ΣΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ;

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ 

Οι Ευρωπαίοι με μεγάλη καθυστέρηση επιχείρησαν να στείλουν ένα πιο αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές με τις αποφάσεις τους στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται να σώθηκε η παρτίδα , όμως τα δύσκολα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ακόμα μπροστά.

 Είναι ο « στενός δημοσιονομικός κορσές» που φόρεσε ο Γαλλογερμανικός άξονας σε όλη την Ευρώπη –ώστε το Βερολίνο να βάλλει πλάτη- είναι όμως και η εμμονή σε πολιτικές χωρίς ιδιαίτερη προοπτική , αφού απουσιάζει παντελώς ένας αναπτυξιακός προσανατολισμός και κυρίως ένα σχέδιο για την πλήρη ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ευρώπης .

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 

Η Ελλάδα , πήρε και αυτή μια ανάσα , από τις αποφάσεις της Συνόδου , ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός όλο αυτό τον καιρό , η παρτίδα για την Ελλάδα σώθηκε για την ώρα , χάριν της σταθερότητας της Ευρωζώνης , αλλά και της Πορτογαλίας.

Αν δεν υπήρχε αυτό το μήνυμα των Ευρωπαίων οι αγορές θα «κατασπάραζαν» και την Πορτογαλία – και αυτό φαίνεται ότι το είχαν συνειδητοποιήσει όλοι- με αποτέλεσμα όχι απλά την κατάρρευση της Πορτογαλίας , αλλά και το «γκρέμισμα» της Ισπανίας που ουσιαστικά είναι ο «πνεύμονας» της Πορτογαλικής οικονομίας. Και το μέγεθος της Ισπανίας δεν είναι αμελητέο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν δεν υπάρξει σταθερή και μακρόχρονη πολιτική από την Ε.Ε έναντι των χωρών του Νότου δεν θα υπάρξει νέο κύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων και προσπάθεια χτυπήματος της Πορτογαλίας και άλλων ευάλωτων χωρών.  

Βέβαια θα πρέπει για να γίνει η πλήρης και σφαιρική αποτίμηση αυτών των αποφάσεων να δούμε μια πρώτη εξειδίκευση τους στο ECOFIN που συνεδριάζει την Δευτέρα , αλλά και την καθοριστική Σύνοδο της 25ης και 26ης Μαρτίου.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ  

Η Ελλάδα  κέρδισε την μείωση επιτοκίων κατά μια μονάδα. Επίσης αυξήθηκε το χρονικό όριο για την απόσβεση τους στα 7,5 χρόνια.

Στη Σύνοδο παρά τις μεγάλες δυσκολίες υπήρξε μια μικρή πρόοδος ικανή να δώσει ελάχιστες αλλά αναγκαίες ανάσες στον επώδυνο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα. Επίσης  αποφασίστηκε να δοθεί στους υπάρχοντες μηχανισμούς η δυνατότητα να αγοράζουν κρατικά ομολόγα των χωρών της ευρωζώνης. Πάντως δεν υιοθετήθηκε μια άλλη ελληνική θέση για επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά , κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με επαναγορά μέρους του χρέους με κάπως καλύτερους όρους.

Η αγορά θα γίνεται από την πρωτογενή αγορά μέσω του μηχανισμού όταν μια χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες . Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η χώρα θα είναι εντός του μηχανισμού (με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό).

Πάντως δεν υιοθετήθηκε μια άλλη ελληνική θέση για επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά , κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με επαναγορά μέρους του χρέους με κάπως καλύτερους όρους.

Επιπλέον υπήρξε θετική αντιμετώπιση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πρόταση που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.  

Την ικανοποίησή του για την απόφαση επιμήκυνσης στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ και μείωσης του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 

Ειδικότερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε σχετικά με τα ελληνικά αιτήματα ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Ακόμη, είπε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο, όπως επισήμανε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην απόφαση», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό», συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δισ. ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δισ. ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως σημείωσε, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, επισήμανε ότι η σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου