ΣΦΙΞΤΕ ΚΙ’ ΑΛΛΟ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Μοίρασε το

Η δημοσιονομική μέγγενη σφίγγει και άλλο στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την προτροπή πρωτίστως της Γερμανίας. Και αν σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο οι σκληρές πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής ασφυξίας, δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη, παρά μόνο σε πυροδότηση κοινωνικών αναταραχών, στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο οι δημοσιονομικές αυτές ρετσέτες βαθαίνουν περαιτέρω την ύφεση. Σίγουρα η δημοσιονομική εκτροπή, το μεγάλο χρέος, η ανάγκη άμεσης αποπληρωμής παλαιότερων δανειακών υποχρεώσεων, τα πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, δημιουργούσαν μια εκρηκτική και ιδιαίτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο που οι μονοδιάστατες σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές οδηγούν σε νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Ένας διακεκριμένος και μετριοπαθής οικονομολόγος με διεθνή προβολή και πείρα , ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , ο Λουκάς Παπαδήμος και σύμβουλος πλέον του Πρωθυπουργού και ένας τραπεζίτης με «σκληρές απόψεις», ο Διοικητής της  της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, με τον δικό του τρόπο ο καθένας ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησαν δημοσίως μεγαλύτερη ένταση στη δημοσιονομική πολιτική και νέα μέτρα.

Ουδείς όμως από τους δύο , πέραν «των δακρύων και των πόνων» που ζήτησαν από τους πολίτες, δεν μπόρεσε έστω και αμυδρά να περιγράψει την έξοδο από το τούνελ και κυρίως να περιγράψει μια διαδικασία αναθέρμανσης της οικονομίας που θα ανοίξει σταδιακά τον δρόμο για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Τα δημοσιονομικά σοκ διαδέχονται το ένα το άλλο. Η λογική του αναγκαίου νοικοκυρέματος της οικονομίας εξελίσσεται και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη σε ένα «δημοσιονομικό εξτρεμισμό», χωρίς μέλλον και χωρίς την παραμικρή ανταπόδοση των θυσιών που έχει υποστεί ο κόσμος.

Στην Ελλάδα δεν καίγεται απλά το λίπος, δεν δρομολογούνται απλά οι αναγκαίες εδώ και χρόνια οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά παραδίδεται μια ολόκληρη κοινωνία σε ένα δημοσιονομικό Προκρούστη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, μεγαλύτερη δηλαδή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος. Ο τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέμεινε στη δημοσιονομική εξυγίανση με την λήψη γενναίων μέτρων.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Τρία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης -προς το χειρότερο- των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας από τη Eurostat, ο κ. Προβόπουλος κάτεθεσε δέσμη τριών προτάσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ανοδική δυναμική του δημόσιου χρέους.

Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων, ενώ χαρακτηρίζει επιζήμια τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους.

α) επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων πιο νωρίς,

β) επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο),

γ) αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Επίσης, ζητούμενο θεωρεί την συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ που θα είναι διατηρήσιμοι.

Επιπλέον, η ΤτΕ εμμένει στην άποψη ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι το σχετικό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί με την υιοθέτηση κατάλληλου μίγματος πολιτικής.

Άλλωστε, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι στο παρελθόν όσες ανεπτυγμένες χώρες επέτυχαν μηδενικό ή πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα δεν προχώρησαν σε κήρυξη χρεοκοπίας, αλλά συνέχισαν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτή είναι και η ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει η ΤτΕ. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΤτΕ θεωρεί ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος σε περίπτωση χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κήρυξη χρεοκοπίας με αναδιάρθρωση του χρέους, εκτιμά η ΤτΕ, θα είχε άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία κάποιων «ξένων», αλλά και για ελληνικές τράπεζες, ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων και Έλληνες ιδιώτες που κατέχουν σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους, όπως και για συνταξιοδοτικά ταμεία εργαζομένων άλλων χωρών και για τράπεζες χωρών της ΕΕ, που επίσης κατέχουν ένα άλλο σημαντικό μέρος.

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΙ ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι εύκολη και σύντομη χωρίς την λήψη γενναίων μέτρων, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του με θέμα “Δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα”.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για ανώδυνες λύσεις προκειμένου να ανατραπούν ανισορροπίες και αναποτελεσματικότητα δεκαετιών που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική κατάσταση ανέφερε ο κ.Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση έχει πάρει μέχρι σήμερα δύσκολες και πολιτικά θαρραλέες αποφάσεις.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε αρκετές φορές ότι εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική και μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα επιτευχθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις και δυσκολότερες ενέργειες υλοποίησης, ανέφερε και τόνισε ότι είναι συμβολή όλων στην επίτευξη του στόχου παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, θα έχει ουσιαστικό ρόλο προς την επίτευξη του στόχου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρα μας είπε ότι δεν είναι επιθυμητή ούτε αναγκαία λύση για την χώρα μας αλλά και την ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του κόστους δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις που θα δυσχεράνουν την υλοποίηση των στόχων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι ορθώς επιδιώκουν και πετυχαίνουν την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που οδηγεί σταδιακά και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς.

Ωστόσο, τόνισε, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εάν δεν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποκτήσει ξανά την χαμένη της αξιοπιστία δεν θα γίνει εφικτή η ουσιαστική πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές άντλησης κεφαλαίων και κατ επέκταση δεν θα αποκτήσουν δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα κινητοποιήσει την ανάπτυξη.

 Τόνισε ότι μόνο η πίστη τήρηση όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σταδιακά την ελληνική οικονομία στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της και κατά συνέπεια η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να προσφύγει από μόνην της στις διεθνείς αγορές για άντληση των κεφαλαίων που έχει ανάγκη.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τους κινδύνους που βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές για την οικονομία μας υπέρ εκτιμημένους, τόνισε όμως ότι ορισμένοι από αυτούς δεν μπορεί να απορριφθούν εκ των προτέρων και να αποκλεισθούν ως ενδεχόμενο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου