία που είχε φτάσει σε φάση 2 εμβόλιο για τον συγγενή Κορωνοϊό MERS-COV.

Ακολουθούν και άλλα Kινεζικής προέλευσης προχωρημένα εμβόλια.

Τα πλεονεκτήματα και οι επιφυλάξεις

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της η καθηγήτρια επικεφαλής του μικροβιολογικού τμήματος του Γερμανικού P.Ehrlich Ινστιτούτου I.Bekeredjian-Ding.

«Εάν και όταν γίνει αποδεκτό από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ένα mRNA εμβόλιο, θα είναι το πρώτο εμβόλιο αυτού του τύπου που εγκρίνεται (!)»

«Το αμυντικό μας σύστημα διακρίνεται στο έμφυτο/εκ γενετής και το επίκτητο (που αναπτύσσεται σε επαφή με παθογόνα). Τα κλασικά εμβόλια λειτουργούν με το επίκτητο ενώ για την ενεργοποίηση του έμφυτου χρησιμοποιούνται «ανοσοενισχυτικά». Με τα εμβόλια mRNA τέτοια ανοσοενισχυτικά δεν χρειάζονται αφού ενεργοποιούν και το εκ γενετής».

«Τα υπέρ είναι ότι εφόσον αυτά προκαλούν την παραγωγή των πρωτεϊνών του ιού από το ανθρώπινο σώμα, συντέμνουν τον χρόνο της βιομηχανικής παραγωγής δραματικά, ώστε μπορούν να παραχθούν εύκολα, γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε μερικούς μήνες αντί για 1-2 χρόνια που θέλουν τα κλασικά εμβόλια. (Μέχρι τώρα η μέθοδος mRNA είχε επικεντρωθεί στο να στοχευθούν με αυτήν τα καρκινικά κύτταρα)».

«Επειδή η μέθοδος αυτή των εμβολίων έχει μόνο πολύ πρόσφατα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά: 1. Την δόση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. 2. Αν έχουν επιλεγεί οι σωστές πρωτεΐνες του ιού για την επιθυμητή αντίδραση του αμυντικού συστήματος. 3. Το πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προστασία. 4. Τις παρενέργειες, ή επιπτώσεις που μπορεί να έχει (ιδιαίτερα) μακροχρόνια».

Στην εξαιρετική μελέτη της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) με τίτλο «10 τεχνολογίες για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού», («Μια εις βάθος ανάλυση») στην Αγγλική γλώσσα με συγγραφέα τον κ. Μιχάλη Κρητικό (Απρίλιος 2020), αναφέρεται σχετικά στο κεφάλαιο 7 («Νανοτεχνολογία»: Που συμπεριλαμβάνει  σε αυτήν εμβόλια mRNA και ονομαστικά τα πιο πάνω της Moderna και Novavax υποστήριξης του B.Gates), ότι:

«Από το μικρό τους μέγεθος τα νανοσωματίδια μπορούν να περάσουν και σε άλλα μέρη του σώματος. Η δυναμική για απρόβλεπτα ρίσκα και παρενέργειες, και η ανεξέλεγκτη λειτουργία και αυτό-συναρμολόγηση των νανοσωματιδίων εγείρει ένα αριθμό ερωτημάτων. Η Νανοϊατρική δεν ρυθμίζεται χωριστά κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ο «Κανονισμός Ιατρικών Συσκευών» (MDR) που εφαρμόζεται, καλύπτει μόνο σε ένα βαθμό την Νανοϊατρική……. Συσκευές που ενσωματώνουν ή συντίθενται από νανοσωματίδια εμπίπτουν στην ανώτατη κλάση ρίσκου (iii) που σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται σε πολύ αυστηρές διαδικασίες εκτίμησης…. Επίσης δεν έχει καταλήξει η Κομισιόν σε συμφωνία για τον προσδιορισμό του όρου «νανοσωματίδια».

Στο δε κεφάλαιο 8: «Συνθετική βιολογία» ( όπου συμπεριλαμβάνει εμβόλια DNA και mRNA όπως ονομαστικά τα εμβόλια της Inovio (Ino-4800) και αυτό της Moderna τα υποστηριζόμενα από τον B.Gates) λέει μεταξύ άλλων ότι: «Παρά τη δυναμική πλεονεκτημάτων της Συνθετικής βιολογίας, υπάρχουν αρκετές επιστημονικές, νομικές και ηθικές αβεβαιότητες σχετικά με την συνθετική ζωή, κυττάρων ή γονιδιωμάτων όσον αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης στο περιβάλλον, στη βιολογική διαφορετικότητα και την ανθρώπινη υγεία.. Αυτά περιλαμβάνουν την πιθανότητα να ξεφύγουν τεχνητοί οργανισμοί στην φύση και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή, εγείροντας φόβους ασφάλειας από επιβλαβείς, αθέλητες συνέπειες». Αναφέρει μάλιστα χωρίς να κατονομάζει. «εμβόλιο το οποίο δεν δοκιμάστηκε σε ζώα πριν δοθεί σε εθελοντές ανθρώπους»!.

«Ο φόβος είναι ότι παρασκευάζοντας με τεχνητό τρόπο ιούς, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε πιο θανατηφόρα παθογόνα». Η έκθεση καταλήγει ότι λόγω της απουσίας εμπειριών από την Συνθετική βιολογία και σαφείς κανονιστικές οδηγίες, η κλινική δοκιμή τέτοιων εμβολίων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να αποφευχθούν οι όποιες «συντομεύσεις» στη διαδικασία.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πιο πάνω εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί και την Συνθετική βιολογία και την Νανοτεχνολογία.

Συμπεράσματα

Ο ίδιος ο πατριάρχης των εμβολίων «φιλάνθρωπος» Μπιλ Γκέϊτς που βρίσκεται πίσω και πάνω από κάθε προσπάθεια παρασκευής του εμβολίου για την Covid19 (μέσω της «Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσία» «Gavi», και της πιο πάνω «Cepi», τις χρηματοδοτήσεις και διασυνδέσεις του με τον ΠΟΥ και σχετικές επιτροπές του ΟΗΕ) έχει τις σοβαρές αμφιβολίες του για το εμβόλιο.

Στο έγγραφό του της 30/4/2020 («H εξήγηση της κούρσας των εμβολίων» ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του ιδρύματος του):.

Αφού απορρίπτει σχεδόν σαν μη εφικτή την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας 95% (!) κατά του Κορωνοϊού, επαναλαμβάνει ότι θα είναι το πρώτο τέτοιας μορφής εμβόλιο (με βάση το DNA- mRNA) που θα εγκριθεί ποτέ για οποιαδήποτε αρρώστια μέχρι τώρα!

Μένει να διαπιστωθεί -λέει- αν θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Αν παρέχει προστασία κάτω από 60% δεν θα επιτυγχάνει την ανοσία της αγέλης. Ενώ διαπιστώνει σαν παράδειγμα, ότι φέτος το εμβόλιο της γρίπης παρείχε μόνο 45% προστασία.

Προβληματίζεται για ποια χρονική διάρκεια προστασίας θα παρέχει αυτό. (Όταν αυτό της εποχιακής γρίπης, καλύπτει 4-5 μήνες και τα διαπιστωμένα αντισώματα των κρουσμάτων Κορωνοϊού δεν κράτησαν πάνω από 3 μήνες).

Όσο πιο ηλικιωμένος είσαι -λέει- τόσο λιγότερο αποτελεσματικά είναι γενικώς τα εμβόλια. Οι ηλικιωμένοι θα χρειαστούν μεγαλύτερη δόση. Όσο όμως αυξάνει η δόση τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών (που λόγω και των πρωτόγνωρων και πρωτο-δοκιμαζόμενων μεθόδων εμβολιασμού) κάνουν την πιθανότητα (φρονούμε) σφόδρα πιθανή για τις ευπαθείς ομάδες.

Πάλι εδώ επαναλαμβάνει την εμμονή του να εμβολιάσει όλο τον πλανήτη, παράγοντας 7 δις εμβόλια.

Όταν βέβαια κάποιος της εμβέλειας του (ως 2ος πλουσιότερος στον κόσμο), ασχολείται με εμβολιασμούς παγκοσμίως επί 20 χρόνια τώρα. Όταν τα τελευταία 10 ετοιμάζεται με κάθε μέσο για την έλευση μιας πανδημίας, είναι κατανοητό όταν φτάνει αυτή η στιγμή να θέλει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Ήδη συνεστήθη (από τις GAVI CEPI ιδρύσεως B.Gates και Π.Ο.Υ.) μια πλατφόρμα COVAX στην οποία εντάχθηκαν 165 κράτη για την δίκαιη διανομή και προμήθεια εμβολίων.

Θα είναι το νέο εμβόλιο, ένα Άγιο Δισκοπότηρο; Ή, μια Λερναία Ύδρα προβλημάτων;

Ο Θεός ας βάλει το χέρι του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου