Συμφωνία για να πάει ο Ερντογάν στην ευχή του …Αλλάχ

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος σημειώνει ότι η ελληνοισραηλινή αμυντική συμφωνία που, σύμφωνα με την εφημερίδα “το Καρφί” είναι προ των …υπογραφών, θα είναι η κλωτσιά στα γυάλινα πόδια της Τουρκίας για να στείλει τον Ερντογάν στην ευχή του …Αλλάχ. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος σημειώνει ότι η ελληνοισραηλινή αμυντική συμφωνία που, σύμφωνα με την εφημερίδα “το Καρφί” είναι προ των …υπογραφών, θα είναι η κλωτσιά στα γυάλινα πόδια της Τουρκίας για να στείλει τον Ερντογάν στην ευχή του …Αλλάχ.


«Ο Σουλτάνος το παίζει σκληρός και άκαμπτος, στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Πλην όμως έχει γυάλινα πόδια και μια κλωτσιά αρκεί για να πάει στην ευχή του …Αλλάχ». Αυτό μας λέει ένας πολύπειρος Άγγλος συνάδελφος, που γνωρίζει καλά την Τουρκία, τη νεώτερη ιστορία της και τη σημερινή της κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Νταίηβιντ Γκαρντνερ, αρθρογράφος των «Φαίνανσιαλ Ταϊμς», σε κύριο άρθρο του επισημαίνει ότι «ο εριστικός πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει να είναι ασταμάτητος… Αλλά αυτή η ορμή του είναι καλή μόνον για εσωτερική κατανάλωση». Διότι στην ουσία η γειτονική μας χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν κλονιστεί. Η απομάκρυνσή της από την Ευρώπη τίποτε θετικό δεν της προσφέρει. Και τα καραγκιοζιλίκια με την Αγία Σοφία δείχνουν ποιος είναι ο σύγχρονος Σουλτάνος.

Κατά συνέπεια, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όπου οι τουρκικοί λεονταρισμοί έχουν αμιγώς εκβιαστικό χαρακτήρα, η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Ισραήλ, που έφερε στο προσκήνιο η σαββατιάτικη εφημερίδα «Στο Καρφί», είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία των δύο χωρών. Μιά πρωτοβουλία που ίσως αλλάξει και τις γεωπολιτικές σχέσεις στην περιοχή μας. Και αυτό το γνωρίζει ο επισκεπτόμενος το Ισραήλ πρωθυπουργός μας.

Σε μια εποχή όπου η Τουρκία δείχνει να παίζει το χαρτί της ευρασιατικής επιλογής και του συνεχούς εξισλαμισμού της, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα από την αμυντική της συνεργασία με το Ισραήλ. Ακόμα περισσότερο δε που το τελευταίο συνεργάζεται ήδη με την Κύπρο.

Αμυντική συμφωνία για να πάει ο Ερντογάν στην ευχή του Αλλάχ

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, οι πόλεμοι του 21ου αιώνα, πέρα από τα συμβατικά όπλα, έχουν και ποικίλες νέες διαστάσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ψηφιακές, στις οποίες το Ισραήλ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Είναι δε και μιά εξόχως καινοτομική χώρα, σε μια εποχή όπου η καινοτομία είναι κορυφαία παραγωγική ύλη. Σε συνδυασμό δε, με την έρευνα και ανάπτυξη, συνιστούν πυλώνες της εξωστρέφειας.

Υπό αυτή την έννοια, η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία μπορεί να είναι απόλυτα θετική. Την ώρα μάλιστα, που παγκοσμίως μαίνεται ο άτυπος πόλεμος των πληροφοριών και της αναζήτησης καινοτομιών. Όσο για την πληροφορία, έχει τεράστια σημασία, όταν γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή, η Τουρκία μπορεί να κηρύξει σε Ελλάδα και Ευρώπη έναν άτυπο πόλεμο μετανάστευσης. 

Ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής μιας τέτοιας εκδοχής τα έχουμε μπροστά μας. Προφανώς δε, θα ακολουθήσουν και νέα. Η τουρκική πλευρά δείχνει να είναι «νευρική» τον τελευταίο καιρό. Γεγονός που δεν περνά απαραίτητο και στη διεθνή κοινότητα.

Όπως επισημαίνεται από τον Ν.Ι. Γκαρντνερ, «πολλά από τα μηνύματα που στέλνει ο κ.Ερντογάν στο εσωτερικό δεν υποδηλώνουν δύναμη. Παρά την άνετη επίδειξη σκληρής ισχύος στο εξωτερικό. Το νέο κύμα συλλήψεων βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημάρχων δεν θα φέρει πίσω μεγάλες πόλεις. Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, χάθηκαν από το κυβερνών κόμμα πέρυσι. Το σχέδιο να μετατρέψει ένα απαρχαιωμένο σύστημα νυχτοφυλακής με γερασμένους επιστάτες σε ομάδα καθεστωτικών φρουρών (ήτοι ένοπλο σώμα πολιτών στις γειτονιές), δεν τον κάνει αγαπητό στους απογοητευμένους ψηφοφόρους των πόλεων…».

Τον κάνει όμως επικίνδυνο εκτός Τουρκίας, γι’αυτό καλόν είναι να έχουν γνώση οι φύλακες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου