Η Ελλάδα ξύπνησε την Ευρώπη – Τα 6 μέτρα στήριξης θα υλοποιηθούν; 

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναρωτιέται αν τα έξι μέτρα στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα θα υλοποιηθούν, καθώς χρόνια τώρα η Ευρώπη εμφανίζεται ανίκανη να τηρήσει μια συντονισμένη και αρραγή στάση απέναντι στο παιχνίδι της Τουρκίας με τις μεταναστευτικές ροές. new deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναρωτιέται αν τα έξι μέτρα στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα θα υλοποιηθούν, καθώς χρόνια τώρα η Ευρώπη εμφανίζεται ανίκανη να τηρήσει μια συντονισμένη και αρραγή στάση απέναντι στο παιχνίδι της Τουρκίας με τις μεταναστευτικές ροές. 


Χρόνια τώρα παρακολουθούμε αναποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης της μεγαλύτερης απειλής που εισέβαλε και γκρέμισε την συνοχή και το οικοδόμημα της ΕΕ. Χρόνια τώρα ακούμε ευχολόγια συμπαράστασης και αλληλεγγύης που στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν.

Η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί στην πιο σοβαρή μεταναστευτική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η πρωτοφανής άφιξη προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, που κορυφώθηκε το 2015, αποκάλυψε μια σειρά από αδυναμίες και κενά στις πολιτικές της ΕΕ για το άσυλο, τα εξωτερικά σύνορα και τη μετανάστευση. Μια πληγή που δύσκολα θα κλείσει.

Η Ελλάδα ξύπνησε την Ευρώπη

Τι συνέβη και ο Ευρωπαϊκός γίγαντας ξύπνησε; Τηρήθηκε ποτέ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό; Τι προέκυψε και ξαφνικά η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων; Και τελικά υπήρξε ανταπόκριση στην αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της; Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν και σύντομα στην πράξη, εάν και εφόσον τηρηθεί πραγματικά και αποτελεσματικά το σχέδιο δράσης υποστήριξης που ανακοίνωσαν από κοινού στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ σε 6 άξονες

Πρώτον, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και η Ακτοφυλακή κινητοποιούν περιουσιακά στοιχεία από τα κράτη μέλη που πρόκειται να αναπτυχθούν σε δύο ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις – στην ξηρά και στη θάλασσα. Εκατό συνοριοφύλακες εκτός από τους σημερινούς 530 συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από την Frontex στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Ο Frontex προετοιμάζει επίσης την εγκατάσταση ενός περιπολικού σκάφους ανοιχτής θάλασσας και έξι παράκτια περιπολικά πλοία, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και τρία οχήματα θερμοανόρασης.

Δεύτερον, η Κομισιόν ζητά από την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή να συντονίσει ένα νέο πρόγραμμα επιστροφής για την ταχεία επιστροφή ατόμων χωρίς δικαίωμα παραμονής σε χώρες προέλευσης από την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη νέα εντολή του Frontex για επιστροφές.

Τα 700 εκ. € βοήθεια

Τρίτον, η Κομισιόν κινητοποιεί οικονομική βοήθεια ύψους 350 εκατ. Ευρώ, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα, ιδίως για να υποστηρίξει την αυξημένη ικανότητα υποδοχής, τις εθελοντικές επιστροφές και την υποδομή που απαιτείται για τη διενέργεια διαδικασιών ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια. Η Κομισιόν θα προτείνει επιπλέον διορθωτικό προϋπολογισμό για να διαθέσει επιπλέον 350 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας η ΕΕ ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Μέσα από αυτό, η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικών ομάδων, καταλυμάτων, σκηνών, κουβερτών, όπως απαιτείται.

Πέμπτον, η Κομισιόν ζητά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο να επιταχύνει την ανάπτυξη επιπλέον 160 εργαζομένων στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Έκτον, η Κομισιόν πιστεύει επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή και επιχειρησιακή συνεργασία με τους εταίρους μας. Επομένως, πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω ένα μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συμφωνίες κατάστασης θα πρέπει επίσης να τερματιστούν γρήγορα. Και να εφαρμοστούν πλήρως μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου