ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Σαμαράς, Μπακογιάννη, Κοντογιάννης, Μαρκογιαννάκης, Σιμπιλίδης, Μητσοτάκης, Καραμανλής, Δημοκρατική Συμμαχία, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί

Μοίρασε το

Μια ιδέα για το πως ο Αντώνης Σαμαράς θα αντιμετωπίσει το κύμα φυγής βουλευτών της ΝΔ προς τη Ντόρα Μπακογιάννη, δόθηκε τις δυο τελευταίες μέρες. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδα αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή περί “αποστατών” και “προθύμων” να “δώσουν δεκανίκι” στην κυβέρνηση. Είναι τρόπος να αποτρέψει την περαιτέρω κοινοβουλευτική αποδυνάμωση του κόμματος που σήμερα ηγείται; Δεν είναι και τόσο σίγουρο.

Η επιχειρηματολογία του πρόσφερε εύκολες απαντήσεις στους άμεσα ενδιαφερομένους. Ο Γιώργος Κοντογιάννης για παράδειγμα έφτασε να θυμηθεί τον Γιώργο Σιμπιλίδη, τον βουλευτή της ΝΔ που, καθ’ υπόδειξη Σαμαρά, αποχώρησε το 1993 απ’ τη ΝΔ και γκρέμισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και έβγαλε …τίτλο λέγοντας: “Εγώ δεν έριξα κυβέρνηση με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης μου”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απαντώντας στα περί αποστασίας που διακινούν υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά, σημείωνε: “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”.

Είναι προφανές πως με τον τρόπο που αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς αναβίωσε την πολιτική του βεντέτα με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενισχύοντας τις διασπαστικές τάσεις που προσπαθεί να αποτρέψει. Είναι επίσης προφανές πως ο συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης επιτείνει την ύπαρξη διαχωριστικών γραμμών και καθιστά τη συμβίωση “μητσοτακικών”, “σαμαρικών” και “καραμανλικών” στη ΝΔ, εξαιρετικά δυσχερής. Τόσο σε επίπεδο βουλευτών, όσο και σε επίπεδο στελεχών.

Είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν γνωρίζει ή δεν έχει προβλέψει που οδηγεί η στάση του. Δείχνει όμως να έχει αποφασίσει, ίσως και με τη σιωπηρή συναίνεση του Κώστα Καραμανλή, να μετατρέψει τη διάσταση σε οριστικό διαζύγιο. Και εκτιμά πως αυτή είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για να το προκαλέσει.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο να είναι ο ίδιος που προσφέρει “δεκανίκι” στο ΠΑΣΟΚ. Διότι, οξύνοντας σε τέτοιο βαθμό την αντιπαράθεση με τη Ντόρα Μπακογιάννη και όσων την υποστηρίζουν, ελαχιστοποιεί και τις λίγες εκείνες πιθανότητες ενδεχόμενης συνεργασίας στο μέλλον με τη Δημοκρατική Συμμαχία, αν και εφόσον ένα νέο εκλογικό αποτέλεσμα δεν οδηγήσει σε αυτοδυναμία ένα εκ των δυο κομμάτων εξουσίας.

Προς το παρόν ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι όμως εξαιρετικά αβέβαιο αν θα καταφέρει να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού στο μέλλον, όταν σήμερα η Ρηγίλλης απαξιώνει ηθικά και πολιτικά, πρόσωπα της οικογένειας του. Πόσο μάλλον αν θα καταφέρει να παραμένει επί μακρόν εντός ΝΔ.

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου