ΣΥΝΕΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ” ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Σε παλαιότερο άρθρο του new-Deal με τίτλο “Οδικός Χάρτης …εξελίξεων” αναφέρονταν αναλυτικά η διαδικασία την οποία θα ακολουθούσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προωθήσει την έγκριση του Μνημονίου 2 και την εκταμίευση, κατ’ επέκταση, της 5ης δόσης του δανείου της Τρόικας.

Σημειώνονταν τότε ότι μετά από μια άτυπη διαβούλευση (η οποία αντί για δυο βδομάδες που σημειώνονταν τότε διήρκεσε δυο μήνες…), “…ο Γιώργος Παπανδρέου θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο το οριστικό σχέδιο. Εξασφαλίζοντας την υπογραφή και άρα δέσμευση των υπουργών του, ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων. Πολιτικά, θα ζητήσει ουσιαστικά, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να προχωρήσει. Θα είναι τότε που για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουν τελειώσει τα ψέματα. Ουδείς θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από μισόλογα και δικαιολογίες του τύπου “δεν άκουσα, δεν γνώριζα”. Όποιος ψηφίσει αρνητικά, ρίχνει ουσιαστικά την κυβέρνηση και η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές. Αν όλοι ψηφίσουν θετικά, το μνημόνιο πλέον επικυρώνεται πλέον και απ’ τη Βουλή και ξεκινά η απαρέγκλιτη εφαρμογή του – όπως επιμόνως αξιώνουν οι δανειστές.”

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και προχωρά στη Βουλή για την έγκριση του προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι η επιχείρηση “συναίνεσης” δεν ευδοκίμησε κι ο Αντώνης Σαμαράς – καίτοι συμφωνεί σε επί μέρους θέματα – επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπογράψει ένα λάθος. Μοιραία λοιπόν και όπως αναμενόταν το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι κι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την ψήφιση του σχεδίου με 180, αλλά 151 ψήφους. Το πιθανότερο είναι πως ο στόχος θα επιτευχθεί. Οι ζυμώσεις που προηγήθηκαν στο ΚΤΕ και το Πολιτικό Συμβούλιο, έδωσαν το άλλοθι στους βουλευτές του ότι εισακούστηκαν. Μάλιστα χθες αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, καλλιέργησε κι ελπίδες για υπουργοποίηση ορισμένων.

Εκείνο που δεν απετράπη είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις. Προ δυο μηνών σημειώνονταν ότι “…κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων που υπό ορισμένες προϋποθέσεις δύναται να εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτη κοινωνική ένταση”. Υπό μια έννοια, η κυβέρνηση τις διαχειρίστηκε. Παρά την εμφάνιση των “Αγανακτισμένων” στις πλατείες, η κατάσταση δεν έχει εκτραχυνθεί. Οι πολίτες εκτονώνονται αλλά πολιτικό διακύβευμα δεν έχουν συγκροτήσει ακόμα. Άλλωστε δεν προλαβαίνουν. Οι εξελίξεις τρέχουν. Η αντίστροφη μέτρηση για την χρεοκοπία έχει ξεκινήσει και το μόνο που μπορεί να τη σταματήσει είναι η 5η δόση που είναι στο τραπέζι. Από κει και πέρα, βλέπουμε…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου