ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΟΤΙ (ΔΕ) ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Θεωρητικά ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου τη συναίνεση που του ζήτησε. Αλλά δεν προσδιοριστούν επακριβώς τα όρια της απαιτούμενης συναίνεσης, δεν προσδιορίζεται ούτε το περιεχόμενο, ούτε η ουσία της άρνησης.

Διότι αν ο Πρωθυπουργός ζητούσε συναίνεση σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ του την παρείχε. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα άρνησης του Αντώνη Σαμαρά σε ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για τους δανειστές.

Αν από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός ζητούσε επιπλέον και συναίνεση στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ήταν υποχρεωμένος να του την προσφέρει. Άλλωστε, η χώρα διαθέτει εκλεγμένη κυβέρνηση που δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις και να τις υλοποιεί χωρίς απαραιτήτως τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει πλήρως και την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων της, την οποία η αντιπολίτευση δεν υποχρεωμένη να μοιραστεί με την κυβέρνηση.

Συνεπώς, η επιμονή του Αντώνη Σαμαρά, όχι σε πρόωρες εκλογές που δεν τις ζήτησε ποτέ, αλλά στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων μνημονίου (του τρόπου και εργαλείου με άλλα λόγια που θα υλοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις) είναι συνεπής με το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, ο οποίος βάση του Συντάγματος είναι να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και να καταθέτει τη δική της πρόταση.

Καλό (με όλη τη σχετικότητα της έννοιας…) θα ήταν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνούσαν και στον τρόπο υλοποίησης των αιτημάτων των δανειστών. Πλην όμως δεν είναι και απαραίτητη, ούτε συνεπάγεται πολιτικό αδιέξοδο που θα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να εισπράξει την άρνηση αυτή για να απευθυνθεί αρχικώς στους δανειστές και δευτερευόντως στο εσωτερικό του κόμματός του και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Από τους πρώτους να ζητήσει χρόνο και κατανόηση ότι ο πιεστικός τρόπος με τον οποίο ζητούν εγγυήσεις, διασφαλίσεις ή υποθήκες δεν είναι αποδεκτός ούτε απ’ τα πολιτικά κόμματα, ούτε απ’ τη κοινωνία και ως εκ τούτου εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικής αποσταθεροποίησης με απρόβλεπτες διαστάσεις. Από τους δεύτερους να συνταχθούν χωρίς περισπάσεις με την κυβερνητική πολιτική, καθώς, ελλείψει συναίνεσης της αντιπολίτευσης, συνευθύνη για τις όποιες αποφάσεις δεν υπάρχει και αποκλειστικά υπεύθυνοι σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας θα είναι το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του.

Μετά λοιπόν από ένα διάστημα αμφιλεγόμενων προτάσεων, συστάσεων, προτροπών περί ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών, οικουμενικής κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης, δημοψηφίσματος κλπ, το “μπαλάκι των εξελίξεων” επιστρέφει σε εκείνον που αρχικά το κατείχε. Τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πλέον καλείται να κυβερνήσει και να προχωρήσει έστω και μόνος στην υλοποίηση του σχεδίου του.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου