ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο χρόνος πλησιάζει στο …σημείο τήξης του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Οι δανειστές θέλουν να δουν και την αξιωματική αντιπολίτευση να υπογράφει και εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Αλλιώς, την πέμπτη δόση των 12 δισ. € δεν θα την καταβάλουν. Ή τουλάχιστον έτσι λένε.

Είναι σαφές πως θέλουν να εφαρμοστεί η πολιτική τους ανεξαρτήτως του ποιος θα κυβερνά τη χώρα. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα, όσο κι αν κάποιοι αρνούνται να το παραδεχθούν. Η Ελλάδα με την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ δέχθηκε να εκχωρήσει σημαντικό μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Με την περσινή κρίση χρέους και το μνημόνιο διάσωσης αποδέχθηκε και το διεθνή οικονομικό έλεγχο. Μένει τώρα να μπει και η τελική υπογραφή…

Λογικά εγείρονται αντιδράσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα τον κατηγορούν ότι δεν αντιλαμβάνεται. Γνωρίζει πως αν συναινέσει, όπως μετ’ επιτάσεως απαιτούν οι ξένοι πιστωτές, τότε η χώρα θα τεθεί και επισήμως υπό καθεστώς διεθνούς κηδεμονίας. Που με απλά λόγια σημαίνει πως οι δανειστές θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε σημαντική απόφαση – την οποία απλώς η σημερινή και οι επόμενες κυβερνήσεις θα καλούνται να επικυρώσουν.

Για του λόγου το αληθές και ακριβές αρκεί να ανατρέξει κανείς στο μνημόνιο. Αρκεί να ακούσει με προσοχή τις ενστάσεις έγκριτων νομικών και συνταγματολόγων μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γ. Κασσιμάτης και Κ. Μπέης. Είναι λοιπόν δύσκολο να υποθέσει κανείς πως ξαφνικά τόσοι άνθρωποι άρχισαν να κινδυνολογούν. Όπως είναι και δύσκολο να παραδεχθεί (είτε τον συμπαθεί, είτε όχι) πως ο Αντώνης Σαμαράς πολιτεύεται ως φθηνός λαϊκιστής.

Η αλήθεια είναι πως το δίλημμα που ο πρόεδρος της ΝΔ αντιμετωπίζει είναι μεγάλο. Πόσο μάλλον που το “μπαλάκι της εθνικής ευθύνης” έχει περιέλθει πλέον στα χέρια του. Διότι όσο λογικές κι αν φαντάζουν οι ενστάσεις στη δανειακή σύμβαση, άλλο τόσο λογικοί φαντάζουν κι οι όροι που θέτουν οι δανειστές. Το μήνυμα τους σε ένα πολιτικό προσωπικό που δεν εμπιστεύονται δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί εκβιαστικό. Χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χώρα θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών.

Ποιος θα αναλάβει τέτοια ευθύνη; Εφόσον λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει με τόσο απερίφραστο τρόπο τις αντιρρήσεις του για το μνημόνιο, θα πρέπει την ίδια στιγμή να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια είναι η εναλλακτική του πρόταση χωρίς αυτό και φυσικά χωρίς τα δανεικά που το ακολουθούν, ώστε σε τελική ανάλυση την ευθύνη να την αναλάβουν οι Έλληνες…

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου